Mansur Yavaş: Paranın Ankara’da kalmasını istiyorum

Mansur Yavaş: Paranın Ankara’da kalmasını istiyorum
13 Şubat 2019 08:52

Millet İttifakı Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş, Türkiye Genç İş Adamları Derneği’nin (TÜGİAD) Ankara Şubesi’nin konuğu oldu. TÜGİAD Ankara başkanı Zafer Yıldırım Yavaş’a, dernek üyeleri tarafından ‘ortak akılla’ hazırlanan ve yaşanabilir, küresel, sürdürülebilir ve temiz Ankara başlıklarından oluşan 4 proje sundu. Toplantı, dernek üyeleri ve Yavaş arasında soru cevap şeklinde sürdü.

 

 
Ankara’daki 25 yıl süren yönetim tarzından şikayetçi olunduğunu vurgulayarak konuşmasına başlayan Yavaş, şöyle konuştu:

 

 

“BETONUN ESİRİ OLMUŞLAR”

 

 
“Ben çok şey bildiğimi iddia etmiyorum. Bilenlerin tecrübelerinde istifade edip, ortak akılla doğru yol bulmanın gerektiğine inanıyorum. 25 yıllık deneyim bize tek kişinin verdiği kararların her zaman doğru olmadığını gösterdi. Bir şehrin yöneticisi eğer iyi ise, kentini ihya eder diğeri de imha eder. 1930’lu yıllarda yapılan Jansen planı belli bir planda çizilmiş, binaların yükseklik seviyeleri aynı. Daha sonra insanlar betonu keşfetmişler. Bundan elde edilen rantın keşfedilmesiyle son 20-30 yılda betonun esiri olmuşlar. Önce yapılan gökdelenler belki herkesin hoşuna gitti ama daha sonra bunların mutluluk getirmediğini, çevreyi ve insanların kendi arasındaki ilişkiyi yok ettiğini gördüler.

 

 

“MUTLAKA UZMANLARIYLA PAYLAŞILMALI”

 
Bunun yanında trafik sorunu ve şehir selleri gibi tehlikeler de ortaya çıkınca, yanlış bir şey olduğu daha da net bir şekilde anlaşıldı. Dolayısıyla bir şehir yönetilecekse, bu şehri yöneten herkes STK’larda, meslek odalarında, üniversitelerden mutlaka görüş almalı. Yapılacak işleri, uzmanlarıyla paylaşması lazım. Uymak zorunda değilsiniz ama mutlaka görüşmeden elde edeceğiniz bir fikir olacaktır.”

 

 

“ANKARA’DA ÇOK FAZLA ÖLÜ YATIRIM VAR”

 
Belediyelerin katılımcı olması gerektiğini vurgulayan Yavaş, “Sadece fikir almak değil, süreçte insanların fikirlerini almak lazım. Artık herkesin cebinde bir akıllı telefon var. Mobil uygulamalarla, bir mahalledeki insanların fikrini alıp, onların istediklerini yapabilirsiniz. Belediye yatırımlarını gerçekleştirdiği parayı sizden alıyor. Madem vergi sizden alınıyor, önceliklerini de siz belirlemelisiniz. Ankara’da bu böyle olmadı. TÜGİAD’a sorulsaydı fuar alanı mı Ankapark diye… Ankara’nın marka olması için neyin gerekli olduğunu siz söyleyecektiniz. Ama Sayın Gökçek, Ankapark olduğunu düşünüp, ona yatırım yaptı. Keşke şehrin merkezine değil de, biraz daha uzağa yapsaydı ve çok daha az para harcansaydı. Bunun gibi çok fazla ölü yatırım var Ankara’da” ifadelerini kullandı.

 

 

“İŞ ADAMLARININ ÖNÜNÜ AÇMALIDIR”

 
Yavaş, her partiden belediye encümeni olacağını, yönetimin birkaç farklı şekilde denetleneceğini, şeffaflık olacağını belirterek, “Ankara’yı uzlaşarak yöneteceğiz” dedi. Yavaş, şunları kaydetti:

 
“Belediye başkanın ilk görevi temiz hava, musluktan içilebilir su, konforlu ve ucuz toplu ulaşım, yeşil alanlar, daha sonra şehrin ekonomisini kalkındıracak projeleri hayata geçirmelidir. Mesela belediye istihdam konusunda yapabileceklerini yapıp, iş adamlarının önünü açmalıdır. Belediye başkanı şehrini zenginleştirmelidir.

 

 

“PARANIN ANKARA’DA KALMASINI İSTİYORUM”

 
Seçilirsem ilk 9 ay içinde vaat ettiğim 58 kilometrelik metro hattının keşif ve projelerini, 4 yıl içinde de metroları bitirmeyi planlıyorum. Bu projeyi hayata geçirirken Ankaralı iş adamlarından en azından alt yüklenici olarak faydalanmayı ve paranın Ankara’da kalmasını istiyorum.”

 

 

“GELECEĞİ DÜŞÜNEREK PLANLIYORUZ”

 
Mansur Yavaş, belediyelerin girişimcilerin desteklenmesi konusunda yapabileceği bazı şeyler olduğunu kaydederek, “Silikon Vadisi gibi yerlerde kiralar kat kat fazla. Mutlaka Türkiye’den çok önemli girişimciler çıkacaktır, yeter ki bazı konularda destek verilsin” diye konuştu. Geleceğin Ankara’sını inşa ettikleri ‘2050 Ankara Vizyonu’ Projesinden bahseden Yavaş, “Geleceği düşünerek planlıyoruz her şeyi. 1 Nisan’dan sonra bütün konut projelerinde, elektrikli şarj ünitesi ve yağmur hasadı ile çatılarda yağan yağmurun depolanmasını isteyeceğiz. Güneş enerjisi kullanan evlere indirimli fiyatlar vereceğiz, ruhsat açısından özenmelerini sağlayacağız. Bahçesindeki aydınlatmaları güneş enerjisinden yapmalarını isteyeceğiz. Güneş enerjisini kullanacağımız yatırım projelerimiz oldukça fazla olacak.”

 

 

TURİZM PROJELERİNİ ANLATTI

 
TÜGİAD Ankara üyelerinin bütün sorularına teker teker cevap veren Yavaş, Ankara turizmini canlandıracak Ulus Projesi, İpek Yolu Turizmi, Termal Sağlık Turizmi , 81 İl Anadolu Kültür Müzesi gibi projelerini anlattı. Mehmet Özhaseki’nin ‘Ankara’da turizmi canlandıracak ne var’ ifadelerini hatırlatan Yavaş, “Ankara’ya doğru baktığınızda çok yer var. İstendikten sonra her şey yapılır. Kendi değerlerinizi ön plana çıkarmalısınız. Hayal edip, insanları yönlendirmek çok önemli” dedi.

 

 

 

01 02 03 04 05 06 07