Mansur Yavaş: ‘Biz tuzladık, inanmayan kontrol etsin’ demiyoruz!

Mansur Yavaş: ‘Biz tuzladık, inanmayan kontrol etsin’ demiyoruz!
9 Ocak 2020 12:30

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, başkentte etkili olan kar yağışının ardından Yavaş’a ve ABB’ye karşı yapılan eleştirilere yanıt verdi.

 

Cumhuriyet’ten Sena Yaşar’ın haberine göre; Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak ayı ilk oturumu Mansur Yavaş başkanlığında gerçekleştirildi. Oturumda, ABB Denetim Komisyonu’na gizli oyla üye seçimi yapıldı. Komisyona Ebubekir Kiper, Abdullah Emin Tekin, Sinan Burhan, Rüştü Biçer ve Serdar Kevgir seçildi. Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, toplantı sonunda söz alarak, Ankara’da son günlerde etkili olan kar yağışının ve yağmurun yaşamı olumsuz etkilediğini, Büyükşehir Belediyesi’nce sahadaki olumsuzların giderilmesi için yeterli tedbir alınmadığını ileri sürdü. Tuz stoğunun yeterli olması, ikmal yerlerinin belirlenmesi ve diğer kurum kuruluşlarla koordinasyon sağlanması gerektiğini belirten Balcı, Fen İşleri Dairesi’ndeki personelin yeni yönetimle değiştiğini, yeni personel deneyimsiz olduğu için mücadelede yetersiz kalındığını kaydetti. Balcı’ya yanıt veren Yavaş, “Ankara’da afet riski olan yerlerle ilgili çalışmalarımız göreve geldiğimizden beri devam ediyor. ‘Karda açılamayan yollar, buzlanma ihtimali olan yollar ve ani yardımda yapılacak işler’ diye sıraladık” dedi. ABB tarafından hazırlanan afet riski eylem planı broşürünü mecliste gösteren Yavaş, şunları kaydetti:

 

“Bu broşürün bir günde hazırlanması mümkün değil. Hangi aracın nerede olacağı çok önceden planlandı. Aynı akşamki görev listesi de burada. İmzalı şekliyle kimin nerede görev yapacağı belliydi. Akşam vakti eve gidenler, özellikle kar yağdığı zaman etkili olacak ana arterlerde araçların tepe lambasını özellikle açık bıraktırıyorum ki vatandaş bizim orada nöbette beklediğimiz bilsin ve güvende hissetsin. Ankara’da 8572 tane cadde var. 6 bin 381 km uzunluktan biz sorumluyuz. Buralara toplam bin 168 personel ve 390 araçla müdahale ettik.”

 

‘48 bin ton tuzumuz var’

Belediyenin tuz stokunun yetersiz olduğu iddialarına da yanıt veren Yavaş, “Orada bir yanlışlık var. Tuz ihalesini 28 Ağustos 2019’da yaptık, tuzu yazdan aldık. Ardından ikinci ihaleye çıktık. Tuz olmadığından değil, ilk defa köylere ve mahalle muhtarlarına tuz dağıtmaya karar verdiğimiz için ikinci ihaleyi yaptık. Şu anda stokta 48 bin ton var. Muhtarlar aracılığıyla apartman yöneticilerine de tuz dağıtıyoruz. Eskiden yol buzlanmasın diye kaldırıma iki kürek köz atılırdı. Onun yerine böyle bir alışkanlık oluşsun diye tuz veriyoruz” dedi.

 

‘2018’in fotoğrafları ile bizi eleştirmeyin’

“Elimizden gelen budur, eksikliklerimizi de gördük” diyen Yavaş, “Ani bir yağış oldu. Bunun siyasi sorumluluğunu da üstleniyoruz. Vatandaş bunun takdirini yapacak” ifadelerini kullandı. AKP Genel Sekreteri Fatih Şahin’in, sosyal medya hesabından 2018 yılına ait kar fotoğrafını paylaşarak Yavaş’ı eleştirmesine de “üstü kapalı” yanıt veren Yavaş, “Bazı arkadaşlarımız ve sosyal medya ‘trollerinin’ zaten Ankara’da kar varken yeni fotoğraf koymak yerine 2018’in fotoğrafı ile bizi eleştirmesi çok ayıp oluyor” dedi. Eski ABB Başkanı Melih Gökçek’in, başkanlık döneminde sosyal medya hesabı üzerinden bir yurttaşa “İnan yollar tuzlu. Nasıl inandırayım bilmiyorum ki, tatsan mı acaba” yanıtına atıfta bulunan Yavaş, “Eleştiriler başımızın üstüne, ‘Biz tuzladık gidip kontrol edin’ falan demiyoruz. Anlıyorsunuz ne demek istediğimi… Eksiğimiz varsa eyvallah, başımızın üstüne. Daha iyisini yapmak için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu. Yavaş, görev listesini, geçen yıl aynı işte çalışan personeli kullanarak yaptıklarını, yeni personeli bu göreve koymadıklarını da dile getirdi.