Mansur Yavaş: Ankara için tek çözüm var, neden düzenlememekte ısrar ediliyor?

Mansur Yavaş: Ankara için tek çözüm var, neden düzenlememekte ısrar ediliyor?
11 Eylül 2020 13:10

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Ankara’da yaşanan koronavirüs salgınındaki artışa ilişkin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın çözüm önerisini aktardı. Mansur Yavaş, mesai saatlerinin farklılaştırılması önerisinde bulundu.

 

 

Türkiye koronavirüs salgınında Mart ayından da kötü bir süreci yaşıyor. Salgınla ilgili yeni tedbirler il il açıklanırken, vaka sayısının artışta olduğu Ankara’ya salgında bulaşma riskini düşürmek için atılacak adımlar merakla bekleniyor.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya’ya konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Mesai saatleri farklılaştırılırsa taşımadaki yığılmanın önüne geçilir… Neden düzenlememekte ısrar ediliyor?” dedi.

 

 

Sarıkaya’nın yazısından ilgili bölüm şöyle:

 

Bir apartmanda veya sitede koronavirüs vakasına rastlanan komşuları olduğunda, yöneticilerin bir telefonu ile Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin gelip her yeri dezenfekte ettiklerini biliyorum.

Başta Büyükşehir olmak üzere, bütün belediyelerinin aynı hassasiyetle çalıştığı Ankara’da salgının en önemli nedeninin kamu kurumları olduğu gerçeğini konuyla ilgili halk sağlıkçılarının hemen hepsi biliyor.

“Ayakta yolcu yasak ama”

Nedenleri üzerinde devamdaki yazıda konunun en iyilerinden biri olan bilim insanının ağzından aktaracağım…

Ancak sorunun kaynaklarından biri olarak gösterilen kamu kurumlarındaki yayılmanın asıl nedeni olarak gösterdikleri de ulaşım…

İçişleri ve Sağlık bakanlıkları da bu durumu tespit ettiği için hafta başından itibaren Kabine toplantısında da alınan karar gereği kamu harici toplu taşımda tamamen, belediye araçlarında ise kısmen ayakta yolcuya izin verilmemesi kararı aldı.

 

“Tek çözüm var”

 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile dün sohbet ederken konuyu açtım…

“Otobüslerimizde, elden geldi kadar, ne yapılması gerekiyorsa o oranda tedbir alıyoruz” diye söze girdi.

Kabinede alınmış bir kararı uygulamak için her çabayı gösterdiklerini söyledi.

“Otobüs durakları ve metro istasyonları girişinde bu kez yığılma başladı” deyince hak verip ekledi:

“Tek çözüm yöntemi var. Mesai saatleri farklılaştırılırsa taşımadaki yığılmanın önüne geçilir… Neden düzenlememekte ısrar ediliyor?”

Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş’ın önerdiği gibi mesai saatlerinde bir düzenlemenin yapılması halinde sorunun büyük oranda çözüme kavuşacağı aşikar çünkü Ankara’da kamu kurumlarının hemen hepsi bir güzergahta, Eskişehir yolu üzerinde konumlu.

Mesai saatleri 08.00’den başlamak üzere, 10.00’a kadar farklılaştırılsa bırakın yığılmayı Ankara’da trafik hafifler.

 

Otobüsü de azaldı

 

Başkan Yavaş söz etmek istemedi ama Ankara’nın belediye otobüsü sorunu da var.

Büyükşehir, 2013’ten bu yana belediyeye otobüs alınmamış, sayı da yıllar itibarıyla azalmış.

Yavaş, dış kredi bulup yeni otobüs alımı yapmak için Büyükşehir Meclisi’nden izin almak istediğinde reddedildi; halka şikayet edince bu sorunu aştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde de “konuyla ilgilenileceği” sözünü aldı.

Dolayısıyla Ankara taşıma konusunda iki sorunu birden yaşıyor…

Her ne kadar salgına ilişkin tedbir kararlarının ilk adımında, Nisan’daki kararlarda çok bir değişiklik yok.

O dönemde de metronun %50 oranında azaltılması kararı alınmış, otobüsler için de bu sınır %50 olarak gösterilmişti; şimdi %30’a indirildi.

Bu bile yığılma için yetiyor…

Umarım Ankara’da mesai saatleri düzenlenir ve Eskişehir yoluna ip gibi ardı sıra dizilmiş olan kamu kurumlarının mesai saatleri farklılaştırılarak salgının önlenmesine katkı verilir…

Yoksa Ankara yakında Wuhan’ı da geçer…