Mali disiplinden eser yok: Bütçe açığı 6 kat arttı

Mali disiplinden eser yok: Bütçe açığı 6 kat arttı
17 Mayıs 2019 11:24

Bütçe disiplini alarm veriyor. Nisan ayında bütçe gelirleri azaldı, bütçe giderleri ise arttı. Böylece nisan ayı içi bütçe açığı önceki nisana göre yüzde 577 oranında yükseldi. Artan harcamalarda faiz giderleri ise dikkat çekti

 

 

Ozan Gündoğdu/ Birgün

 

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı Nisan ayına ilişkin bütçe dengesini kamuoyu ile paylaştı. Buna göre harcamalar artarken bütçe gelirleri azaldı. 2018 nisan ayında 67,3 milyar lira harcama yapan hazine geçen nisan ayında 75,9 milyar lira harcama yaptı. Böylece hazine giderleri yüzde 12 arttı.

Hazine giderleri içinde oran olarak en çok artan harcama kalemi ise faiz giderleri oldu. 2018 nisan ayında 3,1 milyar lira faiz harcaması yapan hazinenin faiz giderleri 2019 nisan ayında yüzde 63 artışla 5 milyar lirayı aştı. Böylece nisan ayı bütçe açığı yaklaşık 6 kat artmış oldu.

Diğer yandan ekonomik daralmayla beraber hazinenin piyasadan topladığı gelirlerde de azalma görüldü. 2018 Nisan ayında hazine gelirleri 64,6 milyar lira olarak gerçekleşmişken, bu yıl enflasyonla parasal genişleme yaşanmasına rağmen hazine gelirleri 57,6 milyar liraya geriledi. Buna göre hazine geçen yılın nisan ayında 7 milyar lira daha fazla gelir tahsil etmişti. Hazine gelirlerindeki en ciddi azalma ise teşebbüs ve mülkiyet gelirlerinde görüldü.
Hazine’nin yardımına Merkez Bankası koşacak

Hazine’nin bütçe açıklarının fahiş biçimde artması gözleri Merkez Bankası’na çevirdi. Geçtiğimiz gün Reuters Haber Ajansı’nda yapılan “Merkez Bankası’ndan Hazine’ye 40 milyar TL ihtiyat akçesi verilecek” haberi henüz yalanlanmış değil. Bunun yanı sıra Merkez Bankası zaten ocak ayında hazine’nin yardımına koşmuş ve 36 milyar liralık karını hazineye vermişti.

***

• 2018 Nisan Bütçe Açığı: 2,7 milyar TL

• 2019 Nisan Bütçe Açığı: 18,3 milyar TL

• Artış oranı yüzde 577

 

https://www.birgun.net/haber-detay/mali-disiplinden-eser-yok-butce-acigi-6-kat-artti.html