Malezya’da ‘göçmenlere ait’ 139 mezar

Malezya’da ‘göçmenlere ait’ 139 mezar
25 Mayıs 2015 14:47

Malezya polisi, ülkenin kuzeyinde Tayland sınırı yakınlarında insan kaçakçılarının kullandığı 28 kampta göçmenlere ait olduğundan şüphelenilen 139 mezar bulduklarını açıkladı.

 

 

Emniyet Genel Müdürü Halil Ebu Bekir 11 Mayıs’tan bu yana buldukları mezarlardan bazılarında birden fazla ceset çıkarıldığını söyledi.

Yeni bulunan mezarların, sınırın Tayland tarafında insan kaçakçılarının kullandıkları kampların yakınlarındaki onlarca sığ mezara yakın bir noktada olduğu da kaydedildi.

 

 

Tayland kaçakçıların kullandığı rotaları engellemeye başlamıştı.

Operasyonların üzerine, insan kaçakçıları göçmenleri Malezya’ya deniz yoluyla götürmeye başladı.

Ancak kaçakçıların terk ettiği ve hiçbir ülkenin almak istemediği çoğu Arakan Müslümanı olan binlerce göçmen, denizde mahsur kaldı.

 

Sınırın Malezya tarafında bulunan mezarları kamuoyuna açıklayan Halil Ebu Bekir, buldukları en büyük kampın 300 kişilik olduğunu anlattı. Ebu Bekir, “İlk ekibimiz cesetleri çıkartmak için bölgeye ulaştı” dedi.

 
‘Sorumlular cezalandırılacak’

 

 

150525082914_malaysia_graves_624x351_afp

 

 

Daha önce Malezya Başbakanı Necib Razak da “Malezya topraklarında bulunan ve insan kaçakçılarıyla bağlantılı olduğundan şüphelenilen mezarlardan derin kaygı duyuyoruz” demiş ve sorumluların cezalandırılacağını ifade etmişti.

Mezarların göçmenlerin ormanlardaki kamplarda tutulup, ailelerinden fidye istendiği insan kaçakçılığına dair kanıt oluşturduğu belirtiliyor. Çok sayıda göçmenin hastalık ya da açlık nedeniyle öldüğü sanılıyor.

 

 

Bangkok’taki BBC Muhabiri Jonathan Head, sınırın hem Malezya hem de Tayland tarafındaki kampların, yoğun polis ve asker bulunan bölgelerde yer aldığını söylüyor ve yetkililerin şimdiye dek neden harekete geçmediğine dair sorular sorulacağını vurguluyor.

Göçmenlerin çoğu vatandaş sayılmadıkları Myanmar’daki baskılardan kaçan Arakan Müslümanları. Ancak göçmenler arasında ekonomik nedenlerle Tayland üzerinden Malezya’ya geçmeyi amaçlayan Bangladeşliler de var.

 

 

Tayland’ın aldığı önlemlerin insan kaçakçılarının göçmenleri denizin ortasında terk etmesine neden olduğu söyleniyor. Açlık çeken göçmenlerle dolu tekneler önce Endonezya, Malezya ve Tayland donanmalarına ait gemiler tarafından geri çevrilmişti.

Ancak geçen hafta Endonezya ve Malezya bir yıl içinde uluslararası toplum tarafından başka yerlere yerleştirilmeleri talebiyle göçmenlere geçici sığınak sağlamayı kabul etti.

 

 

Kaynak: BBC Türkçe