Makas açıldı, tüketici ikinci ele yöneldi!

Makas açıldı, tüketici ikinci ele yöneldi!
22 Eylül 2018 13:31

Yılbaşından bu yana döviz kurlarındaki artış yüzde 70’i aştı. Geçen sürede sıfır araç fiyatlarında ise yüzde 40 artış gözlendi. 2’nci el otomobil fiyatlarındaki artış da yüzde 20’ye ulaştı.

 

Ersoy Yaşar / Birgün

 

Türkiye otomobil pazarı ise 2018’in 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 daralarak 440 bin 428 seviyesinde gerçekleşti. Ağustos’ta otomobil pazarı yüzde 51, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 58 küçüldü. 2’nci el otomobil ve hafif ticari araç pazarı ise yedi aylık dönemde yüzde 9 büyüdü ve 4.112.842 adet olarak gerçekleşti.

Otoshops Genel Müdürü Murat Aydın, “özellikle Ağustos boyunca yaşanan döviz kurlarındaki dalgalanmalarla, otomobil alacaklarının taleplerini beklemeye almaları pazara olumsuz yönde etki etti. Sıfırla ikinci el arasındaki fiyat makasının beklenenden açık olması da talebi 2’nci el otomobillere yönlendirdi” açıklamasında bulundu.

Aydın, döviz kurlarının henüz stabil bir hale gelmemesinden dolayı bu yıl otomotiv pazarının son 10 yılın en düşük adetlerinde kapanabileceğine dikkat çekerken “Sıfır araç fiyatları, gerek ithal araçlar gerekse yerli araçların ithal girdi maliyetlerinin yükselmesi ile önemli oranda arttı ve bu artışın sürebileceği bir dönem yaşıyoruz. Döviz kurlarındaki tüm artışın fiyatlara yansımadığını görüyoruz, önümüzdeki günlerde sıfır araç fiyatlarındaki artışlar, kurların bu seviyelerde kalması durumunda, devam edecektir. Tüketicilerin gelir düzeyinin, sıfır otomobil fiyatlarındaki artışa paralel olarak artmaması nedeniyle talep 2’nci el otomobillere kayacaktır. Özellikle kurumsal 2.el ticareti yapan markalara talebin artmasını bekliyoruz.” dedi.

 

https://www.birgun.net/haber-detay/makas-acildi-tuketici-ikinci-ele-yoneldi-231244.html