Mahkeme ‘Sultanbeyli neresi Bakırköy neresi’ dedi plan değişti!

Mahkeme ‘Sultanbeyli neresi Bakırköy neresi’ dedi plan değişti!
6 Ocak 2018 09:28

Yarısı kaçak durumda olan Sultanbeyli’nin mülkiyet sorunu çözmek için Bakırköy Florya’daki 34 dönümlük değerli arazinin imar planı iptal edildi. CHP’nin açtığı davalar üzerine iptal edilen planı yeniden hazırlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, plan gerekçesinden Sultanbeyli’yi çıkardı ancak arazideki konut inşaatı ısrarı sürüyor.

 

 

 

Yaklaşık yarısında mülkiyet sorunu yaşanan çoğu 2B arazisinden oluşan Sultanbeyli’nin durumuna çözüm bulmak için Bakanlar Kurulu kararı ile takas edilmek üzere Florya Atatürk Ormanı’na komşu 34 bin 353 metrekarelik “tarla” durumundaki arazinin imara açılması oldukça tartışma yaratmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan planda, yapılan itirazlar ve açılan davalar sonucu defalarca değişikliğe gidildi.

 
“4 KEZ DAVA AÇTIK”

 

En son 24 Mart 2017 tarihinde onaylanan plana CHP’li Meclis Üyeleri Hakkı Sağlam ve Özgür Aydın tarafından dava açıldı. İstanbul 13. İdare Mahkemesi tarafından bakılan davada 11 Aralık 2017 günü karar çıktı ve planın yürütmesi bir kez daha durduruldu. CHP İstanbul İl Sekreteri Hakkı Sağlam, “Biz bu trampa planına 4 kez dava açtık. Hepsinde ya yürütmeyi durdurma ya iptal kararları alındı. Bu 5. davamız. Mahkeme bizi yine haklı buldu. Bakanlık mahkeme kararlarını boşa düşürecek ufak plan değişiklikleri yapıyor, özüne hiç dokunmuyor. Kim var bu arazinin arkasında neden hukuka rağmen bu planlarda ısrar ediliyor. İstanbul’a ihanet devam ediyor” diye tepki gösterdi.

 

florya-orta

 

İSTİNAF MAHKEMESİ: SULTANBEYLİ NERESİ BAKIRKÖY NERESİ?

 

Kararda; Bakırköy Belediyesi’nin daha önce aynı plana açtığı davada İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin iptal karar verdiği hatırlatıldı. İptal kararı üzerine plansız kalan alana ilişkin hazırlanan en son plana açılan dava ile Bakırköy Belediye Başkanlığı tarafından açılan davanın konu bakımından aynı olduğuna dikkat çekilerek bir önceki yargı süreci anlatıldı. Bakırköy Belediyesi’nin açtığı davada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın istinaf yoluna başvurduğu belirtildi. Planın Sultanbeyli’deki hazineye ait arazilerdeki taşınmaz sorununu çözmek için hazırlandığı oysa dava konusu planlama alanının Sultanbeyli’den çok uzakta Bakırköy sınırları içinde yer aldığına vurgu yapılarak istinaf başvurusunun reddedildiğine dikkat çekildi.

 
HUKUKA UYGUN DEĞİL

 

Bakanlığın bu gelişmeler üzerine plansız kalan alan için yaptığı ve 24 Mart 2017’de onaylanan planların, bir önceki davada verilen iptal onama kararı gerekçesine uygun olmadığını ifade eden İstanbul 13. İdare Mahkemesi, plan değişikliklerinde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna vardı. Mahkeme planların yürütmesini bir kez daha durdurdu ve 11 Aralık 2017 tarihinde oy birliği ile alınan karar geçtiğimiz günlerde taraflara tebliğ edildi.

 
BAKANLIK DA PLANI İPTAL ETTİ

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da jet hızı ile yeni plan hazırlayarak 4 Ocak günü askıya çıkardı. Bakanlık 24 Mart 2017’de onaylanan planın iptal edildiğini duyurdu. Hazırlanan yeni plan raporunda 2011/2266 sayılı Sultanbeyli ile Bakırköy arasında yapılacak trampaya ilişkin Bakanlar Kurulu kararı hiç yer almadı. Plan açıklama raporunda arazinin Maliye Bakanlığı tarafından kendilerine tahsis edildiği belirtildi. İmar Kanunu’nun 9. Maddesi ile 644 sayılı KHK’ye atıf yapılarak “Mülkiyeti kamuya ait arsa ve araziler üzerinde yapılacak her türlü yapı, milli güvenliğe dair tesisler gibi alanlarda planların yapılmasın ilişkin” hükme dayanarak parsellerin bakanlığa tahsisli olması nedeniyle bu planın hazırlandığı kaydedildi.

 
6 KATLI BİNALAR YAPILACAK

 

Yeni planda, iptal edilen plandaki imar koşulları aynen korundu. Buna göre daha önce askeri alan olan tapu kayıtlarında “tarla” olarak gözüken Bakırköy Şenlik Mahallesi’nde etrafı lüks siteler ve villalarla çevrili 34 bin 353 metrekarelik arazide 23 bin 480 metrekaresine 6 katlı binalar dikilecek.

 

TARİHİ ESERLER SOSYAL TESİS Mİ OLACAK?

 

Arazide, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda ölen 5 bin Rus askerlerinin anısına yaptırılan ve 1914’te yıkılan Ayastefanos Rus Abidesi’nin kalıntıları ve 1. Ordu Levazım Birliği’ne ait askeri nitelikteki iki adet tescilli tarihi bina bulunuyor. Planda tarihi binalara cephesi olacak yapıların yüksekliği de 2 kat ile sınırlandırıldı. Korunması gerekli 2 tescilli bina planda “Sosyal Tesis” kullanım kararı getirilen alan içerisine alındı. Arazide park ve cami de olacak. Parsellerde 29 bin 200 metrekare inşaat yapılması ve 834 kişilik nüfusun gelmesi planlanıyor.

 

 

Kaynak: Özlem Güvemli/Sözcü

 

Mahkeme ‘Sultanbeyli neresi Bakırköy neresi’ dedi plan değişti!