Madımak’ta ölenler ‘Unutmamak Müzesi’nde anıldı

Madımak’ta ölenler ‘Unutmamak Müzesi’nde anıldı
2 Temmuz 2015 21:34

Madımak Oteli’nde hayatını kaybedenler için Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde kurulan “Unutmamak Müzesi”nde bir anma etkinliği gerçekleştirdi.

 

Beşiktaş Belediyesi, Sivas katliamının 22. yıldönümünde, Madımak Oteli’nde yaşamını yitirenler için Mustafa Kemal Kültür Merkezi’ndeki “Unutmamak Müzesi”nde bir etkinlik gerçekleştirdi.

 

Etkinliğin düzenlendiği Unutmamak Müzesi’nde katliamda hayatını kaybedenler için yapılan 35 ayrı resim sergilendi. Etkinliğe, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ve ressam Bedri Baykam ile çok sayıda sanatçı ve sanatsever katıldı.

 

Program, Madımak Oteli’nde ölenler için saygı duruşuyla başladı. Ardından, katliamda yaşamını yitiren Hasret Gültekin’in müziği eşliğinde ölenlerin fotoğrafları barkovizyonda gösterildi. Sergiye, Çarşı Grubu’nun da afişini asarak destek verdiği görüldü. Yusuf Hayaloğlu’nun hayatını kaybedenler için yazdığı bir şiir de okundu.
Madımak Oteli’nde ölenlerin isimleri tek tek okunurken, salondakiler bir ağızdan “Burada” dedi.

 

Düzenlenen sergide, Madımak Oteli’nden kurtulanların eserleri de yer alırken, eserlerin tamamına yakınında yanık izleri olması dikkat çekti.

 

“TOPLUMUN NASIL ŞEKİLLENDİRİLDİĞİ ÇOK AÇIK ORTADA”

 

Anma etkinliğinde konuşan Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, şunları söyledi:

 

“Sadece unutmamak da yetmez, unutturmamak da yetmez, herkesin gözü önünde, göz göre göre, canlı yayında, üstelik de sosyal demokrat bir partinin de iktidar olduğu bir dönemde… Hani Hacı Bektaş-ı Veli Hazretleri söylüyor ya, ‘Her ne ararsan ara, kendinde ara’, çuvaldızı da önce kendine… Meselenin salt bir iktidar meselesi olmadığını, meselenin bir sosyal demokrat iktidar meselesi olmadığını hatırlatmak için aslında bunu ifade ettim. Mesele derin, çok çok derin bir zihniyet meselesidir. Kişilerden, bir dönemdeki iktidardan, iktidarlardan bağımsız olarak çok derin bir zihniyet meselesidir. Toplumun nasıl şekillendirildiği çok açık ortada.”

 

Ressam Bedri Baykam da, “Bu Unutmamak Müzesi maalesef bu büyük dramı gelecek kuşaklara yansıtmada, gelecek kuşaklara anlatacak bir kalıcı nokta olarak bize her şeyden önce şu mesajı veriyor; bu ülkede bu korkunç katliam, halkın ve yöneticilerin, siyasilerin gözü önünde naklen yaşanabildi. Bundan herkes bir ders çıkarsın ki, bir daha böyle bir şeyi hiç kimse aklına bile getiremesin. Bu müzenin hedefi başlıca budur. Tabii orada kaybettiğimiz sevgili can dostlarımızın, kardeşlerimizin anısını yaşatmak, onların ruhunu şad etmek ve onlara da ‘Evet, sizler canlarınızı kaybettiniz ama biz bıraktığınız yerden aydınlanma yolculuğuna sahiplenerek devam ediyoruz’ demek için” şeklinde konuştu.

 

Konuşmaların ardından hayatını kaybedenler için türküler söylendi.

 

SERGİDE ESERİ BULUNAN SANATÇILAR

 

Müzede eserleri bulunan sanatçılar: Adnan Çoker, Ara Güler, Devrim Erbil, Mehmet Güleryüz, Tomur Atagök, Süleyman Saim Tekcan, İpek Düben, Komet, Seyhun Topuz, Utku Varlık, Meriç Hızal, Ferit Özşen, Halil Akdeniz, Adem Genç, Koray Ariş, Mustafa Ata, Zahit Büyükişleyen, Mustafa Altıntaş, Balkan Naci İslimyeli, Hanefi Yeter, Tülin Onat, Osman Dinç, Şenol Yorozlu, Yusuf Taktak, Bünyamin Özgültekin, Nedret Sekban, Aydın Ayam, Mehmet Günyeli, Bubi, Ahmet Oran, Mithat Şen, Bedri Baykam, İrfan Okan, Mustafa Karyağdı, Seçkin Pirim.