Madenin planında önemli detay

Madenin planında önemli detay
30 Ekim 2014 10:09

Karaman’ın Ermenek ilçesinde 18 işçinin mahsur kaldığı maden faciasının ardından, madenin planı ilk kez ortaya çıktı. Suyun terk edilmiş madenden geldiği de öğrenildi.

 

 

Karaman’ın Ermenek ilçesinde 18 işçinin mahsur kaldığı maden faciası Türkiye’nin gündemine oturdu. Facianın ardından en çok merak edilen konulardan biri de madenin planı olmuştu. İşte o madenin planı akşam saatlerinde ortaya çıktı.

 

 

“SU TERK EDİLMİŞ MADENDEN GELMİŞ”

 

 

Cnn Türk ekranlarında yayınlanan Ahmet Hakan’ın sunduğu Tarafsız Bölge programında madenin planı ilk kez vatandaşla paylaşıldı. Planı, programın konuklarından Emin Çapa grafik haline getirdi. Emin Çapa, planla ilgili şunları söyledi:

 

 

“Bu havzada birden fazla maden işletmesi var. Ocağın hemen yanında terk edilmiş bir maden var. Plandaki renkler de hangi yıl nerelerden kömür çıkarıldığını ifade ediyor. Suyun terk edilmiş madenden geldiğini bu akşam itibariyle öğrenmiş olduk. -133 metre yazılı alandan suyun içeriye girdiğini düşünüyoruz. Kazıyı orada çok dikkatli yapmak gerekiyordu. O bölgeye çok yaklaşmamak gerekiyordu.”

 

 

“MADENİN SUDAN YALITILMIŞ OLMASI İMKANSIZ”

 

 

Ahmet Hakan’ın “Terk edilmiş bir maden nasıl oluyor da bir su kaynağı haline dönüşüp yan taraftaki ocağı suya boğuyor?” sorusuna Çapa şu cevabı verdi:

 

 

“Madencilik dediğiniz her ne ise şu bir kesin. Maden dediğiniz şeyin Sudan yalıtılmış olması imkansıza yakın.”

 

 

“AHTAPOT ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEK”

 

 

Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, madenden tahliye edilen suların kontrolünü yaptı, mühendislerden bilgi aldı.

 

 

Maden ocağının su dolmasıyla yeraltında mahsur kalan 18 işçi için kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bakan Taner Yıldız, su tahliyelerini yerinden inceledi ve yetkili kişilerden bilgi aldı. Yapılan çalışmalar hakkında ve bundan sonra izleyecekleri yol hakkında bilgi veren maden mühendisi, “Çalışmalar yaptık. Motorlardan biri çalışıyor, biri çalışmıyor. Çünkü içerideki havuz dışarı akımı sağlayamıyor. Buradaki birinci motoru destek olsun diye göndereceğiz. 10-15 dakikaya kadar hazırlayacağız. Aktarmalı iki tane hat çekeceğiz. Burada aktarmalı üç tane hat var. Bir de ahtapotumuz var. Üç tanesinin bir tanesi boş ona da dalgıç bağlatıyorum. Ahtapot çalışmaya devam edecek.” diye bilgi verdi.