Madenci şirketin itirazları çürüdü!

Madenci şirketin itirazları çürüdü!
8 Mart 2021 13:45

Çanakkale’de yapılmak istenen maden ocağına ilişkin ek bilirkişi raporu, şirketin iddialarını yine boşa düşürdü. Rapora göre; maden ocağı kurulursa ekosistem tahrip edilecek, yeraltı ve yerüstü su kaynakları risk altına girecek.

 

 

Birgün’den Gökay Başcan’ın haberine göre Çanakkale’de yapılması planlanan maden ocağına ilişkin verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararını yurttaşların yargıya taşıması üzerine bölgede ikinci kez bilirkişi incelemesi yapıldı. Hazırlanan ilk rapora atıfta bulunan bilirkişiler, yeni raporda da madenin bölgeye vereceği zarara dikkat çekti.

 

ŞİRKET RAPORA İTİRAZ ETTİ

 

Serçiler ve Terziler mevkiinde Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılması planlanan altın-gümüş maden ocağına ilişkin 2017 yılında ÇED olumlu kararı verilmişti. Projeye karşı çıkan İDA Dayanışma Derneği üyeleri kararı yargıya taşımıştı.

Çanakkale İdare Mahkemesi’nde açılan dava sonucunda bilirkişi heyeti atanmasına karar verildi. Bilirkişi heyeti, projenin çevreye vereceği zararı gözler önüne seren bir rapor hazırladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile davaya müdahil olan maden şirketinin rapora itirazı üzerine mahkeme, ek bilirkişi raporu hazırlanmasına karar verdi. Bu karar üzerine hazırlanan yeni raporda, İDA Dayanışma Derneği üyelerinin itirazları haklı bulundu.

 

BARAJ TEHLİKE ALTINDA

 

Heyet tarafından hazırlanan ek raporda, projenin, Atikhisar Barajı’nın uzun mesafeli koruma alanının içinde olduğuna dikkat çekildi ve barajın Çanakkale için hayati öneme sahip olduğu vurgulandı. Raporda, barajın Çanakkale’nin sadece içme suyunu temin etmediği, aynı zamanda sulama ve taşkından korunma amacıyla yapıldığı belirtildi.

Raporda şu ifadelere de yer verildi: “Ocağın açık işletme olarak işletilmesi halinde, hayati öneme sahip yeraltı suları ile yüzey sularının kirlenmesi ve rezervinin korunamaması gibi sonuçlar doğuracaktır.”