Madenci şirkete tepki: Yüz yıllık çeşme bile kurudu

Madenci şirkete tepki: Yüz yıllık çeşme bile kurudu
19 Temmuz 2020 08:10

Balıkesir Sarıalan’a yapılmak istenen altın madeni için halkın katılım toplantısı yapıldı. Bölge sakini Ay, “Sondaj yaparken 100 yıllık çeşmemizi kuruttular” dedi.

 

 

Birgün’den Gökay Başcan’ın haberine göre Balıkesir Sarıalan köyünde CVK Madencilik tarafından yapılmak istenen altın madeni için ‘halkın katılım toplantısı’ yapıldı. Toplantıya Sarıalan köyünden ve çevre köylerden yüzlerce yurttaş katıldı. Hayvancılık ve tarımla geçimlerini sağladıklarını belirten köylüler, madenci şirkete tepki gösterdi.

2017 yılında altın madeni için başvuru yapan şirket, ÇED gerekli değildir kararı aldı. Bölgede 3 yıldır sondaj faaliyetleri yürüten şirket, kapasite artırımı talebinde bulundu. Kapasite artırımına giden şirketin proje dosyasında açık ocak yöntemiyle altın madeni, yine hemen yanına stok ve galeri alanı açılması planlanıyor.

 

 

HAYVANCILIĞI VE TARIMI BİTİRECEK

 

 

Çiftçiliğin ve hayvancılığın bölgedeki yaşayan insanların temel geçim kaynağı olduklarını belirten Yasin Ay, “Çiftçilik ve hayvancılıkla uğraştığımız için tarım ve yaşam alanlarımız daralacak. Projeyi köyümüzün dibinde yapmak istiyorlar. Madende sürekli patlamalar yaşanacak. Bunun tozu, zehri köyümüze akacak. Benim evime 100 metre uzaklıkta. Bizim gibi emekçi insanlar gücünü birlikten alıyor. Biz de hep birlikte bu projeye karşı çıktık. Kazdağları’nı nasıl biliyorsanız burası aynı” dedi.

 

 

‘ÇEŞMEMİZİ KURUTTULAR’

 

Halkın katılımı toplantısı sırasında tartışmalar yaşandığını belirten Fatma Ay ise “Toplantıda söyledim ‘patlatmayla ocak işleteceksiniz. Bu kadar yakınımıza yapıyorsunuz. Ya birine bir taş, kaya parçası gelirse kim sorumlu olacak?” dedi.
Şirketin sondaj faaliyeti sırasında 100 yıllık çeşmeyi kuruttuklarını belirten Fatma Ay, “Kaynak sularına hiçbir zararı olmayacak denildi. Çeşmenin başına sondaj yaptılar, su sarı akmaya başladı. Sonunda çeşme sondaj çalışmalarından dolayı kurudu” diye konuştu.