Maden işçisine Soma sürgünü

Maden işçisine Soma sürgünü
28 Kasım 2015 08:00

Soma Holding’e bağlı Gürmin Enerji A.Ş’nin 2013’te rödevans sistemi ile aldığı Amasya Yeni Çeltek Kömür işletmesinde çalışan üç yüz kadar maden işçisini Soma’daki maden tesisinde görevlendirdi.

 

 

 

Şirket maden işçilerine gönderdiği yazıda 7 Aralık’a kadar burada işe başlamaları istedi. İşçilerle birlikte gelen tebligatlara tepki gösteren Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yeni Çeltek Şube Başkanı Hakan Çatal, ciddi bir belirsizlikle karşı karşıya olduklarını belirterek olaya tepki gösterdi.

 

2013’te Amasya Yeni Çeltek Kömür İletmesinin Soma Holding’e devri yapılırken işçilerin sosyal haklarının elinden alınmayacağı ile ilgili bir sözleşme imzalandığını, çalışan işçilerin ailelerinin Merzifon, Suluova’da oturduğunu, çoğunun çocuklarının okula devam ettiğini belirten Çatal işçilere sormadan, sendikayı muhatap almadan tek taraflı alınan karara tepki gösterdi.

 

Olumsuzluk yaşarlar

 

Hakan Çatal, “Bu tesisler redevans karşılığında bu şirkete devredilirken çalışan işçilerin sosyal haklarının hiçbiri engellenmeyecek diye bir sözleşme yapıldı. Soma’da yaşanan maden faciasından sonra işçilerimize maaşlarının garanti altına alınması konusunda bir yazı imzalattılar. Bu yazıya istinaden şimdi buradaki işçilerimizi Soma’ya götürmek istiyorlar ama işçilerin ne kadar kalacaklarına dair süre konusunda net bir şey söylemiyorlar ve “Soma’da ne kadar kalacaklarını biz belirleyeceğiz” diyorlar. Bu işçi arkadaşlar buradan ayrılıp Soma’ya giderlerse pek çok olumsuzluk yaşar” dedi.

 

İnsan onuruna aykırı

 

CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer işçilere yapılanın insan onuru ile bağdaşmayan bir durum olduğunu belirterek “Maden işçileri adeta sürgüne gönderilir gibi gönderiliyor. Bu durum Anayasa’nın ailenin korunması hükmüne aykırıdır. Arkadaşlara her ne kadar burada geçici çalıştıklarına dair tebligat gönderilmişse de bu arkadaşların hiçbiri Soma’da çalışmamış. Yeni Çeltek’te işe başlayıp buradan da emekli olmayı planlayan, ona göre hayatını kuran, hayatını burada çalışmak üzere planlayan kişiler” dedi.

 

 

 

Kaynak: Mehmet Menekşe / Cumhuriyet