Lodos nefes aldırmıyor

Lodos nefes aldırmıyor
1 Şubat 2015 12:56

Lodos yaşamı olumsuz etkilemeye devam ediyor.

 
ÇANAKKALE’DE FIRTINA ETKİSİNİ SÜRDÜRÜYOR

 

Çanakkale’de kuvvetli lodos yaşamı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Gökçeada ve Bozcaada’ya iki günden bu yana deniz ulaşımı yapılamazken, boğazda sadece Çanakkale-Eceabat hattında arabavapuru seferleri güçlükle gerçekleştirilebiliyor.

 

 

Lodos fırtınası 36 saatten bu yana Kuzey Ege Denizi ve Çanakkale Boğazı’nda etkili olmaya devam ediyor. Saatteki hızı zaman zaman 120 kilometreyi bulan fırtına nedeniyle Kuzey Ege’de Geyikli-Bozcaada ve Kabetepe-Gökçeada arasındaki araba vapuru seferleri geçen cuma gününden bu yana yapılamıyor. Çanakkale Boğazı’nda ise saatteki hızı 90 kilometreye ulaşan lodos, Gelibolu-Lapseki ve Çardak-Gelibolu arasındaki seferlere 33 saattir izin vermiyor. Fırtına nedeniyle bugün saat 08.30’da Kilitbahir-Çanakkale arasındaki seferler de iptal edilirken, Avrupa yakasına ulaşım sadece Çanakkale-Eceabat hattından saatsiz seferlerle sağlanıyor.

 

 

Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre, fırtınanın gün boyu devam edeceği ve gece saatlerinden itibaren etkisini azaltmasının beklendiği belirtildi.

 

 

YALOVA’DA DENİZ ULAŞIMINA LODOS ENGELİ

 

Yalova’da etkili olan şiddetli lodos nedeniyle deniz ulaşımı yapılamıyor.

Yalova’dan Pendik, Yenikapı, Kartal ve Topçular’dan Eskihisar’a yapılan feribot ile arabalı feribot seferleri karşılıklı olarak iptal edildi. Sabah saatleri itibariyle hiçbir seferin yapılamadığı belirtildi.

Hava şartlarının normale dönmesi halinde seferlerin yeniden başlayacağı bildirildi.

 

 

AĞAÇLARI KÖKÜNDEN SÖKTÜ, ÇATILARI UÇURDU

 

Marmara Bölgesi’nde etkili olan lodos, Bursa’da ağaçları kökünden söktü, çatılarının uçmasına neden oldu. Uçan çatı parçaları hareket halindeki araçların üzerine düştü.

Bursa’da dün akşamdan itibaren etkili olan lodosun, hızı 70 kilometreye kadar çıktı. Özellikle merkez Yıldırım ile Osmangazi İlçesi’nde çok sayıda ağacı kırılıp, kökünden sökülmesine neden olan lodos, birçok evin çatısını uçurdu. Yıldırım İlçesi’nde lodosun etkisiyle birçok mahallede evlerin çatılarının uçarak park halindeki otomobillerin üzerine düşmesi sebebiyle çok sayıda araç zarar gördü. Yıldırım İlçesi Davutdede Mahallesi Kurtuluş Caddesi’nde hareket halindeki araçların üzerine çatı parçalarının düşmesi sonucu 3 araç zarar gördü. Paniğe kapılan sürücülerden Enver Yıl, “Yolda giderken birden arabanın sağına doğru bir şey düştü. Sağ koltukta annem oturuyordu. Çok şükür yara almadan kurtulduk. Cana Geleceğine mala gelsin” dedi.

Yakındoğu çevre yolunda bulunan bir prefabrik konrteyner şiddetli lodus nedeniyle yola savruldu. Trafiği tehlikeye atan konteyner nedeniyle İzmir yönününde sağ şerit trafiğe kapandı. Ankara yolu Yüksek İhtisas Hastanesi Kavşağı’nda şiddetli lodos nedeniyle kopan çatı nedeniyle trafiğe kapatıldı. Polis ekiplerinin aldığı güvenlik önlemlerine rağmen sürücü ve yayaların yoldan geçmeye çalıştığı görüldü.

Şiddetli lodosun neden olduğu elektrik kablolarının kopması ve çatıların uçması nedeniyle gelen ihbarlara TEDAŞ ve belediye ekipleri yetişmede zorlandı.

 

 

LODOS KAMYONU DEVİRDİ

 

Marmara Bölgesi’nde etkili olan lodos, Bursa’nın İnegöl’de çekicili kamyonu devirdi. Kurtarıcı ile kaldırılmaya çalışılan kamyonun çekici kısmı, lodosun etkisi ile savrularak tarlaya uçtu.

İnegöl’de bir fabrikadan yüklediği süngerleri İstanbul’daki depoya teslim ettikten sonra ilçeye dönen Mustafa Şahin yönetimindeki 16 PS 541 çekici, 16 PS 547 römork plakalı römorklu kamyon, Bursa-Ankara karayolu üzeri Kestel İlçesi’ne bağlı Babasultan Mahallesi yakınlarında şiddetli lodosun etkisiyle savrularak yola devrildi.

Bursa’dan İnegöl yönünde yola devrilerek yolu trafiğe kapatan römorklu kamyonun sürücü Mustafa Şahin kazayı yara almadan atlatırken, Bölge Trafik ekipleri güvenlik önlemi alarak başka bir kazaya neden olmaması için yolu önce trafiğe kapattı. Yolda yan yatmış vaziyette bulunan römorklu kamyon, sevk edilen kurtarıcı ile kaldırılmaya çalışıldı. Ancak şiddetli lodosta sonuç alınamadı. Halatlar bağlanarak yoldan kaldırılmaya çalışılan römork, yerden ilişiğini kestikten sonra savrularak tarlaya uçtu. Kurtarıcı ekiplerinin çalışmalarına rağmen kamyonu uzun süre yoldan kaldırmak mümkün olmadı. Kaza nedeniyle yolda uzun kuyruk oluşunca, kamyon biraz kenara alınarak yol tek şeritli olarak trafiğe açıldı.

Bölge Trafik ekipleri, kurtarıcılar ve diğer görevliler, şiddetli lodos nedeniyle ayakta bile durmada zorlanırken çalışmayı güçlükle tamamladı.