Liseli öğrenciler polis barikatı önünde kitap okudu

Liseli öğrenciler polis barikatı önünde kitap okudu
26 Eylül 2013 19:10

İzmir’de kendilerine ‘Liseli Genç Umut’ adını veren 15 lise öğrencisi okullara tavsiye edilen bazı kitapların ırkçı, gerici ve cinsiyetçi unsurlar taşıdığı iddiasıyla Konak’da protesto eylemi yaptı. Polis engeliyle karşılaşan liseliler, barikat önüne oturup kitap okudu.

Liseli gençler Konak’taki Milli Eğitim ve Konak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önüne gidip okullarda tavsiye edilen ‘Atasözleri ve Deyimler’ kitabının ırkçı, gerici ve cinsiyetçi içerik taşıdığı gerekçesiyle protesto eylemi yapmak istedi. Polis, İzmir Valiliği önünde barikat kurarak öğrencilerin buradan Milli Eğitim’in önüne geçişine izin vermedi. Bunun üzerine öğrenciler, ‘Yolumuzu açmazsanız biz de açıncaya kadar burada otururuz’ diyerek barikatın önünde oturdu. Liseli öğrenciler ‘vaktimiz boş geçmesin’ diyerek çantalarından okul defteri ve kitaplarını çıkarak barikat önünde kitap okudu, öğretmenlerin verdiği ev ödevlerini yaptı. Çevreden geçen vatandaşlar da gruba alkışlarla ve sözlü destek verdi. Yaklaşık yarım saati aşkın bir süre yerde oturan ve bu sırada sürekli polisle sözlü diyoloğa giren liseli grup, ‘Eğitim hakkımız satılamaz’, ‘Çocuk gelinler istemiyoruz‘, ‘Polis simit sat onurunla yaşa’ sloganları attı.

Derslerinin bir bölümünü bitiren liseli grup daha sonra basın açıklaması yaptı. Öğrenciler adına yapılan açıklamada, “Bu gün burada olmamızın nedeni yıllardır bizi yarış atı gibi sıra arkadaşlarımızı bize rakip eden sisteme isyan etmemizdir. 657 bin arkadaşımızın hesabını sormaya geldik. Bunun yanısıra MEB’e bağlı okullarda öğrencilere tavsiye edilen ‘Atasözleri ve Deyimler’ kitabında yer alan ırkçı, gerici ve cinsiyetçi atasözlerini kabul etmediğimizi, yaptıkları her gerici harekete isyan edeceğimizi belirtiyoruz” dedi. Öğrenciler daha sonra olaysız dağıldı.