Limonla gelen sağlık

Limonla gelen sağlık
5 Şubat 2014 15:41

Saygıdeğer okuyucularımız! Yazımızın konusu, limon sezonunu kaçırmayıp, yeterince faydalanmak ve limonla gelen sağlık hakkında olacaktır.

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

Yıl 2006-Şubat, Libya’nın Başkenti Tripoli: 1982 Yılından beri tanıdığım, soydaşım ve aile dostum, Libya’nın üst düzey bürokratlarından hukukçu Tahir Bey’in, ataları 1870 yılında Antalya’nın Finike ilçesinden Tripoliye göç etmişlerdir. Soyları, Kafkas (Çerkez) Türklerinden idi. 43 Günlük Libya seyahatim esnasında fırsat buldukça, köyler de ikamet eden Türk asıllı soydaşlarımızı ziyaret etmeye gidiyordum. Namaz saatinde camiye gidip cemaatla namazı eda edip çıkışta, soydaşlarımızla tanışmak nasip oluyordu. Başkent Tripoli’nin Güneydoğusunda ki, Tarhunah ve Al Qusabat şehri çevresinde narenciye ve Zeytincilik yaygındır. Tarhunah da, camide tanıştığım Abdülaziz El Namir isimli soydaşımız’ın yaşı 53, mesleği öğretmendi ve ayrıca 860 dönümlük narenciye bahçesi vardı. Abdülaziz kardeş beni ısrarla üç gün misafir etti. Misafirlik esnasında çevrede ikamet eden Türk asıllı soydaşlarımız benim geldiğimi öğrenip, Abdülaziz kardeşin evine gelip benimle tanışıyorlardı; tanışma esnasında narenciyegillerin şifasını anlatıyorlardı. 82 yaşında ki Muhammed El Darga amca, çok iyi Türkçe konuşuyordu. Narenciyegillerin bazı hastalıkların tedavisi için kullandıları formülleri benimle de paylaştılar. Cenab-ı Allah, bu bilgi ve kaynak kişi notlarını siz saygıdeğer okuyucularımızla da paylaşmayı nasip etti.

 

LİMON VE ROMATİZMA

 

Birdenbire olan mafsal romatizması mikrobik bir hastalıktır, şiddetli ağrılar olur, mafsallarda ve kalpte lezyonlar meydana getirir. Hastalık çoğunlukla bir anjinle başlar, bademcikler iltihaplanmıştır ve mafsallar şişmiştir. Azıcık bir hareket hemen ağrı yapar.

 

Mafsal romatizması aylarca devam ettikten sonra müzminleşir. Kalp çevresini iltihapla kaplar. Hastalığın ilk belirtisinde, ihmal edilmeyerek hemen tedaviye başlanmalıdır.

 

Mafsal romatizmasını tedavi etmek için, limon çok etkilidir. Bu etkinliği devam ettirebilmek için de, aile hekiminize danışarak limon kullanmanızda bir sakınca yoktur cevabını aldıktan sonra limon tedavisine başlayın. Üç ay boyunca, kilosu 60-70 arasında olanlar, günde üç adet limon suyunu içmeli ve buna ilaveten yarım limonu kabuğu ile beraber yemelidir. Kilosu 70-90 arası olanlar da, dört (4) adet limon kullanmalıdır. Limon tedavisine ilave olarak, terlemenizi kolaylaştıracak doğal besinler, her yemekten sonra günde üç defa ikişer kesme şeker büyüklüğünde taze Zencefil yemeyi ihmal etmeyiniz. Bu uygulama tedaviyi kolaylaştırır ve zamanla romatizmal ağrılara son verir.

 

LİMON VE ZAYIFLAMA

 

Libya da ki, soydaşlarımızın zayıflama da uyguladıkları pratik tedavi: Limon greyfrut ile birleştirilirse çoğu zaman tehlikesiz bir zayıflamayı başarmış olursunuz. Greyfrut limongiller familyasından çok faydalı bir meyvedir. Birleşimindeki A, B, C vitaminleri zengindir.

 

Üç adet limon iki adet greyfrut ince dilimler halinde kesilir ve üzerine bir litre su koyup, on beş dakika kaynatılır, 30-40 gram bal katılır ve on dakika daha kaynatılır. Sabah akşam aç karnına birer su bardağı içilir. Hazırlanan içecek bittiğinde yenisini hazırlayın.

 

Not: Limon ile portakal karışımını da yapabilirsiniz.

 

Fazla kilolardan kurtulmak için, her sabah 3-4 limon sıkılır ve bir tatlı kaşığı bal ilave edip içilir. Bu işlem, insanların tabiatına göre, kimisinde 30 gün kimisinde 45 günde etkisi görülmeye başlanır. Yeter ki, moralinizi bozmayıp, iradeniz kuvvetli olsun.

 

LİMON VE VARİS-DAMAR HASTALIKLARI:

 

Tansiyon yüksekliği çok yaygındır. Bundan sonra damar sertliği dediğimiz kireçlenme gelir. Vücudun alt kısımlarında, ayaklarda görülen damar iltihapları da tıkanma ve kangrenlere neden olacağı için kuşku yaratan hastalıklardandır. Bunun dışında damar genişlemesini ve varisleri de yabana atmamalıyız. Varisleri, her gün limon suyu ile en az 15-20 dakika masaj yapmalıdır. Bu masajlar kalp alanlarına kadar çıkmalıdır. Bu uygulama ile deri güçlenecek ve varislerin büyümesi önlenecektir.

 

Limon, kanı sulandırır ve kan dolaşımını hızlandırarak hücrelere dinlenme fırsatı verdiğini unutmayınız.

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin, Ay Yıldızlı bayrağının daima dalgalanması uğruna şahadet şerbeti içen Aziz şehitlerimizi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü Rahmetle, Gazileri Minnetle Anar. Cenab-ı Hakk, Büyük Türk Milletini, şifasını ve güzelliğini esirgemeyen kullarından eylesin.

 

NOT: 1- Limon tedavisine başlamadan önce, aile hekiminize danışarak, limon kullanmanızda sakınca yoktur cevabını aldıktan sonra, limon tedavisine başlayın.

 

NOT: 2- Reçeteler ile ilgili, soru ve önerilerinizi sitemizle paylaşabilirsiniz.

 

ÖZDEYİŞLER:

 

1- İnsanları iyi tanıyın! Her insanı kötü bilip kötülemeyin, her insanı da iyi bilip övmeyin. (Mevlana Hz.)

 

2- İyilik aradın mı, insanlarda kötülük kalmaz. (Mevlana Hz.)

 

3- Mert insanı isteğince öv; söz erleri her övgüye layık elbet. (Mevlana Hz.)

 

4- Su ateşe galiptir. Ancak bir kaba girerse, ateş o suyu kaynatır yok eder. (Mevlana Hz.)

 

5- İnsanların sıkıntılarına katlanmak, Allah-ü Teala’nın beğendiği, ve Resulullah’ın sevdiği ve evliyanın özendiği bir ahlaktır. (Mevlana Hz.)

 

6- Bu Dokuz faaliyeti hiç bir şey yıpratamaz: 1- Allah’tan korkan ve Vicdan muhasebesi yapanlara güven, 2- Ahlaklılık, 3- Bilgi, 4- Cömertlik, 5- Zeka, 6- Utanma duygusu, 7- İyilik 8- vicdanlı olmak, 9- Ruhunda vatan sevgisi . (Numan Aladağ)

 

7- Edebiyat kişinin, Toplumun ve Milletin Hayatına ve Oluşumuna etkisi Büyüktür. (Numan Aladağ)

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun