Libya’dan Marul’un şifalı armağanları

Libya’dan Marul’un şifalı armağanları
6 Kasım 2015 09:17

Değerli okuyucular! Yıl Ocak-2006 Zuvare: Zuvare liman şehridir.

 

 

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

 

Tunus sınırına 60 Km. dir. 200 000 nüfusu vardır. Zuvare şehrine gezmeye gittim; camiye öyle Namazını kılmaya gittim, çıkarken yaka ve çantamdaki Türk bayrağı rozet ve çıkartmasını gördüler hemen bana sarılarak ehlen ehlen diyerek bana sarılarak mutluluklarını yaşadılar. 76 yaşındaki İsmail Durguthan isimli birisi Türkçe konuşarak sen anavatan’dan hoş geldin sefalar getirdin. Durguthan soydaşımız’ın mesleği Zİiraat mühendisliği. Buyurun eve gidelim. Beraber eve gidip sofra geldi, sofrada iki çeşit marul salatası vardı, biri limonlu sade, biri de domatesli, soğanlı, havuçlu ve kereviz yapraklarıydı. Ana yemeği yemeden önce limonlu marul salatasını yediler, sonra ana yemeğe başladılar. Sofradan kalktıktan sonra Durguthan soydaşımız dedi Numan kardeş; galiba marul yememiz dikkatini çekti! Evet aynen: Dedi sana marulun şifası ile ilgili bazı bilgileri paylaşacağım, memnun olurum İsmail ağabey.

 

İSMAİL DURGUTHAN’NIN MARUL DA Kİ ŞİFA REÇETELERİ:

1- Maruldaki taze göbek yaprakları 9- 13 yaşları arasındaki çocuklara yedirilirse, boyları uzun olur.

2- Marul suyu yüze sürülürse ergenlik sivilcelerini ve lekeleri giderir. O bölgelere tazelik ve pembelik verir.

3- Hayvan (Organik) gübresi ile yetiştirilmiş marul, sütten daha fazla kalsiyum ihtiva eder ve kemiklerin güçlenmesi için bir mucizedir. Süt tüketimine karşı alerjisi olanlar; günlük kalsiyum ihtiyaçlarını marul ile karşılayabilirler.

4- Sinirleri teskin edip düzenli uyku verir. Uyku sorunu olanlara, streslilere, kalp çarpıntısı olanlara ve moral bozukluğuna çok faydalıdır.

5- Erkeklerde geçici olarak cinsel istekleri azaltır. Herhangi bir hastalık için cinsel isteği azaltmak için bol bol marul yedirilir. Erkeklerin rüyada aldatılmasını frenler.

6- Marul bol lifli olduğu için bağırsak tembelliğini önler ve kabızlık sorunu olmaz. Basur sorunu olanlara rahatlık verir.

7- Mide ve bağırsak içi cidarını teşvik ederek ifrazatını arttırarak, hazmı kolaylaştırır.

8- İhtiva ettiği zengin kalsiyum, vitamin ve fosfor ile gelişmesi yavaş çocukların ve hastaların kendisini toplamasını destekler. iyileşmesini hızlandırır.

9- Marul tüketenler, idrarı arttırıp, kanı pisliklerden temizleyerek romatizma ve damla hastalıklarını, böbrek iltihabını giderir.

10- Bayanlarda ay halinin, zamanında ve ağrısız olmasını sağlar. Göğsü yumuşatır, bronşları temizleyerek açar ve öksürük söktürür.

11- Karaciğer ve dalak şişliğini ve sarılığı giderir. bu organların normal çalışmasını sağlar. Uyarı! Karaciğer hastası olanlar için, faydalı değildir.

12- Marul sinirleri yatıştırır, şekeri düşürür. Kanı tazeler.

13- Hamile olan anne adayları için; marul ve taze Zencefil, çocuğun beslenmesi için çok faydalıdır. Anne’nin zayıf olmasını frenler.

14- Çocuk emziren annelerin sütünü arttırır.

15- Cilt güzelliği için: Zuvare de ikamet edenler marulu Zeytinyağı ve limon ile tüketerek cilt güzelliklerini koruyorlar.

 

NOT: Marul daima sirkeli su ile yıkanıp iyice temizlendikten sonra yiyiniz.

 

PROF. DR. ABDULLAH ÇOBAN VE NUMAN ALADAĞ’DAN, MÜŞTEREK MARUL LOSYONU REÇETESİ

 

Malzeme: iki adet 500’er gram marul, iki litre limon kolonyası, Beş su bardağı taze sıkılmış limon suyu, Dört su bardağı farma (Bitkisel) gliserin.

 

Hazırlanışı: İyice yıkanmış temizlenmiş marulu mutfak robotunda püre haline getirip pamuktan süzün, limon suyunu, gliserini, kolonyayı ve pamukta süzdüğünüz marul suyunu ilave edip iyice karıştırarak renkli şişelere koyun.

 

Faydaları ve kullanılıışı: Bu doğal losyon, pahalı kimyasal losyonlardan daha şifalıdır. Cildinizi besler, yumuşak-nemli tutar ve sıklaştırır.

NOT: Bu losyana hoşunuza giden bir esans ilave ederek güzel bir koku elde edebilirsiniz.

 

YAN ETKİLERİ:

 

Vasıta kullanma esnasında marul yenilmemelidir. Fazla tüketildiğinde göz kararması yapar. Kuvvetinizi azaltır.

 

Marul’u kullanmadan önce, vicdan muhasebesi yapan doktorunuzun görüş ve önerilerini alınız.

 

Doktorlar bazen, bütün umutlarını yitirip, tedavisinden vazgeçtikleri bir hastanın durup dururken iyileştiğini görür, şaşırırlar. Oysa doktorun yapamadığını tabiat yapmıştır. Sağduyusu olanlar tabiatın etkisini kabul edip, iradesini daima kuvvetlendirir
Cümle Vatan şehitlerini, Cumhuriyetimizin kurucusu M. Kemal Atatürk’ü rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hastalara şifa-i şerifler dileriz.

 

Cenab-ı Allah, Yüce Türk İslam alemini emrettiği şekilde, Allah’a inanıp ruhunda Vatan sevgisini taşıyan ve vicdan muhasebesi yapan cümle Vatan severlerin, Vatana hizmet etmesini nasip etsin.

 

ÖZDEYİŞLER

1- Her şey akla muhtaçtır, akıl da eğitime. (Hz. Ali)

2- Tilki tilkiliğini bildirinceye kadar post elden gider. (Mevlana Hz.)

3- Bir kelime bizi yaşamın bütün acı ve çekilmezliklerinden kurtarır. Bu kelimesevgidir. (Sophocles)

4- Yumruğunuzusıkmış bir şekilde tokalaşamazsınız. (Mahatma Gandhi)

5- Hep öğrenci kalan insan, öğretmenine borcunu kötü ödüyor demektir. (Friedrich Nietzsche)

6- Dünyayı yönetenler kalem,, mürekkep ve kağıttır. (James Howell)

7- Gücünüz, sizin olduğunu düşündüğünüz kadardır. (Henry Ford)

8- Düşmanınızın neden korktuğunu anlamak için, sizi ne ile korkuttuğuna bakın. (Eric Hoffer)

9- Günde bir defa olsun gülmeli ve neşeli olmalıyız. Sevinci öğrenirsek, başkalarına acı vermeyi de unuturuz. (Friedrich Nietzsche)

 

 

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun