Laik eğitimde alarm zili!

Laik eğitimde alarm zili!
16 Eylül 2014 11:10

Yeni eğitim-öğretim yılı kaosla başladı. Zorla imam-hatip lisesine kaydedilen 40 bin öğrencinin nakil çilesi sürerken, Bakanlık şimdi de, okullara mescit yapılacağını açıkladı.

 

 

16 milyon 400 bin öğrenci ve 873 bin öğretmenin 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılı başladı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Balgat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen açılış törenine katıldı. Açılış sonrasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Avcı, okullarda ibadethanelerin zorunlu olup olmamasıyla ilgili soru üzerine “İhtiyaç olan okullarda bu tip hizmetler verilecek. İbadet etmek zorunlu değil, ibadethaneler ihtiyaç olan yerlerde açılabilir. Ama ibadet zorunlu değil” diye konuştu. Öğrencilerin istekleri dışında imam hatip liselerine kaydedilmesiyle ilgili de konuşan Avcı, “Kimseyi istemediği bir okulda zorla tutmuyoruz. Nakil süreçleri devam ediyor” dedi. Öğrencilere dini yönlendirme yapılmasının doğru olmadığını belirten eğitim uzmanları ise bu durumun insan hakkı ihlali olduğunu belirtti; Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı kurucusu ve eski başkanı İbrahim Betil: Çocuklar zorla dine yönlendirilmemeli. Bu kapsamda okullara yapılan mescit de yanlış. Çünkü okul bir ibadethane yeri değil. Ülkemizde her okulun çok yakınında bir cami var. Namaz kılmak isteyen öğrenciler gidip orada namaz kılabilir. Çocuklar üzerinden yapılan gençliği şekillendirme, dindar gençlik yetiştirmek için ileriyi düşünülerek atılan bu adımlar çok yanlış.

 

 

Eğitim Reformu Girişimi Direktörü Batuhan Aydagül: Bakan Nabi Avcı’nın bu açıklaması üzerine bir öğrenci bile istemediği halde imam hatipte okuyorsa derhal Milli Eğitim Bakanlığı’nın alt kademelerinden başlayıp şikayet edip bu yanlışı düzeltmek için uğraşmalı. Bir kişinin bile zorla İmam Hatip’te kalmaması gerekir.

 

 

Sosyolog Ayhan Aktar: “Okulların içine ibadethane açmak misyoner mekteplerine özgü bir uygulama. Örneğin Notre Dame de Sion’un içinde bir kilise vardır. AKP iktidarı bu türden uygulamalarıyla giderek Amerika’daki Neo-con’lara benzemeye başladı. Bu tür uygulamalar Neo-con’lar tarafından yapılıyor. AKP dünyaya Neo-con’lar gibi bakıyor.”

 

 

ALEVİLER YÜRÜYÜŞE GEÇTİ

 

 

TEOG sisteminin mağduru öğrenciler ise hâlâ nakil umuduyla bekliyor. Özellikle Aleviler, İmam Hatip Liseleri’ne yerleştirilen öğrenciler için mücadele ediyor. Alevi örgütleri, eğitimde ayrımcılığa dikkat çekmek için 15’e yakın kutsal mekandan Ankara’ya doğru bir ay sürecek yürüyüş başlattı. Öte yandan Pir Sultan Abdal Derneği İstanbul Şubeleri ve Özgür Demokratik Alevi Derneği üyeleri, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde ayrı ayrı basın açıklaması yapıp, “İmam da hatip de olmayacağız” dedi.

 

 

Kaynak: Taraf / Billur Özgül – Ayfer Çalıkıran