Kuzey Kore’den BM’ye ‘nükleer deneme’ tehdidi

Kuzey Kore’den BM’ye ‘nükleer deneme’ tehdidi
20 Kasım 2014 17:10

Dün BM’nin “Kuzey Kore soruşturulsun” yönündeki çağrısına Kuzey Kore yönetimi “nükleer deneme yaparız” tehdidiyle yanıt verdi.

 

 

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komitesi, Güvenlik Konseyi’ne Kuzey Kore’nin insan hakları sicilinin Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne havale edilmesi çağrısında bulunmuştu.

 

 

Komisyon, ayrıca Pyongyang yönetiminin işlediği iddia edilen insanlığa karşı suçların ele alınacağı bir araştırma yapılmasını da kabul etmişti.

 
‘ABD’nin oyunu’

 

 

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı ise bir açıklama yaparak, BM’de alınan kararın ve yapılan çağrının ABD’nin bir oyunu olduğunu savundu.

Bakan, iddiaların “Kuzey Koreli hainler tarafından uydurulan ifadelere dayandığını” öne sürdü ve ülke yönetimine iftira atıldığını söyledi.

 

 

BM kararının ABD tarafından düzenlenen “ağır bir siyasi provokasyon” olduğunu belirten Bakan, kendilerine yeni bir nükleer deneme yapmaktan başka çarelerinin kalmadığını ifade etti.

 

 

Açıklamada ülkenin askeri güçlerinin kendilerini ABD’den korumak adına sınırsız bir şekilde güçlendirileceğine dikkat çekildi.

 
‘Talihsiz bir cevap’

 

 

Son uydu fotoğraflarında Kuzey Kore’deki nükleer tesislerde yeni çalışmalar yapıldığı görüntülenmişti.

Kuzey Kore daha önce 2006, 2009 ve 2013 yıllarında nükleer denemeler gerçekleştirmişti.

Açıklamalara cevap veren ABD’li bir yetkili, “Kuzey Kore’nin uluslararası kamuoyu tarafından meşru bir şekilde ele alının insan hakları ihlallerine böyle bir cevap vermesi gerçekten talihsiz olmuş” dedi.

 
Çin vetosu

 

 

Kuzey Kore daha önce de insan hakları ihlalleri iddialarını reddetmişti.

Son yayımlanan raporda bebeğini boğmaya zorlanan bir kadından, doğumlarından itibaren hapse atılan ve açlığa mahkum edilen çocuklardan ve pembe dizi izledikleri için işkence gören ailelerden bahsediliyordu.

 

 

Diplomatlar Kuzey Kore yönetiminin müttefiki Çin’in büyük ihtimalle Güvenlik Konseyi’ndeki vetosunu kullanıp, konunun Uluslararası Ceza Mahkemesine havale edilmesini engelleyeceğini söylüyor.

BM Genel Kurulu’nun da önümüzdeki haftalarda konuyu oylaması bekleniyor.

 

 

Kaynak: BBC Türkçe