Kurtulmuş: 330’un bulunma ihtimali…

Kurtulmuş: 330’un bulunma ihtimali…
12 Kasım 2016 15:01

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Sosyologlar Derneği tarafından düzenlenen İslam Düşüncesi ve Sosyoloji Sempozyumunun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

 

 
“CHP’DE BU ANAYASA DEĞİŞİKLİK SÜRECİNE KATKI SUNSUN”

 

 
Anayasa değişikliği ile ilgili soruya Kurtulmuş, “MHP’de görüşlerini başından itibaren ortaya koydu. Biz bu çalışmaları MHP ile belli bir noktaya getirdik. Gönlümüz arzu eder ki CHP’de bu anayasa değişiklik sürecine katkı sunsun. Burada kendi görüşlerini ortaya koysun. Çünkü Anayasa bütün milletin anayasasıdır. Başından itibaren ifade ettiğimiz husus da şu; Nihayetin de AK Parti’nin anayasa yapma çoğunluğu yok. Bunun için parlamento içinde diğer partilerin milletvekillerinin oylarına ihtiyacımız var. Anayasa oylamaları parti grup kararlarıyla olmaz. Milletvekilleri kendi özgür iradeleri ile gelir kişisel olarak oy kullanır. Biz de bu görüşmelerin sonunda 330’u bulduğumuza kanaat getirdiğimiz anda süreci hızlandırır meclise göndeririz. 330’un bulunma ihtimali görülmüştür. AK Parti olarak süreci daha fazla uzatmadan önümüzdeki günlerde yasal sürecin tamamlanması için TBMM’ye değişiklik teklifi gönderilecektir. 367’nin üstünde oy alsak bile yani parlamentodan verilen kararla Anayasa değişikliği gerçekleşmiş olsa bile bunu millete götürüp sormayı tercih ederiz. Türkiye’de özellikle yönetim sistemi bakımından çok köklü bir değişiklik gündeme gelecektir. Türkiye’de millete gidildiği zamanda çok büyük bir çoğunlukla bu anayasa değişikliğinin geçeceğini ümit ediyoruz. Böylece Türkiye başkanlık sistemi ile ilgili tartışmaları geride bırakacak. Bundan sonra yeni Türkiye istikametinde Türkiye’nin terör örgütleri ile mücadelesinde çok daha etkin hale getirmek, bir taraftan da Türkiye’nin çok daha güçlü ekonomik ve siyasi olarak güçlü bir Türkiye olması istikametindeki adımlarını atarak yoluna devam edecektir. Ümit ediyorum kısa süre içerisinde süreç tamamlanır” şeklinde cevap verdi.

 

 

 

“ASLINDA DERİK KAYMAKAMINA KARŞI BİR EYLEM YAPMADILAR”

 

 

 
Derik Kaymakamı’nın şehit edilmesinin arkasında köstebeklerin olduğu iddialarının sorulması üzerine Kurtulmuş, ” Bu olayın içerinde kim varsa içeriden bir köstebek ona yardım eden başkaları, onlara dışarıda yardım eden kim varsa hepsinin burnunda fitil fitil getirilecektir. Zaten bu saldırıları neden yapıyor bu hainler? TSK ve emniyet kuvvetleri tüm imkanları ile bölücü terör örgütü ile büyük mücadele veriyor. Her gün 10’larla ifade edilen terör örgütü üyesi etkisiz hale getiriliyor. Bu atanan büyükşehir ve ilçe başkanları marifetiyle hizmetten mahrum kalmış Kürt kardeşlerimize bölge halkımıza büyük hizmetler geliyor. Hazmedemedikleri o. Derik kaymakamımızın şehit edilmesindeki temel neden budur. Aslında Derik kaymakamına karşı bir eylem yapmadılar. Derik halkına karşı bir eylem yaptılar. Aslında Derik halkını cezalandırıyorlar. Bu hain çete mutlaka bu yaptığının hesabını verecek. Özel olarak da bu cinayetin arkasındaki bütün unsurlar ortaya çıkartılacaktır” yanıtını verdi.

 

 

 

“YENİ BİR SÜRECİN BAŞLADIĞINI NEREDEN GÖRÜYORUZ”

 

 
ABD’de yeni başkanın seçilmesinden sonra Fetullah Gülen’in iadesi ile ilgili ne gibi gelişmelerin olduğunun sorulması üzerine ise Kurtulmuş, “Şimdi biz FETÖ’nün yani ‘Feto’nun daha doğrusu, Türkiye’ye iade edilmesi, bu iade süreci içerisinde de tutuklaması ile ilgili taleplerimizi defa etle her platformda Amerikalı yetkililere ilettik. Onlar da bize bunun bir hukuki süreç olduğunu belirttiler. Biz de onlara dedik ki; Feto’nun Türkiye iade edilmesinin Amerikan menfaatleri bakımından da doğru olacağına ilişkin niyetlerinizi ortaya koyun. Hukuk bir şekilde işler. Şimdi yeni başkanın seçilmesi ile birlikte ümit ediyoruz ki ilk gelen sinyaller, muhtemelen etrafında yer alacak olan danışmanlardan gelen sinyallerde FETÖ ile ilgili süreçte yeni yönetimin Feto’yu değil Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve Türk halkını tercih edeceği yönündedir. Yeni bir sürecin başladığını nereden görüyoruz. FETÖ’ye yakın olan çevrelerinde telaş içerisinde aman ha sakın ha Feto’yu, bizleri Türkiye’ye iade etmeyin şeklinde bir telaşı sergiledikleri görülüyor. ” ifadelerini kullandı.

 

 

Erhan TEKTEN/İSTANBUL, (DHA)