Kurbanlara anma, teröre protesto!

Kurbanlara anma, teröre protesto!
13 Ekim 2015 19:58

ANKARA Tren Garı’nda geçen cumartesi 97 kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırıyı protesto gösterileri devam ediyor.

 

İzmir’de 5 bin kişi Ankara saldırısına tepki için yürüdü

Tufan HAMARAT- Mustafa OĞUZ/İZMİR, (DHA)

İZMİR’in Gündoğdu Meydanı’nda, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısı üzerine toplanan yaklaşık 5 bin kişi, Ankara’da düzenlenen terör saldırısına tepki için Alsancak Garı’na yürüdü. AK Parti aleyhinde slogan atan grup, barış çağrısı yaptı.

Ankara’da geçen cumartesi günü düzenlenen terör saldırısının ardından dün İzmir’de yapılan tepki yürüyüşü bugün tekrarlandı. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısı üzerine yaklaşık 5 bin kişi Gündoğdu Meydanı’nda toplandı. Gruba, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, HDP İzmir milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ve Müslüm Doğan da destek verdi. Ankara’daki saldırıda yaşamını yitiren Birleşik Taşıma İş Sendikası üyesi 13 kişiyi anmak isteyen grup, sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinden Bornova Sokağı’nı kullanan grup, Alsancak Garı’na yürüdü. AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aleyhinde slogan atan grup adına ortak basın açıklamasını KESK Dönem Sözcüsü Bahri Akkan yaptı. Garların, kavuşma ve ayrılıkların en iyi görüldüğü yer olduğunu belirten Akkan, “Bazen bir başka şehirden gelen sevdiğimizi buralarda karşılar, gideni buralardan uğurlarız. Ve buraları buluşma noktaları olarak kullanırız. Biz de 10 Ekim’de geçmişteki birçok mitingde olduğu gibi Ankara Tren Garı’nın önünde buluştuk. Barış özlemiyle oraya gelen 10 binlerce dostumuzla, yoldaşımızla buluştuk. Barışa kavuşma çabasında buluştuk. Ancak aynı yerde 100’den fazla insanımızdan ayrıldık, onları bir garın önünde bıraktık. Ankara Tren Garı bundan sonra aklımızda maalesef hep bu haliyle kalacak.

O garın önünde bıraktıklarımız arasında Birleşik Taşımacılık Sendikamızın 10’dan fazla üyesi de vardı. Bugün burada buluşmanın, sadece onların değil, saldırıda yitirdiğimiz herkesin anısına bir saygı ifadesi olduğunu düşünüyorum. 7 Haziran’dan bugüne iktidar hırsıyla bir iç savaşta kaybedilecek kadar insanımızın, yaklaşık 700 kişinin canını alanlara Ataol Behramoğlu’nun dizeleriyle seslenmek isterim; ‘Ve cellat uyandı yatağında bir gece, tanrım dedi bu ne zor bilmece, öldükçe çoğalıyor adamlar, ben tükenmekteyim öldürdükçe.’

Evet, dostlarımızı öldürenler sadece onların değil, ülkemizdeki toplumsal barışın da cellatları. Ve biz barış isteyenler, diktatörlük heveslerine karşı başkaldıranlar, dün Gündoğdu Meydanı’nda ve bugün burada görüldüğü üzere, onlar öldürdükçe birbirimize daha çok yaklaşıyoruz. Bu onları korkutuyor. Ancak biz korkmuyoruz, çoğalıyoruz. Biz çoğaldıkça, onlar azalacak. Biz mücadele ettikçe barışa daha çok yaklaşacağız” dedi.

Açıklama sırasında, gruptaki bazı görevliler, simit satmak isteyen seyyar satıcıları güvenlik gerekçesiyle alandan uzaklaştırdı. Açıklamanın ardından grup dağıldı.

Kadıköy’de polis müdahalesi

Cengiz ÇOBAN/İSTANBUL, (DHA)

SENDİKALARIN çağrısı üzerine Sirkeci ve Aksaray’dan Beyazıt’a yapılacak “Ankara’daki terör saldırısına protesto yürüyüşü”ne katılmak için Kadıköy’den Eminönü’ne geçmek isteyen gruplara polis izin vermiyor.

Kadıköy’deki Eminönü vapur iskelesine gelen bir gruba polis müdahale etti. Polisin uyarısına rağmen iskeleye girmek isteyen gençlerle polis arasında arbede yaşandı. Yere yatırılan gençlerden 4’ü yaka paça gözaltına alındı. Bu sırada vapur iskelesindeki Mücella Yapıcı ve beraberindekiler polise tepki gösterdi. Sinir krizi geçiren Yapıcı, “Ne yapıyorsunuz. Kardeşlerimiz öldü” diye bağırdı.

Sirkeci’den Beyazıt’a yürümek isteyenlere polis engeli

Sinan BİLGİLİ-Zeki GÜNAL/İSTANBUL,(DHA)

Sirkeci Garı önünde toplanan yaklaşık 200 kişi Ankara’daki terör saldırısını protesto için Beyazıt Meydanı’na yürüyüş yapmak istedi. Gar çıkışlarını kapatan çevik kuvvet ekipleri, DİSK Genel sekreteri Arzu Çerkezoğlu, CHP Milletvekili Mahmut Tanal ile HDP’li vekiller Hüda Kaya ve Saruhan Oluç’un da aralarında bulunduğu grubun yürüyüşüne izin vermedi.

Grupla polis arasında tartışmalar yaşandı. Bir süre slogan atan grup basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada, “Bu ülkede yaşan herkesin özgür, eşit, barış içinde yaşamasından sorumlu görevliler ne dediler Bir güvenlik zafiyeti yoktur. ‘Biz güvenlik önlemini aldık’ dediler. Peki bu önlemler alındıysa bizim 97 arkadaşımız niye öldü? Onların önlem aldık dedikleri katiller, bomba patlatanlar…Onlar kendilerini, onların yaşamlarından, güvenli ortamlarından içimize gelip bomba patlatmalarından kendilerini sorumlu tutuyorlar” denildi. Grup açıklamanın ardından bir süre oturma eylemi yaptı. Eylemin ardından grup olaysız dağıldı.

Cerrahpaşa’da arbede

Özgür ALTUNCU -Taner YENER- Uğur CAN/İSTANBUL, (DHA)

ANKARA’daki terör saldırısını protesto etmek için İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Beyazıt’a yürümek isteyen kalabalığa polis izin vermedi. Saat 11.00 sıralarında hastanesi bahçesinde toplanan yaklaşık 1500 kişi Ankara’daki terör saldırısını protesto için yürüyüş yapmak istedi.

ÇİRE GİRENLER EYLEMCİLER TARAFINDAN ARANDI

Yürüyüşe KESK Genel Başkanı Lami Özgen ile HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da destek verdi. Yürüyüş için İstanbul Valiliği ile görüşmelerin sürdüğü duyurularak kalabalığın bir süre hastane bahçesinde beklemesi istendi. Hastalara rahatsızlık vermemek için de slogan atılmaması istendi. Hastaneye giriş yapan herkes eylemcilerin görevlendirdiği kişiler tarafından arandı.

YÜRÜYÜŞE İZİN ÇIKMADI

Valilikten izin çıkmaması üzerine yine de yürüme kararı alan kalabalık Cerrahpaşa Tıp Fakültesinin ana kapısına yöneldi. Kapı önünde TOMA’yla önlem alan Çevik Kuvvet ekipleri kalabalığın dışarı çıkmasına izin vermedi. Kapıyı zorlayan grupla polis karşı karşıya geldi. Kısa süreli arbede yaşandı. Kalabalık oturma eylemine geçerken polis basın açıklaması yapıp dağılmaları yönünde sık sık anonslar yaptı. İstanbul Valiliğinin Yürüyüşe izin verilmemesine gerekçe olarak göstermesine tepki gösteren KESK Genel Başkanı Lami Özgen, “Sizden güvenlik tedbiri isteyen mi var? Biz kendi güvenliğimizi, zincirimizi oluşturabiliriz. Yeter ki bizden uzak durun ” dedi.

Yürüyüşe destek veren Türk Tabipler Birliği İkinci Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel de, “Yasımızı bile yaşanmasına izin vermeyen bu anlayışa karşı sesimizi hep birlikte burada yükseltiyoruz” diye konuştu. Bir süre daha bekleyen grup polisin geri adım atmaması ve hastaların olumsuz etkilenmemesini de gözeterek, yürüyüşten vazgeçip, olaysız dağıldı.

Bombalı saldırıyı protesto etmek isteyen grup ile polis arasında arbede

Ümit KOZAN – Tahsin GÜNER / ANKARA (DHA)

ANKARA Garı önünde 97 kişinin öldüğü bombalı saldırıyı protesto etmek isteyen DİSK, KESK, TMMOB ve TTB üyeleri ile polis arasında kısa süreli arbede çıktı. Kalabalığın Sakarya Caddesi’ndeki oturma eylemi sürüyor.

DİSK, KESK, TMMOB üyeleri, 97 kişinin öldüğü bombalı saldırıyı protesto etmek istedi. Kolej Meydanı’nda toplanıp Sakarya Caddesi’ne yürümek isteyen gruba, polis yolu kapatmamaları için uyarıda bulundu. Polis ile kalabalık arasında kısa süreli arbede çıktı. Toplanan grup daha sonra yolu trafiğe kapatmadan yürüyüşe geçip Sakarya Caddesi’ne ulaştı.

Sakarya Caddesi üzerinde oturma eylemi başlatan grup hükümet aleyhine sloganlar attı. Oturma eylemini sürdüren gruba, ölenlerin isimleri yazıldığı balonlar dağıtıldı. Grup balonları bir süre sonra hep birlikte gökyüzüne bıraktı. Grup daha sonra dağıldı.

Gaziantep’te sendikalar protesto için iş bıraktı

Metin Faruk TAMER/GAZİANTEP, (DHA)

GAZİANTEP’te, çeşitli sendikalar patlamalara tepki göstermek için başlattıkları iş bırakma eylemini sürdürdü.

Yeşilsu Parkı’nda öğle saatlerinde bir araya gelen KESK, DİSK ve TMMOB üyeleri Ankara’daki patlamalara tepki göstermek için başlattıkları iş bırakma eylemini sürdürdü. Patlamada yaşamını yitiren Ali Deniz Uzatmaz’ın arkadaşlarının da yer aldığı eylemde, terör saldırısında ölenler için saygı duruşunda bulunuldu. Grup adına basın açıklamasını okuyan KESK Dönem Sözcüsü Ali Ersönmez, barış için meydanlarda olmaya devam edeceklerini ifade etti.

Ankara’daki katliam İzmit’te protesto edildi

İZMİT (Kocaeli), (DHA)

İZMİT’te KESK, DİSK, TMMOB ve TTB üyelerinden oluşan yaklaşık 500 kişi Ankara’daki terör saldırısını protesto etti.

Merkez Bankası önünde toplanan grup Sabri Yalım Parkı’na kadar yürüyerek ‘Baskılar bizi durduramaz’, ‘Susma sustukça sıra sana gelecek’ sloganları attı. Patlamada ölenlerin isimleri tek tek anons edildi. Protesto yapanlar ölenlerin isimlerinin olduğu ve üzerinde ‘Unutmayağıcaz, unutturmayacağız’ yazılı dövizleri sırayla yere bıraktı. Ankara’daki terör saldırısında yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Her zaman barış demeye devam edeceklerini belirten Yapı-Yol Sen Kocaeli Şube Başkanı Etem Kartal şunları söyledi:

“Ankara’ya gidenlerin barış talepleri vardı. Ancak katlettiler, savaşı durdurmak için mücadele veren bizleri durdurmak isteseler de, biz barış demeye devam edeceğiz. Üzgünüz, öfkeliyiz, yastayız. Bombaları tanıyoruz. Adana, Diyarbakır, Suruç’tan tanıyoruz. Aynı seriden olduğunu biliyoruz. Yolsuzluğa, hırsızlığa, sömürüye karşı hep birlikte emeği yüceltmekti amacımız. 3 günden beri yastayız. Grev yaptık ve devam ediyoruz. Tüm işçileri, kamu çalışanlarını demokrasiye, barışçıl yarınlara sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

Yapılan açıklamanın ardından grup sessizce dağıldı.

Giresun’da Ankara saldırısını oturarak protesto ettiler

Hakan KABAHASANOĞLU/GİRESUN, (DHA)

GİRESUN’ da Ankara’da yaşanan terör saldırısına tepki amacıyla başlatılan protestolar bugün de oturma eylemi ile devam etti.

Giresun’da saldırıyı dün yürüyüş ile protesto eden KESK, DİSK ve demokratik kitle örgütleri bugün de oturma eylemi yaptı. Debboy mevkiinde bulunan PTT önünde toplanan sendika üyeleri ve siyasi parti temsilcileri adına basın açıklamasını okuyan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Giresun Şube Başkanı Gökhan Topal, 10 Ekim’de bir barış mitingine vahşi bir saldırı düzenlendiğini hatırlattı, bu saldırının basit bir terör olarak geçiştirilemeyeceğini söyledi. Ülkeyi yönetenlerin, 10 Ekim’de emek ve barış talebiyle alanlara çıkan emekçilere, kadınlara, gençlere bedel ödettiğini savunan Topal, şunları söyledi:

“Daha ne kadar gencecik bedenlerimizi feda edeceğiz? Daha ne kadar çocuklarımızı buzdolaplarında saklayacağız, daha ne kadar keskin nişancıların hedefi olarak hayatlarımızı kaybedeceğiz? Daha ne kadar bizim yüreklerimizin, bedenlerimizin üzerinde savaş dansı yapacaksınız. Bu vahşi saldırılara rağmen barış talebimizi çok güçlü bir şekilde dillendirmeye devam edeceğiz. Acilen sizleri barışı inşa etmeye ve savaşı sonlandırmaya davet ediyoruz. Döktüğünüz kanların hesabını emekçiler olarak başta bu saldırının siyasal sorumluluğunu taşıyan iktidar olmak üzere, savaş çığırtkanlığı yapan tüm çevrelerden soracağız. İktidardan gideceksiniz ve bizler bu ülkenin gerçek sahipleri olarak sizlerin kaçmasına izin vermeyeceğiz. Yaptığınız bütün katliamların hesabını hukuk önünde vereceksiniz. And olsun ki asla bu katliamı unutturmayacağız.”

Oturma eylemine katılan ve 10 Ekim’deki saldırıda Ankara’da bulunan Emine Beyazer ise, 1.5 saat boyunca kızını aradığını ve yaşanan acıların tarif edilemeyecek kadar büyük olduğunu söyledi. Hükümet aleyhine sloganların atıldığı eylem yaklaşık 15 dakika sürdü ve alkışlarla sona erdi.

Teröre karşı oturma eylemi

Ferah IŞIK/DENİZLİ, (DHA)

DENİZLİ’deki Delikliçınar Meydanı’nda bir araya gelen bir grup sivil toplum örgütü temsilcisi, Ankara’da 97 kişinin ölümü ile sonuçlanan canlı bomba saldırılarını oturma eylemi yaparak protesto etti.

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) üyeleri, Ankara’da geçen cumartesi günü tren garı önündeki terör saldırısını protesto etmek için oturma eylemi düzenledi. Grup adına kısa açıklama yapan KESK Sözcüsü Mehmet Dede, “Bu katliamı unutturmayacağız. Hainler bulunana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Ne olursa olsun bu ülkede barışı sağlayacağız” dedi.

Yaklaşık 300 kişilik grup 30 dakikalık oturma eylemi yaptı. Eylem sırasında Ankara’daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek okundu, kalabalık “Burada” diye bağırdı.

Zonguldak’ta terör protestosu

Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK, (DHA)

ZONGULDAK’ta, yaklaşık 200 kişi Ankara’daki katliamı protesto etti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Türk Tabipleri Birliği ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Zonguldak Temsilcilikleri’nin düzenlediği yürüyüş için Madenci Anıtı’nda 200 kişi toplandı. ‘Yastayız, isyandayız, katilleri biliyoruz’ yazılı siyah pankart açan gruba, Zonguldak Belediye Başkanı CHP’li Muharrem Akdemir, CHP Zonguldak Milletvekili adayları Harun Akın, Deniz Yavuzyılmaz, CHP’li bazı belediye meclis üyeleri de destek verdi. Kalabalık, sloganlarla ve katliamda ölenlerin isimlerini hep birlikte söyleyerek Gazipaşa Caddesi’ni takiben Valilik önüne kadar yürüdü. Burada ölenler için saygı duruşunda bulunan grup, slogan atarak dağıldı.

AVUKATLAR TEPKİ GÖSTERDİ

Zonguldak Barosu’na üye avukatlar da basın açıklamasıyla katliama tepki gösterdi. Baro Başkanı Avukat İbrahim Kerem Ertem, şöyle dedi:

“Terörün neredeyse bir diplomasi enstrümanı haline getirilmesine karşı, siyasi anlayışımızı ‘sorun çözen misyona’ kavuşturmak ve insanı esas alan bir medeniyet argümanını geliştirmek zorundayız. Terörü bu vatandan, insanımızın hafızasından, aklımızdan, gündemimizden silip atmak için, diğer değerlerimize, empati yeteneğimize ve ortak gelecek hayal ve ufkumuza sarılmamız, daha fazla hukuk, daha fazla insan, daha fazla demokrasi dememiz şarttır.”

Çorlu’da avukatlardan sessiz eylem

Mehmet YİRUN/ÇORLU (Tekirdağ), (DHA)

TEKİRDAĞ’ın Çorlu İlçesi’nde avukatlar Ankara’daki terör saldırısını kınamak amacıyla adliye binası önünde sessiz eylem yaptı. Avukatlar, bugün mahkemelere mazeret dilekçesi vererek duruşmalara katılmama kararı aldı.

Tekirdağ Barosu’na kayıtlı Çorlu’da görev yapan avukatlar, geçen cumartesi günü Ankara Tren Garı’nda meydana gelen terör olayını kınamak amacıyla adliye binası önünde cübbelerini giyerek bir süre sessiz protesto eylemi gerçekleştirdi.

Öte yandan avukatların, bugün mahkemelere mazeret dilekçesi vererek duruşmalara katılmama kararı aldığı bildirildi.

Alanya’da protestocu avukatlara biber gazlı müdahale

Görkem ÇANCI / ALANYA(Antalya), (DHA)

ANTALYA’nın Alanya İlçesi’nde adliye önünde, Ankara’daki terör saldırısıyla ilgili basın açıklaması yapmak isteyen, aralarında avukatların da bulunduğu gruba polis biber gazıyla müdahale etti.

Ankara’da 97 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan bombalı saldırıya ilişkin basın açıklaması yapmak isteyen Alanya Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi yaklaşık 30 avukat ve avukatlara destek için gelen 150 kişilik grup, Alanya Adliyesi önünde toplandı. Çevrede önlem alan polis, savcılıktan izin alınmaması nedeniyle basın açıklaması yapılmasına izin vermedi. Grubun açıklama yapmak istemesi üzerine polis biber gazıyla müdahale etti. Yaşanan arbedede bir sivil polis aracının camı kırılırken, çok sayıda gösterici ve polis biber gazından etkilendi.

Olayların büyümesi ihtimaline karşı adliye önünde Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) hazır bekletildi. Antalya İl Emniyet Müdürlüğü’nden de destek kuvvet istendi. Olayla ilgili 5 kişi gözaltına alınarak çevik kuvvet midibüsüyle emniyete götürülürken, avukatların adliye önündeki bekleyişi ise sürüyor.

Yalova Üniversitesi’nde gerginlik

Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, (DHA)

YALOVA Üniversitesi Safran Yerleşkesi’nde bir grup öğrencinin Ankara’da yaşanan bombalı saldırıyı protesto etmek istemesi üzerine, karşıt görüşlü öğrencilerle aralarında tartışma yaşandı. Yaşanan gerginlik nedeniyle Yalova Emniyet Müdürlüğü kampuste geniş güvenlik önlemi aldı.

Yalova Üniversitesi Yerleşkesi içersinde bugün toplanan bir grup genç, Ankara’da meydana gelen bombalı saldırıyı yapacakları basın açıklaması ile protesto etmek istedi. Bu sırada toplanan karşıt görüşlü grup ile protesto yapmak isteyen gençler arasında gerginlik yaşandı. Olayların büyümesini polis engelledi.

Ankara’daki olayları slogan atarak proteste eden yaklaşık 30 kişilik grup, daha sonra polis kontrolünde dağıldı.

Ankara’daki katliam, Bursa’da protesto edildi

Bülent CİVANOĞLU/BURSA, (DHA)

ANKARA’da 97 kişinin yaşamını yitirdiği canlı bomba saldırısı Bursa’da KESK, DİSK, TMMOB, TTB ortak yürüyüşüyle protesto edildi.

Bursa Setbaşı Köprüsü üzerinde toplanan yaklaşık 100 kişilik grup, sloganlar atarak ve Ankara’daki terör eyleminde ölenlerin fotoğraflarını taşıyarak yürüyüşe geçti. Atatürk Caddesi üzerinden anıtın önüne gelen grup burada basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Cihat Uygur okudu.

Uygur, “Bu eylem tüm halkımızı korkutma amaçlıdır. Çocuklarımızın yarını, tüm ülkemiz ve insanlık için korkuyoruz. Saldırıda hayatını kaybeden barış isteyen yurttaşlarımız için Türkiye’nin dört bir yanına dağılan acımızla tüm dostlarımız ile sokaktayız” dedi.

Grupta bulunanlar ölenlerini adını tek tek okuduktan sonra saygı duruşunun ardından sessizce dağıldı.

Denizlili işadamları Ankara’daki terör saldırısını lanetledi

Ferah IŞIK/DENİZLİ, (DHA)

TÜRKİYE’yi yasa boğan Ankara’daki terör saldırısı, Denizli’de, Güney Ege Sanayici ve İşadamları Federasyonu (GESİFED) öncülüğünde geniş katılımılı bir basın toplantısıyla işadamları ve sivil toplum kuruluşları tarafından lanetlendi. GESİFED Başkanı Gültekin Okay Salgar, “Barışın olmadığı yerde üretmekten, çalışmaktan, istihdam sağlamaktan kimse keyif alamaz. Üretimimizi taçlandıran barıştır, birliktir, mutlu bireylerdir. Terörü lanetliyoruz. Barış gelene dek mücadele edeceğiz” dedi.

10 Ekim’de Ankara’da peşpeşe patlayan iki bomba ve 97 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili toplumun her kesiminden tepkiler gelmeye devam ediyor. GESİFED Başkanı Gültekin Okay Salgar, Denizli Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Yavuzçehre, Denizli Genç İşadamları Derneği Başkanı Melek Sözkesen, Denizli Girişimci Kadınları Destekleme Derneği Başkanı Ayşe Balkanay, Denizli Soroptimist Derneği Başkanı Aysel Kuvvetoğlu ve bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenleyip, terör olayları nedeniyle duydukları üzüncüyü dile getirdi.

“BARIŞ GELENE DEK MÜCADELE EDECEĞİZ”

Kanlı saldırıyla başkent Ankara’da bombaların patlamasının keyifleri kaçırdığını, memleketin nice beklentileri olan 97 canın kaybedilmesinin toplumda büyük yıkıma neden olduğunu belirten GESİFED Başkanı Gültekin Okay Salgar, “Ülkemizin sanayicileri, işadamları, iş kadınları olarak psikolojimiz bozuldu. Barışın olmadığı yerde üretmekten, çalışmaktan, istihdam sağlamaktan kimse keyif alamaz. Üretimimizi taçlandıran barıştır, birliktir, mutlu bireylerdir. Terörü lanetliyoruz. Barış gelene dek mücadele edeceğiz” dedi.

“İSTİFA MEKANİZMASI İŞLEMİYOR”

Ankara’daki patlamanın ardından hiçbir devlet yöneticisinin sorumluluk almadığını hatırlatan Salgar, “Maalesef bizde istifa mekanizması işlemiyor. İstifa kültürü de yok. Bu tür olaylarda kimse sorumluluk almıyor. Toplum olarak, bu tür olayları ne yazık ki kanıksar hale geldik. Asıl sıkıntı budur. Artık insanlarımızın, sivil toplumun sesini daha gür ve etkili çıkarması gerekiyor” diye konuştu.

Ankara’daki patlamada ölen Ercan Adsız, Çanakkale’de anıldı

Mustafa SUİÇMEZ/ÇANAKKALE, (DHA)

ANKARA’daki terör saldırısında ölenlerden Emek Partisi (EMEP) Çanakkale İl Başkanı Ercan Adsız, partililer tarafından anıldı. İskele Meydanı ile EMEP İl Başkanlığı’nın bulunduğu binanın girişine Adsız anısına kırmızı karanfiller bırakıldı.

Ankara Tren Garı Kavşağı’ndaki terör saldırısında yaşamını yitirenlerden EMEP Çanakkale İl Başkanı Ercan Adsız için partilileri, İskele Meydanı’nda anma etkinliği düzenledi. Meydandaki manolya ağacının altına, Adsız adına kırmızı karanfil bırakıldı. Yaklaşık 100 kişilik grup, ölenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Ardından topluluk, EMEP İl Başkanlığı’nın bulunduğu binaya yürüdü. Bina girişine de kırmızı karanfiller, bırakıldı. Tekrar harekete geçen grup, Çanakkale Saat Kulesi önünde açıklama yaptı.

Topluluk adına konuşan Emek Partisi İl Yöneticisi Muzaffer Dağtekin, “Biz onları 1977 yılında, 1 Mayıs’ta; Sivas’ta, Maraş’ta, Reyhanlı’da, Suruç’ta gördük. Bu terör, savaş ve provokasyonların sorumlusu, 7 Haziran seçimlerinde kaybedenlerin zorla iktidarlarını sürdürmek isteyen saray ve AKP savaş hükümeti vardır. Bunların sicillerinde yolsuzluklar, katliamlar, savaş kışkırtıcılığı, IŞİD destekçiliği vardır. İktidardan düştüklerinde başlarına gelecekleri biliyorlar. Bunun içinde ne pahasına olursa olsan iktidarda kalmak istiyorlar. Bu saldırıların hedefinde barış, demokrasi, özgürlük isteyen emekçiler, halklar vardır” diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından tekrar İskele Meydanı’na yürüyen grup, sonrasında sessizce dağıldı. Ercan Adsız’ın cenazesi, geçtiğimiz pazar günü Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’nde toprağa verilmişti.

Öğretmenler barışı kağıtlara yazdı

Doğuş Esat BERME/MARMARİS (Muğla), (DHA)

ANKARA’daki terör saldırısı nedeniyle iki günlük grev kararı alan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Eğitim Sen Marmaris Şubesi üyeleri, Marmaris Atatürk Anıtı önünde toplanarak yere yapıştırdıkları kağıtlara barış dileklerini yazdı.

Ankara’daki patlama nedeniyle iş bırakan öğretmenler grevin ikinci gününde, hayatını kaybedenlerin fotoğrafları ile Marmaris Atatürk Anıtı önünde bir araya geldi. Bombalı saldırıyı kınadıklarını söyleyen Eğitim Sen Marmaris Şube Başkanı Altan Kumbasar, yaptığı konuşmada eğitimde uygulanan 4+4+4 sisteminin ülkeyi en az 30 yıl geriye götürdüğünü öne sürerek, “Şu an hükümet yanlısı bir memuriyet oluşturuluyor. Kendilerine karşı duranlar yerlerinden ediliyor. Bunun önünde dik durmak bizlerin boynunun borcudur” dedi.

Eylemde söz alan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Marmaris Şube Başkanı Kasım Çağlı da, polisin kendilerine engel olduğunu belirterek, “Geçtiğimiz gün patlamanın ardından haklı tepkimizi göstermek için yine bu meydanda toplandık. 19 Mayıs Gençlik Meydanı’na yürümek istediğimizde bizlere izin verilmedi. Oysa şehitlerimizin ardından düzenlenen bayrak yürüyüşünde polis Marmaris’te korteje eşlik etti. Burada bir haksızlık söz konusu” dedi.

Grup, yere yapıştırdığı kağıtların üzerine barış dileklerini ve düşüncelerini yazdıktan sonra bir süre oturma eylemi yaptı. Oturma eyleminin ardından grup olaysız dağıldı.

Patlama kurbanı öğretmenin masası karanfillerle donatıldı

Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, (DHA)

ANKARA’daki bombalı terör saldırısında, 1 yıllık eşi makinist Yılmaz Elmascan ile birlikte yaşamını yitiren rehberlik öğretmeni 25 yaşındaki Gülhan Elmascan’ın okulundaki masası, meslektaşları tarafından karanfillerle donatıldı.

DİSK, KESK, TMMOB ve Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) çağrısıyla Gülhan Elmascan’ın 2 yıldır görev yaptığı Celalettin Sayhan İlkokulu önünde toplanan yaklaşık 200 kişi, patlama kurbanlarını andı. Gülhan Elmascan’ın fotoğraflarını taşıyan aralarında CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer’in de bulunduğu kalabalık, patlamanın meydana geldiği saat 10.04’te bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Hükümet ve savaş karşıtı sloganlar atan grup adına konuşan Eğitim- Sen Adana Şubesi Yöneticisi Şükran Yeşil, Gülhan Elmascan’ı unutmayacaklarını ve barış mücadelesini sürdüreceklerini söyledi. Gülhan Elmascan’ın okuldaki meslektaşları da onunla ilgili duygu ve düşüncelerini ağlayarak anlattı.

Açıklamanın ardından Gülhan Elmascan’ın okuldaki odasına giden meslektaşları, fotoğrafını koyup masasını karanfillerle donattı.

Sağlıkçılardan bombalı saldırı tepkisi

Ersan ERDOĞAN/MANİSA, (DHA)

MANİSA’da Genel Sağlık-İş Sendikası’na bağlı sağlık çalışanları, Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi önünde bir araya gelerek Ankara’da 97 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı terör saldırısını protesto etti.

Genel Sağlık-İş Sendikası’na bağlı sağlık çalışanları, Ankara’daki terör saldırısına tepki gösterdi. Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi önünde bir araya gelen yaklaşık 20 kişi, 1 dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nı okudu. Grup adına açıklama yapan Genel Sağlık-İş Sendikası Manisa İl Temsilcisi Eylem İşcan, “Teslimiyetçi iç ve dış politikalar ile sınır güvenliği yok edilmiş, ülkemizde terör örgütleri cirit atar hale getirilmiştir. Hükümet eliyle kamu düzeni ve milli güvenlik çökertilmiştir. Devletin en temel görevi vatandaşlarının yaşam hakkını korumaktır. Toplantı, yürüyüş ve gösteri hakkını kullananların can güvenliğini sağlamayan hükümet acı kayıpların birinci derece sorumlusudur. Bu büyük provokasyonun bir an önce açığa çıkarılması ve faillerinden hesap sorulmasını istiyoruz” dedi.

Açıklamanın ardından sağlık çalışanları görevleri başına döndü.

Antalya’da STK’lar terörü lanetledi

Akif ARICI/ANTALYA, (DHA)

ANKARA’da 97 kişinin ölümüne neden olan bombalı Antalya’da KESK, DİSK, TMMOB ve TTB temsilcileri ve üyeleri tarafından lanetlendi.

Antalya Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan yaklaşık 500 kişi, Ankara’da düzenlenen mitingde iki canlı bombanın saldırısı sonucu yaşamını yitiren 97 kişiyi andı. STK adına ortak açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer, bombalı saldırıların faili meçhul olmadığını öne sürerek şöyle dedi:

“Bu katliamın organizasyonunu yapanlar şunu çok iyi bilsin ki, bütün vahşetinize bütün şiddetinize rağmen eşit, özgür, demokratik bir ülkede barışı savunmaktan asla geri atmayacağız.”

‘Faşizme karşı omuz omuza’, ‘Savaşa hayır, barış hemen şimdi’ sloganları atan grup, ellerindeki karanfilleri yaşamını yitirenlerin isimleri okunduğu sırada yere bıraktı. Grup üyeleri sloganlar attıktan sonra dağıldı.

Ankara’daki terör saldırısı Ayvalık’ta lanetlendi

Tuncel YILMAZ/AYVALIK (Balıkesir), (DHA)

ANKARA’daki kanlı terör saldırısı Balıkesir’in Ayvalık İlçesi’nde yürüyüş, basın açıklaması ve oturma eylemiyle protesto edildi.

Çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından oluşturulan Barış Platformu üyesi yaklaşık 150 kişi, Ayvalık Öğretmenevi önünde toplanarak, Arkara’daki terör saldırısını lanetledi. ‘Katliamın sorumlusu, saray ve hümettir’ yazılı pankart açan grup, ilçe merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. Burada grup adına ‘Hayatı durduruyoruz’ adı altında bir açıklama yapan Eğitim-Sen üyesi Güner Karslıoğlu, “Geçen 1 Eylül’de ‘Durun, öldürmeye değil, yaşatmaya çalışın. Biz kadınlar, ölümün değil yaşamın yanındayız’ diyerek, 113 kadın ve LGBTİ örgütü olarak barış deklarasyonumuzu herkesle paylaşmıştık. Bugün bu ölüm, bu silahlar hepimizi, ülkenin başkentinde Ankara’nın orta yerinde barışın sesini yükseltmek için coşkuyla, şenlikle bir araya gelen emekçileri, gençleri, kadınları hedef aldı. Yaşatmak derken, bu kadar insanın böyle hunharca öldürülebildiği bir yaşam, bir ülke değildi bahsettiğimiz. Böyle bir ülkenin olabilirliğini, böyle bir yaşam sürmeyi kabul etmiyoruz. Güvenliğimizden sorumlu olan hükümet ve bağlı olan tüm kurumların derin bir sorumsuzluk içinde olduğunu görüyoruz. Güvenliğimizin hak ve özgürlüklerimiz kısıtlanarak, ortadan kaldırılarak sağlanamayacağını biliyoruz. Bunun yaşadığımız savaş sürecinin bir parçası olduğunun bilgisiyle, hayatlarımıza yeni bombaların düşmemesi için biz kadınlar barışta ısrarlıyız” diye konuştu.

‘OKULA GİTMİYORUZ, EV İŞİ YAPMIYORUZ’

“Artık bunca ölümün karşısında bulunduğuz her yerde hayatı durdurmaktan başka çaremiz kalmadı” diyen Karslıoğlu, “Bu nedenle KESK, DİSK, TTB, TMMOB tarafından yapılan iki günlük grev çağrısına biz kadınlar da katılıyoruz. Bulunduğumuz her yerde iş bırakıyoruz. Kepenklerimizi kapatıyoruz. Okula, iş yerlerine gitmiyoruz. Ev işi yapmıyoruz. Hayatın her alanında yaşamı kuran biz kadınlar biliyoruz ki, biz hayatı durdurursak hayat gerçekten durur. Tüm kadınları bu greve katılmaya hep birlikte hayatı durdurmaya bu sırada kaybettiklerimizi anmaya, cenazelere katılmaya çağırıyoruz. Evlerimize, iş yerlerimize, otomobillerimize siyah bez bağlıyoruz. Yakalarımıza siyah kurdeleler takıyoruz” diye konuştu.

Açıklamanın ardından bir süre oturma eylemi yapan grup, daha sonra sessizce dağıldı.

Avukatlardan teröre siyah kurdeleli kınama

Ömer PINAR/ŞANLIURFA, (DHA)

ANKARA Tren Garı’nda yaşanan bombalı saldırı Şanlıurfa’da cübbelerine siyah kurdele takan avukatlar tarafından protesto edildi.

Cübbeleri ile öğle saatlerinde adliye bahçesinde toplanan avukatlar, Ankara’da 97 kişinin öldüğü saldırıyı kınadı. Avukatlar adına konuşan Şanlıurfa Baro Başkanı Hikmet Delebe, mitingin günler öncesinden bilinmesine rağmen bölgede önlem alınmamasının güvenlik zafiyeti olduğunu söyledi. Patlamada ihmali olanların açığa alınmasını isteyen Delebe, “Suruç, Reyhanlı ve Niğde saldırılarının failleri ve destekçileri bulunamadı. Belki de onlar bulunsa bu katliamlar yaşanmayacaktı” dedi.

Duruşmalara 1 gün katılmama kararı alan avukatların ardından Sağlık Emekçileri Sendikası üyeleri de basın açıklaması yaparak saldırıyı protesto etti.

Siverek’te STK’lar, Ankara’daki katliamı protesto etti

Mehmet SEZGİN/SİVEREK (Şanlıurfa), (DHA)

ŞANLIURFA’nın Siverek İlçesi’nde, STK üyeleri oturma eylemi ile Ankara’daki bombalı saldırıları protesto etti.

Öğle saatlerinde ilçe merkezinde toplanan çeşitli STK’lara üye 300 kişilik kalabalık, Ankara’daki saldırıları protesto etti. Kalabalık adına konuşan Necati Solak, barış isteyenlere yönelik saldırıyı lanetlediklerini belirterek, “3 gündür yüreğimiz yanıyor. Yastayız, öfkeliyiz, isyan ediyoruz” dedi.

Kalabalık, açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yaparak dağıldı.

Teröre tepki amacıyla siyah giyindiler, oturma eylemi yaptılar

Ali Can ZERAY/EDİRNE, (DHA)

ANKARA’daki terörist saldırıda aşamlarını yitirenler için, Edirne ve Kırklareli’de sivil toplum örgütleri ve bazı siyasi partiler eylem yaptı.

Edirne’de aralarında CHP milletvekilleri Okan Gaytancıoğlu ile Erdin Bircan’ın da bulunduğu yaklaşık 150 kişilik grup Saraçlar Caddesi PTT önünde toplanarak üzerinde ‘yastayız’ yazılı pankart açtı. Protestocular eyleme üzerlerine siyah elbise giyerek geldi. Grup adına basın açıklaması yapan DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Arif Kutay Türkiye’nin aydınlık gelece uzanması, barış ve demokrasi çağrısı için düzenlenen mitingin kana bulandığını belirterek şöyle konuştu:

“Karanlık ellerin gerçekleştirdiği bu insanlık dışı elim ve bu vahşi saldırıyı bir kez daha lanetliyoruz. Bu katliamın sorumlusu AKP iktidarı ve ona cesaret verenlerdir. Hükümeti buradan derhal istifaya çağırıyoruz. 7 Haziran seçimlerin ardından Suruç katliamı sonrası İŞİD ile mücadele adı altında başlatılan ve sivil vatandaşın hedef alındığı saldırılar ile büyütülen çatışma ortamı AKP’nin tek başına iktidar olma arayışı içinde olduğu artık bilinen bir gerçektir. Başta MİT Müsteşarı, Emniyet Genel Müdürü, Ankara Valisi derhal görevlerinden alınmalı, başta iç işleri bakanı olmak üzere bakanlar kurulu derhal istifa etmelidir.”

Basın açıklaması ardından yarım saat oturma eylemi yapan grup, hükümeti istifaya çağıran sloganlar attı.

Kırklareli’nde ise bazı sivil toplum örgütü temsilcileri ile meslek örgütlerinden oluşan 300 kişilik grup, ‘Savaşa inat barış hemen şimdi’ yazılı pankartla Dingiloğlu Parkından Kültür Anıtı önüne kadar yürüdü. Eylemde Ankara’daki bombalı saldırıda yaşamlarını yitiren 97 kişi arasında bulunan Batmanlı İbrahim Atılgan’ın 9 yaşındaki oğlu Veysel Deniz Atılgan’a yazılan şiir okundu. Ardından ölenlerin fotoğraflarının bulunduğu panoya kırmızı karanfil bırakan grup havaya barış için güvercin bıraktıktan sonra dağıldı.

Söke’deki protestoda gözyaşı aktı

Burhan CEYHAN/SÖKE (Aydın), (DHA)

AYDIN’ın Söke İlçesi’nde bir grup sivil toplum örgütü temsilcisi tarafından, Ankara’daki terör saldırısını protesto etmek için oturma eylemi düzenlendi. Eyleme katılan kadınlar gözyaşlarına hakim olamadı.

Söke’de DİSK, KESK, TMMOB VE TTB’nin organize ettiği oturma eylemi Cumhuriyet Meydanı’nda saat 12.00’de yapıldı. Eyleme CHP İlçe Örgütü, Atatürkçü Düşünce Derneği, Alevi Kültür Derneği ve Eğitim-Sen temsilcileri de destek verdi. Ankara Tren Garı önündeki bombalı saldırılarda hayatını kaybedenler için önce 2 dakikalık saygı duruşu yapıldı. Ardından söz alan sendika temsilcileri, “İnadına barış, hemen şimdi barış, yılmayacağız. Birlik ve beraberlik içerisinde olacağız. Tek isteğimiz barıştır” diye slogan attı. Ankara’daki saldırıda hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek okunurken, eyleme katılanlar “Yaşıyor” diye bağırdı. Kadınların gözyaşlarını tutamayarak ağladığı meydanda, ölenlerin fotoğraflarının üzerine kırmızı karanfil konuldu.

Yarım saat süren oturma eyleminin ardından küçük çocuklar, ölenlerin fotoğraflarının önünde barış elçisi olarak objektiflere poz verdi.

Muhammed ve babasının mezarları karanfillerle donatıldı

Arif ARSLAN/BATMAN, (DHA)

ANKARA’daki bombalı terör saldırısında yaşamlarını yitiren 9 yaşındaki Muhammed Veysel ve babası İbrahim Atılğan’ın memleketleri Batman’ın Gercüş İlçesi’nde yan yana toprağa verildikleri mezarları, karanfillerle donatıldı.

Ankara’da canlı bomba saldırısıyla yaşamını yitiren ilkokul 3’üncü sınıf öğrencisi Muhammed Veysel Atılğan’ın mezarı, babası İbrahim Atılğan ile yan yana gömüldü. Ziyaretçi akınına uğrayan baba- oğlun mezarları, taze karanfillerle donatılıyor. 3 kız babası İbrahim Atılğan, 14 yıllık evliliği boyunca tek erkek çocuğu Muhammed Veysel ile birlikte hayatını kaybetmesi, memleketi Batman’ın Gercüş İlçesi’ni de yasa boğdu.

Başsağlığı için taziyeye ülkenin birçok ilinden vatandaşları geldiğini belirten İbrahim Atılğan’ın kuzeni ve AK Parti İl Genel Meclisi üyesi Veysi Atılğan, “Türkiye’nin birçok yerinden başsağlığı için Gercüş’e gelen oldu. Muhammed Veysel, acıklı bir hikayesi var. Üç kız çocuğu olan İbrahim’in 14 yıl aradan sonra bir oğlu oldu ve adını da Muhammed Veysel koymuşlardı. Bu tatlı çocuğun hayallerini yıkan katilleri lanetliyorum. Gerçekten bu acıyı paylaşmak isteyen insanlar adeta Gercüş’e akın ediyorlar” dedi.

İlçede yerel gazetecilik yapan İbrahim Torlak da, “Muhammed Veysel, baba İbrahim Atılğan’ın taziyelerine çok sayıda kişi katıldı. Batman Valisi, sendika temsilcileri ve İbrahim Atılğan’ın daha önce görev yaptığı Muş, Diyarbakır, Ankara ve Edirne’den başsağlığı için arkadaşları geldi. Gercüş İlçe halkı baba oğul için yas tutuyor. Türkiye’nin her yerinden insanlar Gercüş’teki taziyeye geldi. Siyaset gözetmeksizin gelen herkes, bu terör olayını lanetleyerek ve bu ailenin yaşadığı acıya ve hüzne ortak olmak için Gercüş’e akın etti. Bu olay tarihe bir kare leke olarak geçti. Özelikle Muhammed Veysel, anlatılamayacak bir durum. Şu anda onun arkadaşları okula gidiyor ancak ne yazık ki onun sırası boş” diye konuştu.

Samsun Barosu’ndan Ankara’da ölenler için saygı duruşu

Hakan ÇELİKBAŞ/SAMSUN, (DHA)

SAMSUN Baro Başkanlığı Ankara’daki terör saldırısında hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirdi. Baro Başkanı Avukat Kerami Gürbüz, “Artık bu topraklarda gözyaşı istemiyoruz” dedi.

Samsun Baro Başkanlığı tarafından bugün Ankara’daki terör saldırısında hayatını kaybedenler için basın toplantısı düzenlendi. Toplantı öncesinde yakalarına ‘terörü lanetliyoruz’ yazılı Türk bayrağı rozeti takan çok sayıda avukat ölenlerin anısına 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirdi. Saygı duruşunun ardından konuşan Samsun Baro Başkanı Avukat Kerami Gürbüz, “Ne kadar saygı duruşunda bulunursak bulunalım maalesef giden canları geri getirmemiz mümkün değil. Hepimiz biliyor ve inanıyoruz ki; kim bir insansı haksız yere öldürürse tüm insanları öldürmüş gibidir. Terör bu insanları aramızdan alarak bizim içimize büyük bir acı düşürüyor hemde milli birlik ve beraberliğimizi ortadan kaldırmayı hedefliyor. Ben 50’inci yaşıma girmek üzereyim aramızda benden daha yaşlı olan meslektaşlarımız var. Onlarda çok iyi biliyor ve hatırlıyorlar ki bizler bugün yaşadığımız olayların benzerlerini yaklaşık 50 yıldan beri tekrar tekrar seyrediyoruz ve seyrettiriliyoruz.1970’li yılarda Türkiye benzer acılar yaşadı. 1980’li yıllarda bu olaylar biraz durağanlaşmış gibi gözükse de 1990’lı yıllar maalesef faili meçhul cinayetlerin fazlasıyla arttığı yıllar oldu. Yine o yıllar Maraş, Çorum, Sivas Madımak, Başbağlar gibi olayları yaşadık. Ancak gelin görün ki bütün bu olayları yaşıyor olmamıza ve bütün bu tecrübeleri yaşayan bir toplum olmamıza rağmen bu olaylarla sınanıyoruz ve imtihan ediliyoruz” dedi.

Gürbüz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben bunun sebebini şuna bağlıyorum; bütün bu olaylar yaşandı ama bu olaylarla beraber bu ülke hepimiz biliyor ve kabul ediyoruz ki, bu olayların zaman aşımına uğradığı dosyalar mezarlığına döndü. Bu olayların ne gerçek failleri bulunabildi ne de görüntüde yakalanan bir kısım faillerin geri planındaki gerçek güç odaklarına ulaşılabildi. Ben buradan bütün yetkililere sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Kerami Gürbüz olarak ve avukatlık gibi bir meslek örgütünün idarecisi olarak sesleniyorum ki; artık biz bu topraklarda gözyaşı istemiyoruz. Huzur, birlik ve beraberlik istiyoruz. Ayrıştıran bir üslup istemiyoruz.”

Kırıkkale’de Eğitim-Sen üyelerinden terör saldırısına tepki

Erhan GÖĞEM / KIRIKKALE, (DHA)

KIRIKKALE’de bazı sivil toplum örgütü üyeleri siyasi partilerin temsilcileri, Ankara’daki terör saldırısını protesto etti. Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen grup adına açıklama yapan Eğitim-Sen Kırıkkale Şube Başkanı Yüksel Şahin, kendilerinin analar ağlamasın, bebekler kıyıya vurmasın, barış ve kardeşlik olsun, kimse ölmesin diye büyük bir barış çığlığı başlatmak için Ankara’ya yola çıktıklarını söyledi.

Geniş güvenlik tedbirleri altında yapılan basın açıklamasında, meydanda toplananlar ‘Susma, barış hemen şimdi’ sloganı attılar. Patlamanın olduğu anda olay yerinde olduğunu belirten emekli öğretmen Mehmet Vapur, “Kelimelere dökmek zor. Patlamadan uzak bir yerde olmamıza rağmen olay yerine giderek yaralanan vatandaşlarımıza yardımcı olduk” dedi.

Eğitim-Sen Kırıkkale Şube Başkanı Yüksel Şahin okuduğu basın açıklamasında şunları söyledi:

“10 Ekim’de düzenlenen emek, barış ve demokrasi mitingi için kamu emekçilerinin, işçilerin haklarını, özlemlerini haykırmak, umutlarını yaşatmak için, saray saltanatı uğruna dökülen kanlara ‘dur’ demek, savaşa karşı barışı savunmak için yollara düştük. Savaşa inat, barışa hemen şimdi demek için gelmiştik. Ülkemizde ölüm haberlerinin sıradanlaştırmaya çalışıldığı bir süreçte hiçbir yurttaşımızın ölümüne tahammülümüzün kalmadığını haykırmak ve ‘barış’ demek için Ankara’da idik.Türkiye’nin göbeğinde Ankara Garı önünde binlerce polisin gözü önünde patlattılar bombaları. Canlarımızı aldılar aramızdan, canımızdan can gitti, yüreklerimiz dağlandı. Annelerimizi, babalarımızı, kardeşlerimizi, arkadaşlarımızı, çocuklarımızı, yoldaşlarımızı kaybettik. Acımız büyük, yaralarımız derindir. Katiller ve arkasındaki güçler bulunana kadar bize rahat yok. Katliamın sorumluları hesap verene kadar susmayacağız, yılmayacağız ve asla affetmeyeceğiz.”

Ankara’daki terör saldırısına Uşak’ta baro ve üniversitelilerden protesto

Yavuz KUŞDEMİR/UŞAK, (DHA)

ANKARA’daki kanlı terör saldırısı, Uşak Barosu ve Uşak Üniversitesi öğrencileri tarafından düzenlenen iki ayrı eylemle protesto edildi.

Uşak Adliyesi önündeki Atatürk Anıtı’nda toplanan Uşak Barosu avukatları, Ankara’daki çifte bombalı saldırıda yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Daha sonra bir açıklama yapan Uşak Barosu Başkanı Baki Kantar, “İnsanlık ayıbına karşı elimizden gelen tepkiyi göstereceğiz” dedi.

Uşak Üniversitesi 1 Eylül Kampüsü’nde toplanan 100 kadar öğrenci de Ankara’daki terör saldırısını yürüyüşle protesto etti. Saldırıda yaşamını yitiren, aralarında Uşak Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Denizlili Gökhan Akman’ın da bulunduğu 97 kişi için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Basın açıklamasıyla terörü lanetleyen öğrenciler, daha sonra saldırıda yaşamını yitiren arkadaşları Gökhan Akman’ın öğrenim gördüğü sınıftaki sırasına karanfil bırakıp, kampüsteki meydanda oturma eylemi yaptı.

Teröre tepki için yürüdüler

Hakan TÜRKTAN/ESKİŞEHİR, (DHA)

ANKARA’da düzenlenen 97 kişinin yaşamını yitirdiği intihar saldırıları Eskişehir’de düzenlenen yürüyüşle protesto edildi. Yürüyüşe katılanlar, ölenlerin fotoğrafının yanına karanfil bıraktı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile Türk Tabipler Birliği (TTB) üyesi yaklaşık 150 kişi İstiklal Mahallesi Porsuk Bulvarı’nda toplandı. Grupta bulunanlar, ‘Barış isteyenleri öldürdüler. Öfkeliyiz, yastayız, isyandayız’ yazılı pankart açıp yürüyüşe geçti. Ankara’daki terör saldırısında ölenlerin fotoğrafını da taşıyan kalabalık çeşitli sloganlar atarak Eskibağlar Mahallesi Üniversite Caddesi’ndeki Espark Alışveriş Merkezi önüne kadar yürüdü.

Terör saldırısında yaşamını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunan grup ölenlerin fotoğraflarının yanına da karanfiller bıraktı. Çeşitli sloganlar atan kalabalık daha sonra dağıldı.

Ankara’daki saldırıda ölenler Kahramanmaraş’ta anıldı

Mücahit YOLCU/KAHRAMANMARAŞ, (DHA)

ANKARA’daki bombalı terör saldırılarında hayatını kaybedenler, Kahramanmaraş’ta sendikalar ve sivil toplum kuruluşları tarafından anıldı.

Ankara Gar Meydanı’ndaki terör saldırısında yaşamını yitirenler için Eğitim-Sen Şubesi’nde anma töreni düzenlendi. Anma törenine; Eğitim-Sen, Erenler Kültür ve Dayanışma Derneği, SES Temsilciliği, BES Temsilciliği, Yapı Yol-Sen Temsilciliği, Pir Sultan Abdal Derneği ve İnsan Hakları Derneği yöneticileri ile üyeleri katıldı.

Saldırıda yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunulduktan sonra Eğitim-Sen Şube Başkanı İsmail Tekardıç tarafından basın açıklaması okundu. Tekardıç, saldırıyı kınadıklarını yineleyerek, şunları söyledi:

“Hiç kimse bize bu katliamın faili meçhul olduğunu söylemesin. Bombaları tanıyoruz. 18 Mayıs’ta Adana ve Mersin’deki, 5 Haziran’da Diyarbakır’daki, 20 Temmuz’da Suruç’taki patlamalardan tanıyoruz; aynı seriden olduğunu biliyoruz. Katilleri tanıyoruz. Bütün vahşetinize, bütün şiddetinize, bütün katliamlarınıza rağmen; eşit, özgür, demokratik bir ülkede bir arada yaşamı ve barışı savunmaktan vazgeçmeyeceğiz. Korkmayacağız, yılmayacağız, unutmayacağız ve affetmeyeceğiz. Döktüğünüz kanda boğulacaksınız.”

Derslere girmediler

Süleyman EKİN/ANTALYA, (DHA)

AKDENİZ Üniversitesi’nde eğitim gören yaklaşık 60 öğrenci, Ankara’daki patlamada yaşamını yitirenler için derslere girmeme eylemi yaptı.

Olbia Çarşısı önünde toplanan öğrenciler, sloganlar atarak kampüs içersinde yürümek istedi. Çevik Kuvvet ekibi, öğrencilerin yürümesine izin vermedi. O sırada çarşıdan çıkan eylemcileri tahrik ettiği iddia edilen bir genci, grubun elinden polis kurtardı. Dağılan grup, Turizm Fakültesi önünde yeniden bir araya geldi. Sloganlar atarak Olbia Çarşısı’na kadar yeniden yürüyen grup, burada oturma eylemi yaptı. Bu sırada, Ankara’da yaşanan katliamın görgü tanığının anlattıkları üzerine öğrenciler gözyaşı döktü. Polis, gençlerin eylemini uzaktan izledi.

KTÜ’de öğrenciler Ankara’daki saldırıyı yürüyüşle kınadı

Fatih TURAN/TRABZON, (DHA) –
TRABZON’daki Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) öğrenim gören bir grup öğrenci, Ankara’daki bombalı terör saldırısını yürüyüşle protesto etti.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi önünde toplanan KTÜ Öğrenci Kolektifi mensubu yaklaşık 100 öğrenci, Ankara’da yaşanan terör saldırısını protesto etmek için Rektörlük binasına kadar yürüdü. ‘İktidarınız batsın, insanlık yaşasın’ yazılı pankart açan öğrenciler, hükümet aleyhine sloganlar attı. Yürüyüşe tepki gösteren karşıt görüşlü bir grup öğrencinin kurt işareti yaparak tekbir getirmesi üzerine iki grup arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Gerginlik, Çevik Kuvvet ve Özel Güvenlik ekiplerinin önlemleri ile büyümeden sona erdi.

Yaklaşık bir saat süren eylem, öğrencilerden Yasemin Irkıçatal’ın rektörlük önünde basın açıklaması ile sona erdi. Yaşananları katliam olarak nitelendiren, gençliğin hesap soracağını kaydeden Irkıçatal, “Ölsek de güçleniyoruz. Kaybettiğimiz yoldaşlarımıza için yetersiz bir söz ama mücadeleye devam edeceğiz” dedi. Öğrenciler açıklamanın ardından dağıldı.

Bingöl Üniversitesi öğrencilerinden skeçli Ankara protesto

Aziz ÖNAL/BİNGÖL, (DHA)

BİNGÖL Üniversitesi Öğrencileri Derneği tarafından düzenlenen bir skeçle, Ankara’da bombalı saldırı protesto edildi.

Bingöl Üniversitesi Öğrencileri Derneği (BÜODER) ve DEM-GENÇ üyeleri, Bingöl Üniversitesi kampusu içerisinde yaptıkları basın açıklamasının ardından skeç canlandırdı. Ankara’da halay çekerken patlayan bombanın etkisi ile yere yığılanları canlandıran öğrenciler, Bingöl Üniversitesi’nde tüm kamuoyuna barış çağrısı yaptı.

Öğrenciler adına konuşma yapan Baran Aydın, daha önce yaşanan saldırıların en vahşet verici olanının Ankara’da yaşanan katliam olduğunu söyledi.

Yapılan konuşmanın ardından öğrenciler sessiz bir şekilde dağıldı.

Ankara’daki saldırıya oturma eylemiyle tepki

Hilmi DUYAR-Coşkun YAMAN/ BALIKESİR, (DHA)
BALIKESİR’de bir araya gelen yaklaşık 350 kişilik grup, Ankara’daki terör saldırısını oturma eylemiyle protesto etti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Balıkesir Şubeler Platformu öncülüğünde, saat 17.30’da, Ankara’daki terör saldırısını protesto için yaklaşık 350 kişinin katılımıyla oturma eylemi düzenledi. Yeşilli Meydanı’nda gerçekleştirilen eyleme katılanlar; ‘Susma sustukça sıra sana gelecek’, ‘İnadına barış, inadına kardeşlik’ ‘Katliamlar bizi yıldıramaz’ ve ‘Katiller halka hesap verecek’ sloganları attı. Patlamada ölenlerin isimleri tek tek okunurken; eyleme katılanlar hep bir ağızdan ‘burada’ diye bağırdı.

Grupla birlikte oturma eylemine başlayan; KESK adına konuşan Büro Emekçileri Sendikası (BES) Balıkesir Şube Başkanı İsmail Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 ay önce yaptığı konuşmasındaki ‘Biz siyasiler ülkemizde işlenen cinayetlerden sorumluyuz. Tavrımızı ortaya koymak zorundayız. Çünkü halk size oylarını verirken; benim can güvenliğimi, mal güvenliğimi sağlayacaksın diye veriyor’ sözlerini anımsattı. Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi bizler bu sözlerin sahibi Cumhurbaşkanı ve AKP hükümetine sesleniyoruz. Başkentin orta yerinde on binlerce insanın toplanacağı haftalar önce bilinen Ankara Garı’nda ardarda patlatılan iki bombanın sorumlusu kimdir? Bizler biliyoruz ki bu katliamın failleri, patlama sonrası bizler canlarımızı kurtarmaya çalışırken, ambulansların olay yerine girmesine izin vermeyen, olay yeri incelemeyi saatler sonra başlatarak, delilleri karartan ve hayatta kalabilecek onlarca yaralının gaz bombaları ile canlarını alanlardır.”

10 Ekim’de yakın tarihin en vahşi katliamının yaşandığını söyleyen Yılmaz, “Üzgünüz, öfkeliyiz, yastayız ama dimdik ayakta isyandayız. Katillerden hesap sormak için buradayız ve hep burada olacağız. Yitirdiğimiz karanfillerimiz emek, demokrasi ve barış mücadelemizde daima yaşayacaklardır” diye konuştu. Bir süre oturma eylemini sürdüren grup, sessizce dağıldı.