Kurban bayramının fazileti

Kurban bayramının fazileti
23 Eylül 2015 14:33

EY YÜCE TÜRK İSLAM ALEMİ!

 

 

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM
Cenab-ı Allah nasip ederse 24/Eylül Perşembe günü Mübarek Kurban Bayramıdır. Geçmiş kavimlerin ve halen yeryüzünde payidar olan milletlerin dini, Milli ve tarihi sevinçlerini ifade eden pek çok Bayramları vardır.Yüce Türk İslam alemi olarak yeniden bereketlerle dolu olan bir Bayrama kavuşma mutluluğuna erdiğimiz Kurban Bayramı da İslam aleminin iki dini Bayramından biridir.

 

Allah için yapılan her türlü ibadet ve taat ile dünya işleri için ahirette ancak kalbinizdeki niyete göre ecir alınır. Herhangi bir amel dünya için yapılırsa niyet dünya olduğu için o amelin faydası yalnız dünya için olup, ahiret için hiç faydası yoktur. Allah rızası için yapılırsa bunun mükafatı da ancak her türlü Cennet nimetleri ile nimetlerin en büyüğü olan Cenab-ı Allah’ın cemalini görmektir.

 

Din, Vatan, Millet ve insanlık adına yapılan her türlü hayırlı işler iyi niyetle yapıldığı takdirde bu işler devam ettiği müddetçe niyete göre sevap ihsan edildiği gibi niyet edip, kalbindeki niyete göre sevaplara nail olur.

 

Din ve dünya amelleri iyi niyetle yapıldığı zaman, o amelin fazilet ve niyette olan İhlaslının derecesine göre Cenab-ı Allah kat kat sevap ihsan eder. Bu faaliyet ile Mü’minin iyi niyetlerle yaptığı dünya işlerinde de ahiret ameli gibi sevap alır.

 

Kurban kesmek Hicretin 2 ci yılında meşru kılınmıştır. Senede iki Bayramın oluşu, zekat ve fitre de bu yılda ”Yani hicretin ikinci yılında” meşru kılınmıştır.

 

Kurban, kitap, sünnet ve icmal (Özet) ile sabittir.

 

Cenab-ı Hak Kur’an’da ”Fasalli li Rabbike venhar.” buyurmuştur. Ma’nası: ”Rabbin için namaz kıl ve Kurban kes” demektir.

 

Sevgili Peygamberimiz de ”Hali vakti yerinde olup da Kurban kesmeyen bizim camilerimize gelmesin” buyurmuştur.

 

İslam dininde Kurbanın manası: Allah’a yakınlık (Allah rızasını kazanmak) için, ibadet niyetiyle kesilen mübarek hayvanın ismidir.

 

KURBAN KİMLERE VACİPTİR

 

1- Müslüman olmak.

2- Akıllı olmak (deli olmaması lazım).

3- Hür olmak.

4- Ergenlik çağında olması gerek.

5- Evinde olmak. (Misafir olmamak)

6- Kurban kesmek için, maddi imkana sahip olmak.

7- Rüşvet ve haram olan her çeşit kazanç parası ile Kurban kesilmesine dikkat edilmelidir!

8- Eğer ki, haram olan faaliyetlerle elde ettiği kazançları, sessiz sedasız aynı yerlere iade edip, tevbe-i istiğfar edip helal kazandığı para ile Kurban kesebilir. Haramın günahlarını idrak ederek, daha çok sevaplara nail olur.

9- Misafir olup Kurban kesme imkanı olanların, bulunduğu yerde de Kurban kesebilir veya daimi ikametgahında birisine vekalet vererek kestirebilir.

10- Kurban kesecek kişinin, riyakar olmaması gerekir (İki yüzlü olmamalıdır).

11- Kurban kesecek kişinin, yaşadığı Vatanına sadakatla bağlı olması gerekir.

 

KURBAN KESİLİRKEN OKUNACAK KUR’AN AYETİİ:

 

Dua: (İnni veccehtü vechiye lillezi fatarassemavati vel-arda hanifen vema ene minel müşrikin.) ”El-En’am Suresi ayet 79”
Manası: ”Şüphesiz bir şekilde ben, dinime tam manasıyla sarılarak, yeri, göğü halkeden Allah’a döndüm. Ben müşriklerden değilim.”

 

KURBANINIZI KESTİKTEN SONRA OKUYACAĞINIZ KUR’AAN AYETİ:

 

Dua: 1- (Kul inne salatiy ve nüsüki ve mahyaye ve memati lillahi Rabbil’alemiyn.) El-E’am Suresi 162 ayet.

2-(Bismillahi tevekeltü alallahi la havle vela kuvvete illa billahil Aliyyil Azimi.)
MANASI: 1- ”Şüphesiz benim namazım ibadetlerim, ölümüm ve dirimin alemlerin Rabbi olan Cenab-ı Allah’ındır, O’na mahsustur.”

2-”Allah’ın ismiyle, Allah’a güvendim. Kuvvet ve kudret, Ali ve Azim olan Allah’a mahsustur.”
Kurban kesildikten sonra yukarıdaki duaları okumayı ihmal etmemeliyiz!

 

KURBAN KESİLDİKTEN SONRA, İKİ REKAT NAMAZ SEVAPTIR. İKİ REKAT NAMAZ KILARAK AŞAĞIDAKİ DUA OKUNUR:

 

DUA: ”Allahümme inne salati ve nüsüki ve mahyaye ve memati lillahi Rabbi’-Alemin. La şerike lehü ve bi-zalike ümirtü ve ene evvelü’l-müslimin. Allahümme haza minke ve leke ve ileyke. Allahümme tekabbelhu minni kema tekabbelte min İbrahime ve bi fazlike ve cüdike ya Ekrame’l-Ekremin.”

 

KURBAN BAYRAMINDA OKUNACAK DUA:

 

(La ilahe illallahu vahdehu la şerike leh. Lehül mülkü ve lehül hamdü yuhyi ve yumitü ve hüve ala kulli şey’in kadir.)
MANASI: ”Allah’tan başka ilah yoktur. Allah birdir, şeriki yoktur. Mülk O’nun, hamd O’na mahsustur. Yaşatır ve öldürür. Hayır O’nun kontrölü altındadır. Zira O, her şeye kadirdir.”

 

NOT: Bayram namazını eda edip kabristana gitme imkanı olanlar, bilgileri dahilinde Kur’an’nın değişik Sure ve ayetlerini okuyup atalarının ve o kabristanlıkta yatanların ruhunu şad etmek büyük sevaptır.

 

Cenab-ı Allah cümle Yüce İslam alemini merhamet etsin. Cümlenizi Rahmetine layık eylesin. Kestiğiniz Kurban, sadakat ve samimiyetle yaptığınız tüm ibadetlerinizi kabul etsin. Amin

 

CENAB-I ALLAH YÜCE TÜRK İSLAM ALEMİNİ, MÜBAREK GÜNLERDEN MAHRUM ETMESİN DİLEKLERİMİZLE, HALKIN HABERCİSİ AİLESİ OLARAK, KURBAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN, AZİZ MÜSLÜMANLAR!

 

Vatan şehitlerini, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hastalara şifa-i şerifler dileriz.

Cenab-ı Allah, Yüce Türk İslam alemini emrettiği şekilde, Allah’tan korkup, ruhunda Vatan sevgisini taşıyan cümle Vatanseverlerin, Vatana hizmet etmeyi kendilerine nasip etsin. Amin Velhamdulillahi rabbilalemin. Maasalavat.

 

KAYNAKÇA:

 

Seyyid Asaf Ali Prof. Dr. Hindistan Din alimlerinden

Abdullah Aldır (Hafız) Türk Din adamı

İslamın Nurlu Yolu Yazan: Osman Bayülken 1959

 

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun