Kurban Bayramı ve mutluluğumuz

Kurban Bayramı ve mutluluğumuz
18 Ağustos 2018 21:52

DEĞERLİ MÜ’MİNLER! Halkın Habercisi ailesi olarak, Mübarek Kurban Bayramınızı Tebrik Eder. Cenab-ı Allah nice bayramları idrak etmeyi ve helal kazanç ile Kurban kesmeyi bizlere nasip etsin dileklerimizle, Allah yaptığınız ibadetleri kabul etsin. Amin.

 

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

 

Ne mutlu bir milyar’ın üzerinde olan Müslümanların, parlak iman ruhlarının gereğiini yerine getirmek için, camii şeriflere akın edip; “Allah-ü Ekber, Allah-ü Ekbek, Lailahe illalahu vallahu ekber Allah-u Ekber, velillahil hamd” sesleri ile gök tavanını delercesine yaradanına karşı şükran borcu ödemektedirler. Bu ilahi tekbir sesleriyle, kardeşlik, sevgi dostluk nameleri kürsülerden mimberlerden üstümüze rahmetini yağdırır.

 

 

Bugün ulu cemaatler, yine başı yerde, gönlü gökte müslümanlar, dillere lezzet, dualarla, yüceliği tasdik manasında aminlerle çoğunluklar dolar, taşar. Bu gün, ilahi tekbir sesleri milyonları ayağa kaldırır. Sonra rüku secde yaptırır. Bu demektir ki; Türkün ve İslamın başı ancak Cenab-ı Allah’ın önünde eğilebilir ve ancak orada eğilmelidir. Bugün Müslümanın sevinci, heybeti, neşesi’nin yer ve gök tarafından bilindiği gündür. Bu günleri bilen tadar, tadan bilir, tatmayan ne bilir?

 

 

Değerli okuyucularımız,

 

Helalden yiyenler: Helal, haram bir Müslüman’ın ilk öğreneceği ilimlerdendir. Bu nedenle huzur, bereket ve sağlıklı olabilmesi için helal rızık çabasında bulunmak farz-ı ayındır. Hz. Muhammed (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde: “İbadet on kısım dokuzu helal lokmadadır” buyuruyor.

Midesinde helal lokma bulunan kimseden rıza-i ilahiye muhalif bir şey zuhur etmez çünkü ağızdan ne girerse, fiiliyattan çıkacak ta o olur. O kimsenin yegane gayesi çoluk çocuğuna helal rızık temin etmesi olur. Çünkü bilir ki helal rızık peşinde olmak ibadetdir.

 

 

BAZI HATIRLATMALAR:

 

 

Resulü Ekrem (s.a.v.), “Ramazan bayramı günü sabah olunca oruçluya benzememek için mutlaka bir şey yerlerdi. Kurban’da ise namazdan ve Kurbandan önce yemezlerdi.” buyurmuştur. Yani Kurban Bayramı sabah oruçlu gibi hiç bir şey yemeden camii şerife tekbir getirerek gitmeli, gelirken yüksek sesle tekbir getirmeli. Arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü gününün ikindi vaktine kadar beş gün her namazın farzından hemen sonra fasıla yapmadan kadın, erkek her namaz kılana teşrik tekbirini yirmi üç vakitte getirmek vaciptir.

 

 

Kurban Bayramında yapılacak sünnetler:

 

1- Temizlik, gusül abdesti, misvak, temiz ve yeni elbise.

2- Bayram namazına sesli tekbir getirerek gitmek.

3- Bayram namazına yavaş yürüyerek Arafat’a gider gibi gitmek.

4- Kurban eti ile namazdan sonra iftar etmek.

5- Sabah namazını camide cemaatla kılmak.

6- Camiye gidiş geliş yolunu ayrı yapmak.

7- Güler yüzlü ve neşeli olmak gerek.

8- Anne-baba, akraba ve komşuları ziyaret etmek, küs olduğun varsa ona da ziyerette bulunmak.

9- Hastaları ziyaret etmek.

10- Mezarlıkları ziyaret edip, Kur’an-ı kerim’den sureler okumak.

 

 

NOT: Yapacağınız yardımlar, önce ihtiyaç sahibi akrabalara, komşulara yapılmalıdır.

Her zamandan çok, bu günlerde bu gibi mali ibadetleri yerine getirmek, kaçınılmaz bir zarurettir.

 

 

Allah için yapılan her türlü ibadet ve taat ile dünya işleri için ahirete ancak kalbdeki niyete göre ecir alınır. Herhangi bir amel dünya için yapılırsa niyet dünya olduğu için o amelin faydası yalnız dünya için olup, ahiret için hiç faydası yoktur. Allah rızası için yapılırsa bunun mükafatı da ancak her türlü cennet nimetleri ile nimetlerin en büyüğü olan Allah’ın cemalini görmektir.

 

 

ÖNEMLİ BİR HATIRLATMA:

 

 

Kabristanlıkları dolaşmalı ve ölmüşlerimizi unutmayıp, temiz bir kalp ile onlar için Kur’an-ı Kerim okumasını bilenler Kur’an okumalı, bilmeyenler ise bildiğimiz Sureleri okuyup, mağfiret dileyerek, ruhlarını sevindirmeliyiz.

Bir mü’min iyi niyetle yaptığı veya yapmak isteyip yapamadığı bütün amellerinden kalbindeki niyete göre sevap alır.

Din, Vatan, millet ve insanlık adına yapılan her türlü hayırlı işler iyi niyetle yapıldığı zaman, bu işler devam ettiği müddetçe niyete göre sevap ihsan edildiği gibi niyet edip de herhangi bir sebeple isteği dışında olduğundan yapılmazsa yine kalp’deki niyete göre sevaba nail olur.

 

 

KURBAN KESENLERİN DİKKATİNE!

 

 

KURBAN DUASI: ”Allahümme inni Veccehtu Vechiye Lillezi Federasemavati Vel Ardi Hanifen ve mahyaye memati Rabbil alemine La şerike lehu bi zalike ümmirtü ve ene evvelül müslimin.” Sadakallahül azim ayeti ayeti celilesi okunur. “Bismillahi Allahüke ekber.”, diyerek Kurbanlarını keserler.

 

Kesmiş olduğumuz kurban için Allah rızası niyeti ile iki rekat namaz kılar ve kabulü için dua eder.

Helal kazanç ile kesilen Kurban, sıkıntı ve ümitsizlik sözkonusu olamaz, çünkü dua kapısı her zaman, sonuna kadar açıktır; bu kapıdan makamların en yücesine çıkılır.

 

”Duanız olmadıktan sonra Rabbiniz sizi ne yapsın?” (Furkan Suresi: Ayet 77)

 

 

MANASI: Şüphesiz ki ben milleti İbrahim üzerine Allah’ı bir tanıyıcı olarak, yüzümü o gökleri ve yeri yaratan Allah’a çevirdim. Ben şirk koşanlardan değilim. Şüphesiz benim namazım da, ibadetlerim (Kurbanım) da, hayatım da ölümüm de hiçbir ortağı bulunmayan alemlerin Rabbi Allah’ındır. Ben böylece emrolundum. Ben Müslüman olanlardanım. Allah’ım bu Kurban Senden ve Senin için Kurban kesiyorum. Allah’ın adı ile kesiyorum. Allah Teala büyüklerin en büyüğüdür.

 

 

Hz. Muhammed (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde: “Kim bayram gecesi, sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek kalkıp ibadet ederse, kalplerin öldüğü gün onun kalbi ölmez”, buyurarak, bu gecenin önemini ve ilahi rahmet ve mağfiretin kullarına nasıl yöneldiğini anlatmak istemiştir.

Kurban Bayramınız Mübarek olsun.

 

 

Cenab-ı Allah, kesecek olduğumuz Kurbanlarımızı şimdiden kabul buyursun, rıza-i İlahiyesine layık etsin. Vücudumuzun bir yerde bedeli olan ilahi buyrukları yapmak için çareler bulmak için bahaneler aramak nasip etsin. Amin.

Cenab-ı Allah, biz, ümmet-i Muhammedi bu ilahi rahmete dahil buyursun, Kurbanlarımızı, kabul edip sağlık ve afiyetle nice bayramlara yetişip bu vacip olan ilahi emri yerine getirmemizi nasib-i müyesser eylesin. Amin.

 

Cümle vatan şehitlerimizi ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Ordularımızın başkomutanı Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ü, silah arkadaşlarını ve değerli okuyucularımızın atalarını rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hasta ve yaralılara acil şifalar dilleriz.

Kurban Duası ve dini bilgiler kaynakçası:

Hindistan’nın, ünlü Mevlevi din görevlisi, Seyyid Asaf Ali

Erzurumlu Hafız, Abdullah Aldır

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun