Kurban

Kurban
11 Ekim 2013 14:27

Ey Yüce Türk İslam alemi! Yazımız bu şerefli Kurban Bayramı günüde Mü’minlerin nail olacakları ilahi mükafatlar ve kurbanın İslam dinindeki yeri ve önemi hakkında olacaktır.

 

 Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

Ey Yüce Türk İslam alemi! Mekkei Mükerremeyi ziyaret edemeyen Müslümanlar, bulundukları yerlerde Hac gününü Kurban bayramı olarak kutlarlar ve Kurban keserler. Kurban Bayramı namazını kılmak ve Kurban kesmek VACİPTİR.

 

Kurban, maddi imkana bağlı bir ibadettir. Temel amacı Allah’a yaklaşmak, sosyal yardım ve beslenmektir. Bunu Hür, mukim ve zekat ile fitre sadakasını verebilecek olan Müslümanlar kesmelidirler. Kurbanın sadaka olarak verilecek eti en az üçte biri kadar olmalıdır.

 

Kurban; ALLAH’a yaklaşmak maksadıyla, ALLAH rızası için Kurban Bayramında Kurban niyetiyle kesilen hayvana denir. Türk İslam kültüründe, Kurban kesebilmek için; hür, mukim, muslim ve zengin olmak gerekir. Hz. Muhammed (S.A.V.) bir Hadis-i şeriflerinde “Kudreti (İmkanı) olup da Kurban kesmeyen kimse, namazgahımıza yaklaşmasın.” buyuruyorlar. Peygamberimiz, ALLAH’ın verdiği mal mülk bolluğu içinde iken, ALLAH yolunda, O’nun rızası için bir Kurban kesmeyen kişinin cimriliğini gösteren kimsenin, Türk İslam topluluğu içinde yerinin olmadığını beyan etmişlerdir. İslam dini yalnız ahiret hayatına taalluk eden meseleleri ele almaz, dünya hayatına gelen tüm canlıları ve yaşayışlarını, insanların biribirlerine karşı görevlerini de gösteriş için değil samimiyetle ele alır. Dünya İslam kültüründe Türk İslam aleminin liderliği tartışılmayan ve bu liderliğin prensiplerinde de insan hayatı için mutlaka bir yarar vardır.

 

Kurbanlar, dini hayatımızın parlak belirtilerindendir. İman ve ALLAH’a kulluk alametlerindendir. Hayatın en tatlı günleri, ALLAH ve Resulü’nün sevgisi ve emirleri gölgesinde yaşayan ve ebediliğe geçen günlerdir. İslamiyet! Türküm, Müslümanım diyebilen gönüllerin saadet sermayesidir.

 

KURBAN BAYRAMI NAMAZI

 

Ey Yüce Türk İslam alemi! Cuma şartlarına haiz olup da, Cuma namazı kılmak üzere farz olanlara, senede iki bayram namazı kılmak vaciptir. Bunlar Kurban Bayramı ve Fıtır yani Ramazan Bayramı namazlarıdır. Kurban’da namazdan ve Kurbanı kesinceye kadar oruçlu gibi hiç bir şey yemeden camiye giderken yüksek sesle tekbir getirmeli. Arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü gününün ikindiye kadar beş gün her namazın farzından hemen sonra ara vermeden kadın, erkek her namaz kılana teşrik tekbirini yirmi üç vakitte getirmek vaciptir.

 

KURBAN KESERKEN OKUNACAK DUA

 

Kurbanı bizzat kesmek sünnettir. Eğer kesme işini yapamıyorsa, yanında bulunarak başkasına kestirilir. Hayvanı yatırıp kesilmeye hazırladıktan sonra:

 

(Allahü ekber, Allahü ekber, la ilahe illallaü vallahü ekber, Allahü ekber ve lillahil hamd. Bismillahi Allahü ekber.) deyip hemen ara vermeden kurbanı boğazlamalıdır.

 

”İnni veccehtü vechiye lilleziy federassemavati vel arda ala milleti İbrahiyme Haniyfen vema ene minel müşrikiyn. İnne salati ve nüsükiy ve mahyaya ve mematiy lillahi rabbil alemiyn. La şeriyke lehü ve bike zalike ümirtü ve ene minel müslimiyn. Allahümme minke veleke bismillahi allahüke ekber.” Kurban kesecek olan kişi ilk önce bu duayı okur, ondan sonra Kurbanı keser.

 

MANASI: Şüphesiz ki ben milleti İbrahim üzere ALLAH’ı bir tanıyıcı olarak, yüzümü o gökleri ve yeri yaratan ALLAH’a çevirdim. Ben şirk koşanlardan değilim. Şüphesiz benim namazım da, ibadetlerim (Kurbanım) da, hayatım da ölümüm de hiçbir ortağı bulunmayan alemlerin Rabbi ALLAH’ındır. Ben böylece emrolundum. Ben Müslüman olanlardanım. ALLAH’ım bu Kurban Senden ve Senin için Kurban ediyorum. ALLAH’ın adı ile kesiyorum. ALLAH Teala büyüklerin en büyüğüdür. Kurban kesme işi bittikten sonra, niyet ettim ALLAH rızası için iki rekat Kurban namazı kılmaya, diye niyet edilir. İki rekat Kurban NAMAZI kılınır.

 

Not: Kurban namazı, normal sünnet ve farzlarda okunan zammı sureler okunur. Bir rekatında Kevser suresini okumayı tercih edin.

 

Kurban kesecek olan kişinin, parası helal olmalıdır. Karar organı statüsü olan seçilmişlerin ve bürokratların tasarrufunda olan işleri, şu bizim kulüptedir, şu bizim partilidir diye ayrımcılık yapılmamalıdır. Gerçek hak sahibi olan, ehil olan, vicdan muhasebesi yapan ve ruhunda ülkemizin bölünmez bütünlüğü (Vatan) sevgisi olanları devre dışı bırakarak, kendi yandaşlarına hakkı olmadığı halde ahbap çavuş işi prensiplerini uygulamamalıdırlar. Bu tür faaliyetlere alet olan karar organı sahibi olanların da, haram lokmaya ortak olmaları böylece tescillenmiş olmuyor mu? ALLAH aşkına haksız kazanç (Kara Para) elde edenlerin İslamiyette yeri varmıdır? Bu tür faaliyetler, Riyakarlıktan başka bir şey değildir. Haram yemesi ve adil davranmayarak ayrımcılık faaliyetleri tescillenmiş kimselerin, O haram kazanç ile, Hacca, Umreye gitmeleri ve ayrıca Kurban kesmeleri Yüce Türk İslam aleminin dikkatinden kaçar mı? ALLAH’tan korkan bir insan, haram olan faaliyetleri yapar mı? Haram faaliyetlerde bulunanlar, meyve ağacını (Haram faaliyetleri) dikip, çocuk ve torunlarına da miras olarak meyvelerini (Cezasını çekmelerine vesile oluyorlar) yemek kalıyor. Cüzdan muhasebesini, vicdan muhasebesinin üstünde tutan riyakarlar, kulu kandırabilirler, ALLAH’ı asla…

 

Halkın Habercisi Ailesi olarak, Yüce Türk İslam aleminin, Kurban Bayramını tebrik eder. Cenab-ı ALLAH, sadakat, samimiyet ve ALLAH rızası için yaptığınız tüm ibadetleri ve kestiğiniz Kurbanları kabul etsin inşallah.

 

Vatan şehitlerini ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ü Rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hastalara acil şifalar dileriz.

 

KEVSER ”NAHİR” SURESİ

 

Bismillahirrahmanirrahim

 

Esirgeyen, bağışlayan Tanrı adıyle

 

1- Biz sana kevseri vermişiz, 2- Artık Rabbin için namaz kıl ve deve Kurbat et. 3- Sonu gelmeyen, seni düşman tutan kimsedir. Yoksa sen değilsin.

 

Hadis-i şerifler:

 

1-ALLAH gerek yiyecekte ve gerek içecekte ihsan ettiği nimetin eserini kulu üstünde görmeyi sever.

 

2-Allahın yardımı sabırla beraberdir.

 

3-Münafık olan kimse üç şeyden belli olur: Birincisi, söylediği söz, verdiği haber yalandır. İkincisi, bir şey vadettiği, söz verdiği halde yapmaz. Üçüncüsü, kendine emniyet edildiği zaman ihanet eder.

 

4-Utanmadıkça dilediğini yap.

 

5-Bir hastayı ziyarete giden kimse, cennet yolunda yürür.

 

6-Utanmak tamamen hayırdır.

 

7-Rüşvet alan ve rüşvet veren ateştedir.

 

Kevser Suresi kaynakçası: Kur’an-ı Kerim ve Türkçe anlamı. (İsmail Hakkı İZMİRLİ)

 

Hadis-i şerifler kaynakçası: (Enver BOLAYIR 1969)


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun