Kuraklık en çok arıcıları vurdu

Kuraklık en çok arıcıları vurdu
17 Temmuz 2017 09:30

DOĞU Anadolu’da etkili olan kuraklık, tarım alanlarıyla birlikte arıcılığı da olumsuz etkiledi. Bu yıl istenilen düzeyde bal alınamayacağından yakınan arıcılar, endişeli olduklarını söyledi.

 

 

DHA

Kars’ın Digor İlçesi’nin Varlı Köyü’nde arıcılık yapan Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, bu yıl kuraklığın arıcılık sektörünü olumsuz etkilediğini söyledi. Arıcılığın çok hassas olduğunu belirten Adem Ertaş, bölgenin yağış aldığını ancak güneyden esen rüzgarın çayır ve meraları kuruttuğunu anlattı. Geçen yıl aynı kuraklığın batıda olduğunu ve yeterli miktarda bal alınamadığınıı hatırlatan Adem Ertaş, şöyle konuştu:

 

 

“2016’da Batıda bal olmamıştı. Sadece Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı bölgesinde vardı. Bu yıl da kuraklık Doğu’da etkili oldu. Bal rekoltesinin çok düşeceğini tahmin ediyoruz. Bal, çiçeklerin içerisindeki nektardır, sıvıdır. Rüzgar estiğinde bitkinin önce içindeki suyu kurutur. Bitkinin içerisindeki su kuruyunca bu defa bitki sararmaya başlar. Hayvancılıkta ot, diken bile olsa hayvan bir şekilde hayatını devam ettirebiliyor. Ama arıcılıkta bu durum öyle değildir. Arı, nektarı çiçekten alır, eğer çiçekte su yok ise bal yapamaz. Bu yıl da kuraklık olduğu için etrafta çiçek yok. Buraların özelliği de zaten çiçek balı olması, yaylalarının ve meralarının kalitesinden kaynaklanıyor. Şu an sadece yeşil alan olarak gördüğümüz alanlar fiğ tarlaları. Bizim bölgemizde kuraklık olduğu zaman sıkıntı yüksek oluyor. Çünkü ortalama 17- 20 kilo bal alacağımız bir kovandan verim 2- 3 kiloya kadar düşer. Bal üreticilerinin Ziraat Bankası’na olan borçları ertelensin.”