‘Kupon’lar kapış kapış!

‘Kupon’lar kapış kapış!
14 Mayıs 2018 09:54

İstanbul’da boş ve yeşil alanlar yok denilecek kadar azaldı. Şehirdeki en yeşil alanlar ise mezarlıklar. Herkesin gözü kentin elde kalan son boş alanları ve kamu arazilerinde. Değeri her geçen gün artan bu alanlar aynı zamanda kupon arazi niteliğinde.

 

 

 

Hazal Ocak / Cumhuriyet

İstanbul’da boş ve yeşil alanlar yok denilecek kadar azaldı. Şehirdeki en yeşil alanlar ise mezarlıklar. Herkesin gözü kentin elde kalan son boş alanları ve kamu arazilerinde. Değeri her geçen gün artan bu alanlar aynı zamanda kupon arazi niteliğinde. AKP hükümeti şehirdeki kamu kuruluşlarına ait bu arazileri ya bir bir satıyor ya da yapılaşmaya açıyor. Askeri alanların şehir dışına taşınması kararıyla da birçok değerli araziyi bekleyen gelecek merak konusu. Yeşil kalacağı söylenen askeri alanların bir kısmı imara açıldı bile. İşte İstanbul’un kupon arazilerinin dünü ve bugünü :

 

ASKERİ ALANLAR İMARA AÇILIYOR

 

İstanbul’un en değerli bölgelerindeki kışla ve okulların tamamına ne olacağı sorusu hâlâ yanıt bulmuş değil. TOKİ iştiraki Emlak Konut, Çekmeköy Kışlası sınırları içinde kalan 187 dönümlük araziyi geçen haftalarda satılığa çıkardı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Aralık 2017’de askıya çıkarılan yeni planla söz konusu araziye ticaret, konut, sağlık tesisi, eğitim tesisi, park ve dini tesis fonksiyonu verildi. Tuzla Kaymakamlığı Deniz Harp Okulu Kışlası’na ait 8 bin metrekarenin kendilerine tahsis edilmesini istemişti. Milli Savunma Bakanlığı talebi kabul etmiş, ‘Eğitim alanı’ olarak düzenlenen yeni bölgeye onay verilmişti. Askeri alan ilkokul ve ortaokul yapılmak üzere imara açıldı. Çekmeköy’deki 20 dönümlük askeri alan imara açıldı.

 

ŞÜKRÜ BALCI POLİS EĞİTİM MERKEZİ

 

Bakırköy’deki arazi için Emniyet Genel Müdürlüğü ile TOKİ 2010 yılında protokol imzaladı. Şükrü Balcı Polis Eğitim Merkezi olarak hizmet veren polis okuluna ait eğitim binaları, kapalı spor salonu, atış poligonu ve caminin bulunduğu arazinin mülkiyeti 2015 yılında TOKİ’ye geçti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da 81 dönümlük araziye “konut ve ticaret” fonksiyonu verdi. Arazinin yaklaşık yüzde 57’sine denk gelen 46 bin metrekare “Ticaret+Konut” alanı olarak kullanılacak. Donatı alanlarına arazinin yüzde 43’ü ayrıldı. 81 dönümlük arazinin 7 bin metrekaresine özel okul, 3 bin 371 metrekaresine cami, 15 bin metrekaresine park yapılacak.

 

Haber görseliPoligon’da ‘rant atışı’ yapılıyor

 

ETİLER POLİS MESLEK YÜKSEK OKULU

 

İstanbul’un en değerli arazilerinden Etiler Polis Meslek Yüksekokulu’nun 32 bin metrekarelik arazisi de riskli alan ilan edilmesinin ardından 2014 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kapatılmıştı. Polis lojmanı yapılması karşılığında İBB’ye devredilen arazinin imar planı yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değiştirilerek ticaret ve hizmet alanı ilan edildi. Yapılacak inşaatların yüksekliği de serbest bırakıldı. Plan değişikliği ile okul arazisine AVM, rezidans, restoran, mağaza, otel yapımına izin verilmiş oldu. İBB tarafından arazi geçen günlerde hasılat paylaşımı yöntemi ile ihaleye çıkarıldı. KİPTAŞ ihaleyi 2 milyar 660 milyon lira bedelle kazandı. Bu rakamdan İBB’nin alacağı pay ise 1 milyar 388 milyon lira.

 

NİŞANTAŞI KAMPUSU

 

Marmara Üniversitesi’nin Nişantaşı kampusu da taşınıyor ve yerine konut yapılacak. Maliye ve Milli Savunma bakanlıkları, Marmara Üniversitesi ve TOKİ tarafından imzalanan protokolle arazi TOKİ’ye devredildi. Marmara Üniversitesi yerleşkelerinin bir araya getirilmesi amacıyla Küçükyalı’daki Orgeneral Kenan Evren Kışlası da üniversiteye devredildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Nişantaşı kampusu için “ticaret+konut” ve “park” fonksiyonları getirdi.

 

BARUTHANE BİNALARI

 

Ataköy sahilinde Baruthane binalarının bulunduğu yaklaşık 60 dönümlük arazi, TOKİ tarafından Çelebican AŞ’ye kiralandı. Ancak ihale Danıştay tarafından 2017 yılında iptal edildi. Alan ihalenin iptal edilmesiyle yapılaşmadan kurtuldu. TOKİ, 60 bin metrekarelik parselin kullanım hakkını 25 yıllığına İBB’ye devredecek. Araziye restoran ve sosyal tesis yapılacak. “TOKİ Park” olarak isimlendirilecek parktaki tesislerin işletilmesinden elde edilecek geliri İBB, TOKİ ile paylaşacak.

 

İETT GARAJI

 

Levent’teki İETT Garajı’nın bulunduğu arazi 2006 yılında “prestij alan” ilan edilerek bölgede yapılaşmanın önü açıldı. Arazi ihaleyle 2007 yılında Dubai Şeyhi El Maktum’a satıldı. Ancak bu satış hukuki nedenlerden dolayı gerçekleşmedi. Plan değişikliklerine açılan davalar, iptal kararları, yeni planlar, yeni iptal kararlarının ardından araziye ilişkin yargı süreci hâlâ devam ediyor. Arazi şu an İETT otobüs durağı olarak kullanılıyor.

 

LUNAPARK ARAZİSİ

 

Fatih Vatan Caddesi’nde bulunan ve lunapark arazisi olarak bilinen 6 bin 400 metrekarelik alan Kadir Topbaş’ın damadının bazı projelerde ortağı olan Metal Yapı Konut tarafından 2012 yılında 33 milyon 391 bin 659 liraya satın alındı. Arazinin planı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 5 katlı otel ve konut projesi için değiştirildi. Ardından Metal Yapı Konut, tartışmalı araziyi 2016 yılının sonunda İBB’ye 368 milyon 923 bin 876 lira + KDV bedelle sattı. İBB alanın park ve zemin altı otopark ile birlikte cami olarak kullanılmasına karar verdi.

 

ATATÜRK HAVALİMANI

 

3. havalimanının inşası biterken Atatürk Havalimanı arazisinin akıbetinin de ne olacağı merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2013 yılında arazinin ne olacağına ilişkin bir soruya “Orada boşalan arazinin küçük bir kısmına sadece işadamlarının jetlerinin inebileceği bir alan oluşturacağız, geri kalan önemli büyüklükteki alan ise yeşil alan olarak değerlendirilecek” yanıtını vermişti. Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan da geçen yıl havalimanı arazisine ilişkin “Dünya çapında bir fuar alanı kurulacak. AVM ya da konut olmayacak” demişti.

 

TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ

 

Erenköy’deki İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün bulunduğu yaklaşık 22 bin metrekarelik arazinin satılmaması için bölge sakinleri yıllardır mücadele ediyor. Arazi, 16. yüzyılda Mihrimah Sultan tarafından bağcılığı geliştirmek için vakfedilmişti. Yeşil alan 2000’li yılların başından beri imara açılmaya çalışılıyordu. 2014 yılında Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kararı ile aralarında bu arazinin de bulunduğu 71 taşınmaz için özelleştirme kararı alındı. CHP’li meclis üyesi Hüseyin Sağ karardan 4 yıl sonra arazinin ön tahsisinin İBB’ye yapıldığını belirterek arazinin zemin altının otoparka dönüştürüleceğini, üstünde de ticari birimler, yürüyüş yolu, dinlenme alanları ve evcil hayvanlar için bir bölüm oluşturulacağını söyledi.

 

 

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/cevre/974648/Talan_bitmiyor…__Kupon_lar_kapis_kapis.html