‘Kuğulu Park’ta yapılan budama değil odun alma’

‘Kuğulu Park’ta yapılan budama değil odun alma’
14 Aralık 2017 13:39

Çankaya Belediyesi’nin Kuğulu Parkta’ki budama işlemi tartışma yarattı. Orman Mühendisi Ahmet Demirtaş’a göre yapılan işlem budama değil, doğrama. Prof. Dr. Halim Perçin, çevreciler tarafından hafta sonu parkta düzenlenecek etkinlikte budamanın nasıl yapılacağını anlatacak.

 

 

 

Serkan Alan / gazeteduvar.com.tr

1

 

CHP’li Çankaya Belediyesi tarafından Kuğulu Park’ta yapılan budama işlemleri hem tepki çekti hem de tartışma yarattı. Budama yapılırken bazı ağaçların köklerinden kesilmesine tepki gösteren Ankaralı çevreciler ‘Bilirkişi gözüyle budama nasıl yapılır’ etkinliği organize etti.

 

 

Hafta sonu düzenlenecek etkinlik öncesi Kuğulu Park’taki işlemleri yerinde denetleyen Orman Mühendisi Ahmet Demirtaş’a göre yapılan işlemler “tam olarak budama değil doğrama”. 2006 yılında parktaki ağaçların envanterini çıkarma projesinde de çalışan Demirtaş parktaki akkavak ağaçlarının bazılarının gövdelerinde çürüme olsa da bu ağaçların kökünden kesmeden kurtarılabileceğini belirtti.

 

 

‘İNSANLAR TARAFINDAN YAĞMALANIYORDU’

 

 

Demirtaş, “Ağaçların bazıları yarısından daha fazla kesilmiş durumda. Bakıldığında bu odun elde edilmek için yapılan işlem. Gövdelerinden kesilmiş olan tekerlek şeklindeki kesiklerin hepsi incelediğimde sağlamdı. Orada kesip bırakılmış olan silindir ağaç tekerlekleri önüne gelen istediği yere götürüyordu. Kalan parçalar da insanlar tarafından yağmalanıyordu” dedi.

 

 

2

 

‘KUĞULU PARK’I KUĞULU PARK OLMAKTAN ÇIKARMIŞLAR’

 

Çankaya Belediyesi’nin Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından budama işlemiyle ilgili Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Ayşegül Oruçkaptan’a verilen bilgileri de aktaran Demirtaş, şöyle dedi:

 

 

“Belediyenin telefonda söylediği ağaçların yıkılma tehlikesi taşıdığı. Yıkılma tehlikesi varsa tepeye yakın yerleri kesilebilirdi. Ankara Üniversitesi’nden bazı hocaların rapor hazırladığını da söylediler. Ulaştığımız bu hocalar da raporu bitirmediklerini, yazmaya devam ettiklerini söylüyorlar. Bu koşullarda yapılan işlemler budama değil doğramadır. Kuğulu Park’ı, Kuğulu Park olmaktan çıkarmışlar.”

 

 

BİLİRKİŞİ GÖZÜNDEN BUDAMA ANLATILACAK

 

 

Kuğulu Park’taki budama tartışmasının ardından bir araya gelen çevreciler, 16 Aralık Cumartesi günü Kuğulu Park’ta etkinlik organize etti. İklim mücadelesi yürüten 350 Ankara ile kent mücadelesi yürüten Anıtpark Forum, Ankara Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nden Prof. Dr. Halim Perçin’in katılımıyla budama işlemlerinin nasıl yapılacağına dair etkinlik düzenledi. Bilirkişi gözünden budama işleminin nasıl yapılacağının anlatılacağı etkinlik saat 15.30’da başlayacak.

 

3 2 1

agac3 agac2 abab

r3