Kuğulu Park’ın ağaçları budanmadı doğrandı

Kuğulu Park’ın ağaçları budanmadı doğrandı
11 Ocak 2018 10:14

Çankaya Belediyesi’nin Kuğulu Park’tak ağaçlar için derin budama yapması ile ilgili olarak Peyzaj Mimarları Odası, Kırsal Çevre Derneği ve Kavaklıderem Derneği inceleme raporu hazırladı.

 

 

Salih Kaplan / Anayurt
Çevrecilerin tepki gösterdiği budama işlemi ile ilgili sendikaların ve çevre örgütlerinin hazırladıkları raporda, “Ağaçların budanmadığı, gövdelerinden kesilerek deyim yerindeyse doğrandığı ortadadır. 46 adet ağacın kesilmesi sonucunda parkın görünümü tümüyle değişmiş ve çirkinleşmiştir” ifadelerine yer verildi. Ağaç röleve planında yer alan 4, 7, 10, 82, 97, 98, 99 ve 101 nolu ağaçların yerinde olmadığı ve 50 yaşın üstündeki 6 ağacın gövdelerinden kesildiği belirlendi.

 

Çankaya Belediyesi çalışıyor.
Yer #Kuğulupark pic.twitter.com/z3U6M9FlNf

— Onder Algedik (@onderalg) 6 Aralık 2017

 

 

5-10 YIL SONRA GÖLGE OLUŞTURABİLECEK

 

 

Yapılan budama çalışmasının ardından Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen yaptığı açıklamada, “Orada bir ağacı budamak için ya da kuğuların barınaklarını onarmak için bile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurumu’ndan izin alırız, kimse o parka dokunamaz” ifadelerini kullanmıştı. Taşdelen’in açıklamasına ilişkin, “Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu adıyla bir kurum yoktur” denilen raporda ‘Ankara Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ adlı kurumun olduğu hatırlatıldı.

 

 

Gövdesinden kesilen ağaçların ancak 5-10 yıl sonra gölge oluşturabileceği belirtilen raporun sonuç bölümü ise şu şekilde: “Akkavaklar budanmamış amacı belirsiz bir biçimde gövdelerinden kesilmiştir. Kuşkusuz ağaçlar kurumayacak, ilkbaharda yoğun biçimde, gövdenin her yerinde sürgün verecektir. Ağacın görüntüsü bozulacak, 5-10 yıl sonra gölge oluşturabilecektir. 6 adet saplı meşe birkaç kuru dalı dışında budanmaması gerekirdi. Bir adet saplı meşe ise servi kavak gibi yapılmıştır. Ağacın dengesi ve formu ancak böyle bozulabilir. Kuğulu Park içinde bulunan akkavalklardan 3-4 adedinin gövdesinin ortasında çürüme vardır. 2006 yılında bunların devrilme tehlikesi yoktu. Gövdesinde çürüme olması değil çürüklüğün miktarı önem taşır. O nedenle budama yapılmadan önce ağaçların gövdelerinde çürüme derinliğini belirlemek amacıyla inceleme yapılması gerekirdi. Bir adet geyik dikeni, yemişen ağacı budama adı altında acınası bir duruma getirilmiştir. Sağlığı yerinde olan bir ağaç neden budanmıştır? Bu ağaçların meyveleri kuşların beslenmesi için önem taşır. Parkta budama yapılması gereken ağaçlar olabilir. Bunların yalnızca kurumuş ve tehlike oluşturacak dalları kesilmelidir”

 

1111 2222 a1 a2 a3 a4 aa agacc agaccc k kugulu_park_ankara_budama