Krize karşı ‘milli kredi derecelendirme kuruluşu’ hamlesi!

Krize karşı ‘milli kredi derecelendirme kuruluşu’ hamlesi!
12 Eylül 2019 10:00

Ekonomik kriz ve enflasyon yüküyle uğraşan AKP iktidarından şimdi de ‘milli kredi derecelendirme kuruluşu’ hamlesi geldi. Bloomberg, JCR Eurasia’yı satın almak için Borsa İstanbul ve bazı özel bankaların harekete geçtiğini yazdı.

 

 

AKP iktidarının kredi derecelendirme kuruluşlarını Türkiye’nin kredi notunu indirmesiyle birlikte ortaya çıkan ‘milli kredi derecelendirme kuruluşu’ fikri hayata geçiriliyor. Ancak sıfırdan bir şirket kurmak yerine başka bir kuruluşu satın alma modeli üzerinden çalışmalar yapılıyor.

Bloomberg’de yer alan habere göre, Türkiye’de faaliyet gösteren kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia’yı satın almak için görüşmeler yapılıyor. Söz konusu süreç için Borsa İstanbul ve bazı özel bankalar harekete geçti.

Konuyla ilgili JCR Eurasia ve Borsa İstanbul cephelerinden henüz resmi bir açıklama gelmedi.

Özellikle 2017 yılından sonra uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye değerlendirmelerinde ekonomik gerçeklerden ziyade siyasi gelişmelerin öne çıkmasıyla tartışılmaya başlaması ile milli derecelendirme kuruluşu söylemleri güçlenmeye başlamıştı.

 

“KENDİLERİNE İYİ NOT VERİP PARA BULMAYI MI AMAÇLIYORLAR?”

Ekonomist Uğur Gürses, ‘milli kredi derecelendirme kuruluşu’ kurma planı ve JCR Eurasia’yı satın alma görüşmelerine Twitter hesabından tepki gösterdi. AKP iktidarının yurt dışından borç bulmak için kendine iyi not vermeye çalıştığını belirten Gürses şu ifadeleri kullandı:

“Ekonomik krizlerin en belirgin özelliği, “zihni sinir projelerinin” havada uçuşmasıdır. Bloomberg’in haberine göre, kredi dereceleme kuruluşu JCR Eurasia’yı satın almak için başta bankalar ve BİST harekete geçmiş. Kendi kendine iyi not verip para bulmayı mı umuyor Ankara?”

 

ugur-001