Kripto Paralar Nasıl Ortaya Çıktı

Kripto Paralar Nasıl Ortaya Çıktı
12 Ağustos 2020 12:05

Gün geçtikçe teknoloji bizleri şaşırtmaya devam ediyor. Yeni fikirler yeni teknolojileri doğurması ve bunların gittikçe çoğalması bütün dünyayı kökten bir değişime sürüklüyor. Elbette para birimleri de bu teknoloji ile değişime uğruyor.Bu gelişmelerden biri olan kripto paralar birçok kişi tarafından bağımsız teknolojik para olduğunu bilinse de aslında kim tarafından üretildiği ve hangi ülkeye ait olduğu birçok kişi tarafından merak edilmektedir.

 

Aslında düşündüğümüz kadar yeni bir şey olmayan bu kripto paralar insanların ilgisini çekmeyi yeni yeni başarmaya başlasada detaylandırılması gereken bir çok yönü var.

Kripto para nedir sorusuna cevap vermeden önce bu soruya bütün yönleriyle geniş bir açıdan bakmamız gerekir. Bu soruyu anlamak için kriptoloji nedir sorusuna yanıt aramak doğru bir seçim olacaktır.

Kriptoloji Nedir ?

Kripto para ve kriptoloji arasında çok da zor olmayan bir isim bağlantısı rahat bir şekilde gözle görülmektedir. Kriptoloji aslında bir şifreleme yöntemidir. Eldeki veriler bu şifreleme bilimi kullanılarak istenilen doğrultuda şifrelenebilmektedir. İşte kripto para güvenliği için kriptoloji bilimini kullanan dijital bir para birimidir diyebiliriz.Oldukça güvenli bir şekilde para transferi yapılmasına imkan sağlayan kripto paralar transfer işlemlerinde kimsenin çözemeyeceği şifreli bağlantılar ile gizlenmektedir.Bu sayede devletlerin bile kripto para transferlerini takip edemeyeceği düşünülmektedir.

Kriptolojide izlenen yol şu şekilde sıralanabilir:

  • İletilerin, yazıların belli bir sisteme göre şifrelenmesi
  • Bu mesajların güvenli bir ortam aracılığıyla hedef alıcıya gönderilmesi
  • İletilmiş olan mesajların çözülmesi yani deşifre edilmesi

Kripto Para Nedir ?

Merak edilen kripto para nedir sorusuna sonunda geldik. Tarih derslerinden hatırladığımız kadarıyla paranın Lidyalılar tarafından ortaya atıldığını biliyoruz. Öyleki günümüze kadar sürekli değerlenerek ulaşmış olan para artık birçok kişinin yaşama  umudu olmuştur.Günümüzde finans tabiri ile duyacağınız tüm sözler aslında para konuludur.Geçmişten günümüze kadar bu kadar önemli yere sahip olan para her geçen yıl kendisini geliştirmiş hatta teknoloji ile birlikte dijital ortamlarda saklanabilir bir hale gelmiştir.

Para, duraksamayan teknoloji ile birlikte yavaş yavaş kendisini yeni oyunculara devretmeye de başlamıştır. İşte bu yeni oyunculardan biri olmaya hak kazanan isim ise kripto paradır. Kripto para kriptografi (şifreleme) kullanan nakit paraya alternatif daha güvenilir bir dijital paradır diyebiliriz.Kripto parayı özel kılan önemli bir özelliği ise merkezi otoriteye bağlı olmamasıdır. Bu sayede normal bir para ile alışverişte yapılan bütün işlemler izlenebilirken kripto para ile izlenemez hale gelebilmektedir. Tabi bu özelliği onun kötü amaçlar doğrultusunda kullanılmasına da yol açabilmektedir.

Kripto Para Nasıl Alınır ?

İnternet üzerinde kripto para borsalarından nakit para ile kripto para alabilirsiniz. Türkiye’de kripto para alabileceğiniz BtcTurk ve Paribu gibi yasal olan güvenilir sitelerden kripto para alımı yapabilir yada satabilirsiniz. Kripto para borsalarında bulunan fiyatlar sabit olmamakla beraber sürekli değişiklik gösterebilmektedir. Bunları takip ederek kendiniz için en iyi olanını seçebilirsiniz. Kripto paraların fiyatlarındaki dalgalanmaları takip edip borsalar üzerinden al sat yaparak iyi miktarlarda paralar kazanabilirsiniz.

Kripto Paraların Üretimi Nasıl Oluyor ?

Kripto para üretimi insanların kullanımına göre belirlenmiş bir modele sahiptir. Normal bir para merkezi otoriteler tarafından üretilirken dediğimiz gibi kripto paralar bunlardan farklı olarak insanlar tarafından üretilmektedir. Herhangi bir bankaya bağlı olmadığı için finans masraflarının daha az olduğu bu para birimleri günümüzde milyonlarca insan tarafından kullanılmaktadır.

Grafik kartlarını kullanarak madencilik denilen iş ile kendi kripto paranızı üretebilirsiniz. Fakat madencilik yaparken kripto para üretimi için belirli bir sınır belirlenmiştir. Bu sınıra yaklaşıldıkça yaptığımız bu madencilik işi de zorlaşacaktır. Bu zorlanmadan dolayı harcadığınız elektrik ve zaman artmaya başlayacaktır. Bu da faturalarınıza istenmeyen sonuçlar doğurabilmektedir.

Kripto parayı bir altın ve kendimizi altın madencisi olarak düşünürsek, dünyada her geçen gün altın madeni azaldığında doğal olarak bizim de altın madeni bulma yani kripto para üretimi zorluğumuz artacaktır. Bu da onun daha değerli bir dijital varlık olmasına sebebiyet verecektir. Bunlara en iyi örnek bitcoin olacaktır. Bitcoine olan talep ve ilgi olduğunca fazla olduğu için sadece 21 milyon tane üretilmesine izin verilen bitcoinin şu ana kadar yaklaşık 18,5 milyon tanesi üretilmiş bulunmakta. Basit bir işlemle insanların artık üretebileceği sadece 2,5 milyon bitcoin kalmıştır. Bu da bitcoini artık üretilmesi zor olan bir o kadar da değerli bir kripto para haline getirmiştir.