Krediyle harcamaya devam

Krediyle harcamaya devam
29 Eylül 2016 10:40

BDDK ihtiyaç kredilerinde kredi karşılık oranlarını yüzde 1’e indirerek büyümeyi iç tüketim yolu ile teşvik konusunda yeni bir adım daha attı. Yeni hamlenin bankaların kredi kullandırma iştahını artırması bekleniyor.

 

 

 

 

 

İç tüketimi canlandırmak amacıyla kredi kartı ve bireysel kredilere ilişkin yeni düzenlemeler yürürlüğe girerken, BDDK’dan yeni bir hamle daha geldi. BDDK tarafından önceki gün yayınlanan yönetmelikle ihtiyaç kredilerinde 10 yıl önce yüzde 4’e çıkarılan karşılık oranı yeniden yüzde 1’e indirildi. Buna göre bankaların 262 milyar lirayı bulan ihtiyaç, otomobil ve kredi kartı harcamaları 10.5 milyar liradan 2.6 milyar liraya inecek.

 

Bu da bankalar açısından 7.8 milyar liralık rakamın banka bilançolarına eklenmesi anlamına geliyor. Bankaların verdikleri her kredinin belli bir oranını karşılık olarak ayırmak zorunda olduğunu belirten Turkish Bank Yönetim Kurulu Danışmanı Tuğrul Belli, “Yeni düzenlemeyle bankalar verdikleri her 100 liralık kredinin 1 lirasını karşılık olarak ayıracak. Her ayrılan karşılık da direkt kârlılığı etkiliyor. 2006’da bu oran yüzde 4’e kadar yükseltilmişti. Şimdi yeniden yüzde 1’e indirilmesiyle oluşan fark bankaların kârına yazılacak. Aslında iç tüketimi canlandırmanın bir başka adımı olarak bunu değerlendirebiliriz” diye konuştu. Bankaların sermaye yeterlilik oranlarının da artacağını belirten Belli, “Bankaların kârı artacağı için kredi verirken eli rahatlayacak, daha iştahlı davranacak” dedi. BDDk verilerine göre, Haziran 2016 döneminde tüketici kredileri bir önceki çeyreğe göre artarak 398 milyar TL olarak gerçekleşti.

 

Buna göre, söz konusu dönemde konut kredisi, bireysel kredi kartları ile ihtiyaç ve diğer tüketici kredileri sırasıyla 151 milyar TL, 80 milyar TL ve 159 milyar TL’lik hacme ulaştı.

 

 

Kaynak: Ayfer Aslan / Cumhuriyet