KPSS soruları binlerce kişiye dağıtılmış

KPSS soruları binlerce kişiye dağıtılmış
23 Ağustos 2014 15:30

YÖK Denetleme Kurulu’nun tartışmalı 2010 KPSS ile ilgili raporu 4 yıl sonra yayınlandı. Müfettişler soruların dağıtıldığı kanaatine vardı.

 

 

T24 internet sitesinde yer alan habere göre, YÖK Denetleme Kurulu 2008 yılından itibaren yapılan sınavlarla 2010’da yapılan KPSS sınavı sonuçlarını karşılaştırarak bir rapor hazırladı. Raporda, 2008 yılında eğitim Bilimleri sınavı sorularının tamamını yapan bir aday çıkmazken, 2010 yılı sınavında tam puan alan adaylarda ciddi artış olduğu, Genel Yetenek sınavından 1029 adayın, Eğitim Bilimleri sınavından ise 350 adayın tüm sorulara doğru yanıt vererek, tam puan aldığı belirtildi.

 

 

TESADÜF OLAMAZ

 
Raporda, “2010 yılında gerçekleşen sınavda söz konusu 2 testte (Eğitim Bilimleri ve Genel Yetenek) en başarılı adayların göz ardı edilemeyecek bir kısmının şaşırtıcı bir şekilde karı-koca, kardeş, akraba ya da aynı site, cadde, sokakta yaşıyor olmaları tesadüf olamaz. Genel Yetenek sınavında en başarılı dilime mensup 27 bin 284 adaydan 1805’inin 1. derecede akraba, 328’inin karı-koca, 1477’sinin kardeş veya 1. derece akraba ile komşu olmaları bu kanaatimizi pekiştirmiştir. Bu durum Eğitim Bilimleri sınavı için hukuk mantığı ile normal kabul edilemez. Diğer yandan Genel Kültür sınavında sızma olduğuna ilişkin bir bulguya rastlanmamıştır. Heyetimiz Temmuz 2010 yılında yapılan KPSS Eğitim Bilimleri ve Genel Yetenek testlerinde her ne kadar failleri tespit edilememiş olsa da ciddi usulsüzlük ve yolsuzlukların gerçekleştiğini değerlendirmektedir” denildi.

 

 

Raporda, ÖSYM’den soruların sızdırıldığı iddiasına ilişkin de şu ifadelere yer verildi: “KPSS Eğitim Bilimleri ve Genel Yetenek kitapçıklarının sorularının sınav öncesinde sayıları binerle ifade edilecek adaya ulaştırıldığı, bu anlamda bir usulsüzlük gerçekleştiği kanaatine varılmıştır.”