KPSS Genel Kültür sorularına iptal davası

KPSS Genel Kültür sorularına iptal davası
25 Temmuz 2014 15:13

Mersin’in Tarsus İlçesi’nde yaşayan 31 yaşındaki Dilek Toksöz Cengiz, 5- 6 Temmuz’da yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın (KPSS) Genel Kültür- Genel Yetenek Bölümü’nün iptaline yönelik dava açtı.

 

Elazığ Fırat Üniversitesi Coğrafya Bölümü’nden 2006’da mezun olan ve o günden bu yana öğretmen olabilmek için KPSS’de ter döken evli 1 çocuk annesi Dilek Tozsöz Cengiz, KPSS Genel Kültür-Genel Yetenek Bölümü’nün iptaline ve öncelikle yürütmenin durdurulması istemiyle Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu. Son KPSS’de Genel Kültür ve Genel Yetenek Bölümü’nde 70, Eğitim Bilimleri Bölümü’nde ise 61 puan alan Cengiz, Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığı’na sunulmak üzere verdiği dilekçede, sözkonusu sınavda sorulan bazı soruların mevzuata aykırı olduğunu ve kendisiyle birlikte yüzlerce kişinin mağdur olmasına neden olduğunu ileri sürdü. Cengiz, “Bu nedenle 2014 KPSS Genel Kültür-Genel Yetenek Bölümlerinin iptali gerekir” ifadelerine yer verdi.

 

‘KILAVUZ HÜKÜMLERİ HİÇE SAYILDI’

 

KPSS Genel Kültür-Genel Yetenek Sınavı kılavuz hükümlerinin hiçe sayıldığını da savunan Dilek Toksöz Cengiz, şöyle devam etti:

 

“Adayların kılavuzda belirlenen kurallara uygun hareket etme zorunluluklarının yanı sıra, kamu kurumu olan ÖSYM’nin de esaslarını kendisi belirlediği bu düzenleyici hükümlere uygun hareket etmesi hukuk devleti ilkesinin gereğidir. Somut olayda 2014 KPSS Sınav Kılavuzu’nda tarih sorularının yüzde 20’sinin Atatürk İlke ve İnkılapları alanından oluşması gerekmesine karşın bu alandan soru sorulmamıştır. Sınav hazırlığımı kılavuz hükümlerinde bildirilen soru dağılımına göre yaptığım için kılavuzda öngörülen düzenlemelere aykırı bir soru düzenlemesine gidilmesi nedeniyle mağdur oldum. 05-06.2014 tarihlerinde yapılan KPSS’nin Genel kültür- Genel Yetenek bölümünün iptaline ve öncelikle yürütmenin durdurulmasına, yargılama giderlerinin davalı kuruma yükletilmesine karar verilmesini saygıyla arz ve talep ederim.”