Kozan Yaylası’nda maden tehdidi: Bu neyin yolu?

Kozan Yaylası’nda maden tehdidi: Bu neyin yolu?
19 Şubat 2018 09:08

Ağırlığını fıstıkçamlarının oluşturduğu yemyeşil örtüyle kaplı Kozak Yaylası hızla elden gidiyor. Gelişigüzel yapılan madencilik çalışmaları ve ağaç kesimleri, tepkilere karşın sürüyor.

 

 

Yusuf Özkan / Cumhuriyet

 

 

Son olarak Karayolları Genel Müdürlüğü’nün, Kozak Yaylası’nı Ayvalık Gömeç’e bağlayan 50 kilometrelik karayolunu genişletmeye başlaması yurttaşları isyan ettirdi. Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, yaylanın yol gereksinimi bulunmadığını vurgulayarak, “Bu çalışma yaylayı madencilere açmanın ön hazırlığıdır” dedi.

 

Yayla yolundan kaynaklı trafik kazaları yaşanmadığını anımsatan Engel, “Çamfıstığıyla geçimini sağlayan binlerce köylünün geleceğini karartamazsınız. Bergama’dan Ayvalık’a gitmek isteyen sürücüler, doğanın güzelliği yaşamak için zaten yavaş araç kullanıyor. Kozak’ın geleceğiyle oynanmasın, yanlıştan geri dönülsün” dedi.

 

 

Atatürkçü Düşünce Derneği Ayvalık Şube Başkanı Ahmet Üzgeç de ilçedeki sivil toplum kuruluşları üyelerinin oluşturduğu yürüyüş grubuyla geçen hafta yaylayı ziyaret ettiklerini bildirerek, “Ağaç katliamının hız kesmediği yayla için acilen harekete geçilmeli. Bu eşsiz değerimiz hemen koruma altına alınmalı. Yoksa, yakın zamanda Kozak Yaylası diye bir şey kalmayacak” dedi.