Koton çalışanları çalışma koşullarına tepkili: Az kişiyle çok iş yapıyoruz

Koton çalışanları çalışma koşullarına tepkili: Az kişiyle çok iş yapıyoruz
13 Ekim 2019 11:02

Koton çalışanları, insani olmayan çalışma koşullarına karşı tepkili. Konuya ilişkin BirGün’e konuşan bir işçi, saatlerin usulüne uygun işlemediğinden, yemek ücretlerinin 14 lira olduğundan ve firmanın az kişiyle çok iş yapmaya çalıştığından bahsetti

 

 

Birgün’den Selda Balmumcu’nun haberine göre ünlü giyim firması Koton’un çalışanları, çalışma koşullarına karşı tepkili. Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada açtıkları ‘Koton İşçileri’ isimli hesap ile seslerini duyurmaya çalışan işçilerden biri, BirGün’e yaptığı açıklamada firmanın az kişiyle çok iş yaptığını, fazla mesailerin kaydedilmediğini ve mesai ücreti alamadıklarını ifade etti.

 

 

MESAİYE KALDIĞIMIZ GÜNLER SİSTEME YANSIMIYOR

 

 

İsmini vermek istemeyen işçi, gösterdikleri tepki sonucunda 14 lira olan yemek ücretlerinin 16’ya çıktığını ifade etti. İş çıkış saatlerinin sürekli uzadığını belirterek “Haftalık 45 saat ve bir hafta içerisinde 1 veya 2 kez erken çıkış veriliyor. Öğlenci olduğumuz günlerde 14.00 ve 22.00 arası çalışmamız gerekiyor fakat 13.45’te iş başı yapmamızı istiyorlar. Çıkışlarımız ise mutlaka 22.30’u geçiyor. Bunlar bizlere mesai olarak yansımıyor. Haftada bir gün 10.00 ile 22.00 arası çalışıyoruz. Sadece 2 saat mola veriliyor” dedi.

 

 

BİR KİŞİ 24 SAAT ÇALIŞABİLİYOR

 

 

Çalışanların herhangi bir şekilde söz sahibi olmadığını aktaran işçi, rotasyonların maaş düşüklüğüne de sebep olduğundan bahsetti: “Yıllarını vermiş olan çalışanların fikirleri alınmadan rotasyon veriliyor. Mağaza kalitesi örneğin A ise yeni gideceği mağazayı da C kalite varsayalım. Bu sayede maaşta ciddi bir düşüş gerçekleşiyor. Personel alımı yapılmıyor. Az kişiyle çok iş mantığına sahip bir firma. Öte yandan tüm gün ayakta oluşumuz sağlığımızı ciddi anlamda etkiliyor. Boş kalmak yasak, işimiz yoksa bile iş yaratmamız isteniyor. Part çalışanlar 20 saat çalışıyor, kısmi partlar ise 15. Biz fuller için yeterli gelmiyor, desteğe ihtiyaç duyuyoruz fakat yalnız kalıyoruz. Saatlerimiz kaydedilmiyor, kullanmak istediğimizde hak iddia edemiyoruz. Gece çalışmaları yapılıyor fakat bu konuda da saatler usulsüz işliyor. O gün tam zamanlı çalışan bir kişi geceye bırakılabiliyor ve bu kişi ertesi sabah mağazadan ayrılıyor. Dolayısıyla 24 saat çalıştırılmış oluyor.”

 

 

İsmini vermek istemeyen işçi, seslerini tüm firma çalışanlarına duyurmak istediklerini kaydederek sözlerini şu ifadelerle noktaladı: “Taleplerimiz iyileştirmeler adına. Kıdem zammı istiyoruz, primlerimizin kesilmemesini, yol ücreti, gece çalışmaları fazla, mesailerin orantılı takip edilmesi, personel alımlarının artması ve yüklerimizin azaltılması yönünde isteklerimiz var. Kendi haklarımızın arayışındayız. Firma yetkililerimizden de aynı şekilde anlayış bekliyoruz.”