Kostik (Sodyum Hidroksit) Nedir? Nasıl Kullanılır?

Kostik (Sodyum Hidroksit) Nedir? Nasıl Kullanılır?
13 Haziran 2019 15:03

Her ne kadar ismi biraz yabancı gelse de kostik; günümüz itibariyle pek çok farklı malzemenin üretiminde kullanılan bir kimyasal bileşen olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle kullanmış olduğumuz deterjan ve sabunlarda ana malzeme olarak kostik kullanılmaktadır. Yine lavabo gider açıcı ürünlerinde de kostik malzemesinin sıklıkla kullanıldığı bilinmektedir. Söz konusu malzemenin bir diğer adı ise; sodyum hidroksittir. Bundan dolayı çoğunlukla ürünlerin içindekiler kısmında sodyum hidroksit ismi yer almaktadır.

 

myasal bileşen olarak sodyum hidroksit; NaOH olarak formüle edilmiş asit bazlı olan bir bileşen olarak tanımlanmaktadır. Özellikle suyla olan tepkimesi neticesinde pek çok üründe sıklıkla tercih edilmektedir. Zira söz konusu malzeme suyla temasa geçtiğinde kısa bir süre içerisinde çözünmektedir. Tepkimeye girmiş olduğu malzemeyi aşındırarak yakan sodyum hidroksit; suyun ısısını da geçici süreliğine arttırabilmektedir. Bütün bu özellikleri söz konusu malzemenin sıklıkla tercih edilmesini mümkün kılmaktadır.

 

 

Sodyum Hidroksit (Kostik) Nerelerde Kullanılmaktadır?

Oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan kostik; sabun üretiminden lavabo açıcısına kadar pek çok farklı ürünün üretilmesinde sıklıkla kullanılmaktadır. İşte söz konusu malzemenin başlıca kullanım alanları:

  • Sabun üretiminde etkili bir şekilde kullanılır
  • Anti bakteriyel sabunların ana malzemesidir
  • Mutfak, banyo ya da lavabo gideri açıcılarında kullanılır
  • Tıkalı kanalizasyonların açılmasında ve kanalizasyonların arındırılmasında
  • Fırın ve boru içlerinin ulaşılması güç olan yerlerinin temizlenmesinde
  • Madencilik ve petrol rafinelerinde sıklıkla kullanılır. ( Asit ünitelerinin temizliğinde)
  • Su arıtım işlerinde ve saf su olarak tabir edilen ürünlerin üretilmesinde kullanılır
  • Patlayıcı madde ile boya kimyasallarının üretiminde
  • İpek kumaşıyla kağıt hamuru gibi malzemelerde kullanılır

Görüldüğü üzere kostik malzemesinin kullanım alanları oldukça fazladır. Bundan dolayı bu malzeme sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.

 

 

Kostik Malzemesinin Kullanımı Nasıldır?

Günümüz itibariyle hemen her markette karşımıza çıkan pek çok üründe kostik malzemesine rastlamak mümkün olmaktadır. Bundan dolayı ulaşılması kolay bir malzeme olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak sodyum hidroksittin kullanılması söz konusu olduğunda mutlaka oldukça hassas davranılması şarttır. Çünkü bu malzemenin hatalı bir şekilde kullanılması; geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarına neden olmaktadır.

Özellikle kaynar suyla etkili bir tepkimeye girerek bileşenlerine ayrılan kostik; cilt için tehlikeli bir madde sınıfına girmektedir. Bundan dolayı mutlaka şayet sodyum hidroksit kullanılacaksa mutlaka eldiven takılması gerekli olmaktadır. Şayet sodyum hidroksit yoğun bir şekilde kullanılacaksa; alanında uzman bir tesisatçıya danışılması da gerekmektedir.

 

Kostik, piyasa kolayca bulunabilen ucuz kostik almak isteyenlerin kolayca ulaşabilecekleri bir maddedir.