Kosova, Suriye’ye askeri müdahaleden yana

Kosova, Suriye’ye askeri müdahaleden yana
2 Eylül 2013 12:26

Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Suriye’ye askeri müdahale yapılması talebinde bulundu. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga’nın, Suriye’de rejimin halka uyguladığı şiddetin durdurulması için başta ABD olmak üzere demokratik ülkelerinin girişimlerine destek sunarak, uluslararası toplumunun derhal ve etkili müdahalede bulunmasını talep ettiği belirtiliyor.

 

 

Kosova’da insani müdahale tecrübelerini göz önünde bulunduran Cumhurbaşkanı Yahyaga, yalnız müdahalenin Suriye’de akan kanı durdurabileceğini ve insanları kurtarabileceği görüşünü savunurken, ardından halkın serbest ve demokratik seçimlerle ülkenin yönetimini saptayabileceğine vurgu yaptı. Atifete Yahyaga özgür ve eşit insanların gelecek vizyonlarının dikta rejimlerinden tehlikeye girdiğini ve uluslararası toplumun, vatandaşların özgürlüğünün korunması için müdahalede bulunmakla yükümlü olduğunu belirtti. Yahyaga, “1999 yılında Kosova’ya müdahale yapılmasaydı, bugün dünya haritasında Kosova diye bir yer olmazdı” dedi.

 

BAŞBAKAN HAŞİM TAÇİ: SURİYE HALKININ ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN ASKERİ MÜDAHALENİN YAPILMASI GEREK

 

Suriye’deki durumla ilgili Kosova Başbakanı Haşim Taçi de tepki gösterdi. Taçi, Suriye halkının özgürlüğü için uluslararası askeri müdahalenin gereğini savundu. Konuyla ilgili basına yaptığı açıklamada Başbakan Haşim Taçi, sadece son günlerde, aralarında yüzlerce çocuğun da bulunduğu, binlerce kişinin hayatını kaybetmesinin bu ülkeye karşı askeri müdahalenin gerekliliğini en iyi bir şekilde gösterdiğini ifade etti.

 

Kosova’da yaşanan olayları şimdi Suriye halkının yaşadığını belirten Haşim Taçi, bu tür durumlarda askeri müdahalenin dünya demokrasisinin desteklenmesi için tek doğru, insani çözümü oluşturduğunu söyledi. Taçi, Beşar Esad rejiminin halka karşı saldırılarının durdurulması ve Suriye halkının demokrasi, özgürlük ve insan haklarına saygı gösterilmesi talepleri için askeri müdahalenin yapılması gereğini dile getirdi.

 

BU BİLANÇODAN SONRA KOSOVA’YA MÜDAHALE EDİLDİ

 

Kosova’da 1998-1999 yıllarında patlak veren savaşta 12 binden fazla masum insan öldürüldü. 1 Ocak 1998 yılından 12 Haziran 1999 yılına kadar öldürülen masum Kosovalıların sayısı 12 bin 843, katledilen çocukların sayısı bin 396, kadınların sayısı bin 741, şehit düşenlerin sayısı 2 bin 261. Kayıp olanların sayısı ise bin 800.

 

Savaşta 188 bin bina hasar gördü. Hasar gören binalar arasında 180 camide yer alıyor. Bir milyon insan yurdundan kovuldu . Bu bilançodan sonra Türkiye’nin de aralarında bulunduğu uluslararası güçler Kosova’ya askeri müdahalede bulundu .