Koruya Millet Bahçesi yargıda

Koruya Millet Bahçesi yargıda
23 Ekim 2018 11:20

Validebağ Korusu’na ‘millet bahçesi’ açılmak istenmesi yargıya taşınırken, projeye tepki gösteren Arif Belgin, korunun gelecek nesillere kalmasını talep ediyor

 

 

Uğur Şahin / Birgün

1999 yılından bu yana 1.derece doğal ve tarihi sit alanı Validebağ Korusu’nun ‘millet bahçesine’ dönüştürülmesi ilk olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın temmuz ayındaki açıklamasıyla gündeme geldi. Sonrasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bir proje hazırladı ve 16 Ağustos’da söz konusu proje İstanbul 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu toplantısında kabul edildi.

Bu noktada İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu da projeyi onayladı. Gelişmeleri yakından takip eden Validebağ Gönüllüleri, proje kapsamında çeşitli inşaat faaliyetlerinin olduğunu öğrendi. O tarihten itibaren Validebağ Gönüllüleri mahalle sakinlerinden imza topluyor. Islak imza ve Change.org üzerinden yürütülen kampanyada bugüne kadar toplam 5 bin imza toplandı.

15 Ekim tarihinde İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nde Koruma Kurulu kararlarına karşı dava açan Validebağ Gönüllüleri, projenin iptal edilmesini ve Koru’nın doğal, yeşil ve bir bütün olarak gelecek nesillere kalmasını istiyor.

 

Tepki çekti
Konuya ilişkin BirGün’e konuşan Validebağ Gönüllüleri’nden Arif Belgin, şunları söyledi: “Korunun millet bahçesi yapılması girişimi, mahalle sakinlerinin büyük tepkisini çekti. İsteyen herkesin Koru’yu rahatça kullandığının altını çizen yurttaşlar, bu tepkilerini, açılan imza kampanyasına attıkları imzalarla gösteriyorlar. Validebağ Korusu, geçen sene de jeotermal sondaj girişimleriyle gündeme gelmiş ve yine vatandaşların yoğun tepkileriyle karşılanmıştı.”

 

Kültürpark’taki ticari tahsis yargıya taşındı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis’inde 20 Eylül tarihinde Kültürpark’ın içinde yer alan eski İZFAŞ binasının SES Vakfı’na ait Özel Tınaztepe Üniversitesi’ne 3 yıllığına tahsis edilmesi kararı onaylanması yargıya taşındı. TMMOB İzmir İKK 2. derece doğal sit ve tarihi sit alanı olan Kültürpark’taki tahsise ilişkin, “Kabul edilemez” açılaması yaptı ve parkın Tınaztepe Üniversitesi’ne tahsisine karşı dava açtı.

 

Sit alanı olmaktan çıkacak

Validebağ Gönüllüleri, korunun şu özelliklerine dikkat çekerek, projeye karşı çıkıyor:

♦ İstanbul’un Anadolu yakasının en önemli doğal ve yeşil alanlarından olan koru, leyleklerin ve diğer göçmen kuşların konaklama alanı.

♦ Koru, her gün binlerce insan tarafından yürüyüş, koşu, spor, piknik amaçlı olarak yoğun bir biçimde kullanılıyor.

♦ Binlerce ağaç, çalı, hayvan, kuş, kelebek, böcek bulunan Koru’da yapılacak böyle bir çalışma, ekosistemi tahrip edecek. Hayvanların doğal yaşam alanlarına zarar verecek.

♦ Bu projenin uygulanması halinde, Koru, doğal SİT alanı olmaktan çıkacak.