Koronavirüs’e karşı Erbil ve Endonezya’ya maske yardımı yapan Kızılay’a tepki: Yurt dışındaki işleriniz bittiyse Türkiye’ye de uğrayın

Koronavirüs’e karşı Erbil ve Endonezya’ya maske yardımı yapan Kızılay’a tepki: Yurt dışındaki işleriniz bittiyse Türkiye’ye de uğrayın
31 Mart 2020 13:05

Elazığ depreminin hemen ardından vatandaştan maddi yardım isteyerek tepkilerin odağına oturan Türk Kızılayı şimdi de Koronavirüs salgınında pasif durumda olmakla eleştiriliyor. Türkiye’de Koronavirüs ile mücadele kapsamında maske sıkıntısı yaşandığı belirtilirken, Türk Kızılayı Genel Müdür Yardımcısı Alper Küçük, Erbil’e 30 bin maske ve 475 koli gıda yardımı yaptığını duyurdu. Vatandaşlar Küçük’e “Birçok doktor ve sağlık personeli maskesinin olmadığını söylerken neden Erbil’e maske veriyoruz?” diye konuştu.

 

 

Öte yandan önceki gün Türk Kızılayı’nın resmi sosyal medya hesaplarından Endonezya’da bir caminin dezenfekte çalışmalarının yapıldığı duyuruldu. Kızılay mesajında, “Covid-19 ile mücadele kapsamında Endonezya Kızılhaçı tarafından yapılan talep neticesinde Raodha camisinin ilaçlaması ve temizliğini Endonezya’daki ekiplerimiz ile yaptık” denildi.

 

 

Sözcü’den Deniz Ayhan’ın haberine göre, MHP Iğdır eski Milletvekili Sinan Oğan, “Sevgili Kızılay, yurt dışındaki işleriniz bittiyse artık Türkiye’ye de uğrayın, Corona virüsle enfekte 1236 oldu, belki lazım olursunuz” diyerek tepki gösterdi. “Kızılay’ın 3-5 cılız etkinlik dışında sahada olmadığını” ifade eden Oğan, “Artık anlamakta zorlanıyoruz. Sen kimin Kızılayısın?” diye de sordu.

 

 

Maske sorunu alarm vermeye başladı
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Türkiye’de bazı maske üreticilerinin maskeleri depolarında tutup bakanlığa satmadıklarını belirterek, “Fabrikalarına el koyarız” demişti. Türkiye’deki maske sıkıntısı yüzünden meslek liselerindeki öğrenciler hatta hastane personelleri de maske dikmeye başlamıştı. Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Sinan Adıyaman ise “Ankara’nın en eski üniversite hastanelerinden birinde bir haftalık maske, eldiven stoğu kalmış durumda, sıkıntı büyük. Sağlık personelini koruyamazsanız, toplum sağlığı bütünüyle tehlikeye girer” demişti.

 

Öte yandan Kızılay’dan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

 
Sözcü Gazetesi’nin 24.03.2020 tarihli sayısında yer alan ve sizin sayfalarınızda da yer bulan haber üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması zarureti doğmuştur. Vatandaşların doğru bilgilendirilmesi adına bu bilgileri dikkatinize sunarız:

Kızılay ne “pasif kalmıştır” ne de “Türkiye’yi unutmuştur”. Kızılay, 152 yıllık tarihinde, milletin karşı karşıya kaldığı her sorunda, Devletinin yanındaki yerini almış, Devletinin kendisine biçtiği görevleri layıkıyla yerine getirmiştir. Koronavirüs ile mücadelede de Kızılay’ın konumu budur.

 

 

Kızılay, ülkemizin yanı sıra onlarca ülkede yardım çalışması yürütmekte, 16 ülkede daimi temsilciği bulunmaktadır. Söz konusu daimi temsilcilikler, ülkemizdeki yardım çalışmalarından bağımsız olarak bulundukları ülkede işbirliği yaptıkları Kızılay veya Kızılhaç dernekleri ile birlikte insani yardım çalışmaları yapmaktadırlar. Erbil’de ve Endonezya’da yapılan çalışmalar da bu kapsamdadır. Erbil’e Türkiye’den maske götürmek gibi bir durum düşünülemez, Erbil’de yerelden temin edilen maskeler ve diğer yardım malzemeleri, işbirliği yapılan kuruluşlarla birlikte ihtiyaç sahiplerine dağıtılmıştır. Endonezya’daki durum da benzerdir. Bu ülkelere ne bugün için bir ekip gönderilmesi, ne de yardım malzemesi gönderilmesi söz konusu değildir. Kızılay ekipleri orada yerleşik durumdadır. Kızılay’ın koronavirüs ile mücadele konusunda yaptığı çalışmaların bir özetini aşağıda ilginize sunarız.

 

 

KIZILAY’DAN KORONAVİRÜS İLE MÜCADELEYE BÜYÜK DESTEK

 

 

Koronavirüs ile mücadele kapsamında devlete destek çalışmalarını sürdüren Türk Kızılay, sosyal yardım çalışmalarını artırma kararı aldı. Kızılay, karantina yurtlarındaki yemek dağıtımlarının ve kan bağışı konusundaki çalışmalarının yanı sıra, yaşanan krizden en çok etkilenmesi beklenen toplum kesimlerini desteklemek amacıyla eylem planı hazırladı.

Kurulduğu günden bugüne kadar milletinin karşılaştığı her sorunun aşılmasında Devlet’in yanında yer alan Türk Kızılay, koronavirüs ile mücadelede de üzerine düşen görevi yerine getiriyor. Kızılay, yaptığı değerlendirmenin ardından sosyal yardım çalışmalarını genişletme kararı aldı.

Yurt dışından gelen ve 28 noktada karantina altına alınan yaklaşık 11 bin kişiye üç öğün beslenme hizmeti vermeye devam eden Kızılay, 65 yaş üstü veya kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşların ihtiyaçlarını da şubeleri ve gönüllüleri eliyle karşılıyor. Kızılay il ve ilçelerde kurulan “Vefa Sosyal Destek Gruplarına” da destek sağlıyor.

Yaşanan olağanüstü süreçte ülkenin kan ve kan ürünü ihtiyacını karşılamak için çalışmalarını aralıksız sürdüren Kızılay, önümüzdeki dönem çalışmalarını birey ve ailelerin sosyal yardımlarla desteklenmesine odaklayacak.

 

 

Sağlık Bakanlığına destek

 

Kızılay koruyucu hekimlik hizmetleri ile toplumu yeni koronavirus salgınına karşı bilinçlendirme eğitimleri düzenlemeye devam ediyor. İstanbul ve Ankara Ulusal Kan Bankası Referans Laboratuvarlarındaki koronavirüs tanı kapasitesini de Sağlık Bakanlığının hizmetine sunan Kızılay, olası ihtiyaç için Sağlık Bakanlığına 150 şişme Çadır Hastanesi teslim etti. Kızılay illerdeki Hastanelerin olası ihtiyaçları için ilave 300 adet Sahra Hastanesini de fabrikalarında 24 saat esasına göre imal etmeye devam ediyor.

 

 

150 bin aileye destek gıda desteği

 

 

Türk Kızılay, olağanüstü dönemler için depolarında hazır bulundurduğu gıda paketlerini 150 bin aileye ulaştıracak. İçerisinde sıvı yağ, çay, şeker, pirinç, kuru fasulye, yeşil/kırmızı mercimek, bulgur, salça, un, zeytin, kaşar peyniri, makarna ve tuz bulunan gıda kolileri, insanların evden sokağa çıkışını da azaltmayı amaçlıyor.

 

 

100 bin aileye hijyen malzemesi desteği

 

 

Kızılay, içerisinde şampuan, kolonya, el sabunu, çamaşır suyu, bulaşık deterjanı, arap sabunu, bulaşık süngeri, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, diş macunu, diş fırçası, tıraş bıçağı ve tıraş köpüğü bulunan 100 bin hijyen kolisi hazırladı. Hijyen setleri, bu tür malzemelere ulaşmada en büyük sıkıntıyı çeken toplum kesimleri gözetilerek dağıtılacak.

 

 

75 Bin aileye 30 Milyon TL Sosyal yardım

 

 

Karantina yurtlarında kalanlara verilen yemek desteğinin yanında şehirlerdeki ihtiyaç sahiplerine de sıcak yemek desteği vermeye karar veren Kızılay, aşevlerinin kapasitesini de arttırdı. Kurban paylarından hazırlanan 1 Milyon kutu kavurma konservesi de yurt genelinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak. Kızılay ayrıca geçim sıkıntısı çeken 75 bin aileye 400’er TL nakit sosyal destek ödeme yapma kararı aldı.

 

 

Kınık, “Kızılay olarak tüm kaynaklarımızı seferber ediyoruz”

 

 

Tüm dünya gibi ülkemizin de zor günlerden geçtiğini belirten Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, toplum olarak daha fazla dayanışmaya ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Dr. Kerem Kınık, “Gündelik işlerde yevmiyeli çalışıp evine o gün kazandığını ekmek parası olarak götüren seyyar satıcılar, gündelik işçiler, geri dönüşüm emekçileri, sigortasız çalışan vasıfsız işçiler başta olmak üzere hayatın durağanlaşması ile işi duran küçük esnaf ile daha fazla dayanışma göstereceğiz. Bu zor sürecin üstesinden ancak birbirimize destek olarak gelebiliriz. Varlıklının yoksulla, gencin yaşlıyla, sağlıklının hastayla, işverenin emekçiyle, tüm toplumsal kesimlerin birbiri ile her şeyi bir kenara bırakarak dayanışması gerekiyor. Bizler Kızılay olarak bu olağanüstü dönemde tüm kaynaklarımızı ihtiyaç sahipleri için seferber ediyoruz. Yoksullara ihtiyaç sahiplerine ulaşmak için tüm Kızılay teşkilatı seferberlik ilan etti. 152 yıllık tarihimiz bize zor günleri atlatmada dayanışmanın önemini öğretti.” dedi.

 

 

Kızılay, hayat normale dönene kadar yardım çalışmalarını sürdürecek.