Koronavirüs sadece akciğerlere değil, kalbe ve böbreklere de zarar veriyor

Koronavirüs sadece akciğerlere değil, kalbe ve böbreklere de zarar veriyor
16 Nisan 2020 09:46

Yeni koronavirüs, akciğerlerdeki minik hava keselerinin iltihapla dolup tıkanmasına ve böylece vücudun oksijensiz kalması sonucu hayati organların iflasına neden olarak ölümle sonuçlanıyor.

 

 

Ancak Washington Post gazetesi ile Independent’ın internet sitesinde yer alan bir makale, dünyanın farklı ülkelerinden doktorların, virüsün kalpte enflamasyona, akut böbrek hastalığına, nörolojik bozukluğa, kanda pıhtılaşmaya, bağırsak hasarına ve karaciğer sorunlarına da yol açtığını gösteren bulgulara rastladığı bilgisine yer veriyor.

Bu nedenle doktorlar, ağır Covid-19 vakalarının tedavisinin zorlaştığını ve iyileşme sürecinin daha belirsiz hale geldiğini ifade ediyor.

Doktorlar ve araştırmacılar, bunların sadece bağışıklık sisteminin virüse karşı aşırı tepki verip vücuda saldırmasını ifade eden “sitokin fırtınası”na bağlanamayacağını belirtiyor.

ABD’deki Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde nefroloji uzmanı Alan Kliger’a göre, Covid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılanların yarıya yakınının idrarında kan ve protein bulunması böbreklerin hasar gördüğüne işaret ediyor.

 

 

Böbrek yetmezliği

 
Kliger, daha ürkütücü olan bir başka bulguya da dikkat çekerek, New York ve Vuhan’da yoğun bakıma kaldırılan hastaların yüzde 14 ila 30’unda, böbrek yetmezliği sonucu diyaliz veya sürekli renal değişim tedavisi uygulanması gerektiğini belirtiyor.

New York’taki yoğun bakım servislerinde hastalara diyaliz uygulanması için gönüllü çalışacak kişilere sürekli çağrı yapıldığı, diğer tedavide kullanılan steril sıvı tedarikinde sorun yaşandığını söylüyor.

Kliger, böbrek yetmezliği sorunu yaşayan bu kadar çok hasta olmasının kendisi açısından “yeni bir durum” olduğunu belirterek, bunun nedenini “virüsün böbrek hücrelerine yapışarak onlara saldırmasına” bağlıyor.

Ancak doktorlar ve araştırmacılar, salgının henüz tüm hızıyla devam ettiği bu süreçte, kesin klinik sonuçlara varmak için yeterli veri bulunmadığını söylüyor.

Organ ve dokuların hasar görmesi başka nedenlere de bağlı olabilir: solunum yetmezliği, alınan ilaçlar, yüksek ateş, yoğun bakım servisi stresi ve sitokin fırtınası gibi.

Ancak Kidney International adlı tıp dergisinde Vuhanlı araştırmacıların 9 Nisan’da yayımladığı bir makalede, Covid-19 sonucu ölen 26 hastada yapılan otopsilerin 9’unda akut böbrek hasarına, 7’sininin böbreğinde koronavirüs partiküllerine rastlandığı ifade ediliyor.

 

 

Kalp kası iltihabı ve ritim bozukluğu

 
Virüs aynı zamanda kalpte de hasara yol açıyor olabilir. Çin ve New York’taki doktorlar, Covid-19 hastalarında, kalp kası iltihabına (miyokardit) ve ani kalp durmasına yol açabilecek ritim bozukluğuna rastladıklarını bildirdi.

Columbia Üniversitesi’nde nörolog ve Amerikan Kalp Vakfı Başkanı Mitchell Elkind, “Solunum bakımından durumları iyiyken, birden kalplerinde orantısız bir sorun çıktığı görülebiliyor” diyor.

Elkind, Çin’de ağır hastaların incelenmesi sonucunda, bunların yüzde 40’ında ritim bozukluğu, yüzde 20’sinde de kalp kasında hasar görüldüğünü ve bunun “virüsün doğrudan etkisi” olabileceğine dair endişelerin dile getirildiğini söylüyor.

Yeni koronavirüs, bulaştığı kişinin hücre yüzeyinde yer alan ACE2 reseptörlerine yapışıyor. Solunum yollarındaki hücrelere saldırdığına dair şüphe olmadığı, ama başka hücrelere de aynı şekilde yapıştığına dair tahminler dile getiriliyor. Örneğin sindirim sisteminde bu reseptörler diğer alanlara göre 100 kat daha fazla olduğundan virüs için önemli bir çoğalma olanağı sunabileceği belirtiliyor.