‘Koronavirüs dışkı yoluyla kanalizasyona karışabiliyor, buradan insana bulaşabileceğine dair henüz bulgu yok’

‘Koronavirüs dışkı yoluyla kanalizasyona karışabiliyor, buradan insana bulaşabileceğine dair henüz bulgu yok’
7 Nisan 2020 12:07

Küresel salgın haline gelen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) Türkiye’de 30 bin 217 kişiyi enfekte etti. Can kaybı sayısı 649’a yükselirken, bin 316 kişi virüsü yenmeyi başardı.

 

 

Independent Türkçe’den Lale Elmacıoğlu’nun haberine göre solunum yoluyla bulaşan hastalığa ilişkin pek çok detay gibi, virüsün gaita (dışkı) yoluyla bulaşıp bulaşmadığı da tartışma konusu oldu.

 

 

“Kanalizasyondaki Kovid-19’un, buradan kişilere bulaştığına ilişkin vaka yok”

 

 

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBU) Rektör Yardımcısı, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, Kovid-19’un insan dışkısı yoluyla kanalizasyona karışabileceğini belirtse de buradan bireylere bulaştığına dair herhangi bir vakaya rastlanmadığını söyledi:

 

Kovid-19 solunum yoluyla yayılan, akciğerleri etkileyen bir hastalık. Mide, bağırsak hastalığı değil. Koronavirüsün kanalizasyondan insana bulaştığı yönünde bir vakaya rastlanmadı. Kanalizasyondaki koronavirüs, kişiye ancak elini bir yerlere sürdükten sonra ağzına, yüzüne götürürse etki edebilir. Yoksa kanalizasyondaki Kovid-19’un, buradan kişilere bulaştığına ilişkin hiçbir bilimsel vaka görülmedi.

 

 

“Virüsün yayılmasını önlemek için kanalizasyon izlenmeli”

 

 

Çevre Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk de Kovid-19’un insan dışkısı yoluyla kanalizasyona karışabildiğini anlattı.

Öztürk, atık su testlerinin yurt dışında koronavirüsün yayılma metoduna karşı kullanıldığını da belirtti:

 

 

Hollanda, 17 Şubat’ta atık su arıtma tesisleri ve kanalizasyonlarda görev yapan kişilerin sağlığı için çalışma başlatarak, atık suda analizler yaptı. İlk bulgularda Kovid-19 testleri negatif çıktı. Hollanda’da 27 Şubat’ta bir kişide Kovid-19 testi pozitif çıktı. Dört gün sonra 2, 9 ve 16 Mart’ta Loon op Zand kasabasındaki Schiphol Havalimanı’ndaki atık sudan alınan örnekler; 3,10 ve 17 Mart’ta pozitif çıktı. 18 Mart’ta Kaatsheuevel’deki atık su tesisinden alınan numunede de virüs sonucu pozitif çıktı. Hollanda hükümeti arıtma tesislerinde çalışanların iş sağlığı ve güvenliğini sağlama için uyulması gereken kuralları ve tedbirleri belirledi. Atık su arıtma tesislerinde havaya dağıtılan damlacıklar ve aerosollere dikkat edilmesi gerektiği de belirlendi.

 

 

“Kanalizasyon çalışanları risk grubunda”

 

 

Mustafa Öztürk, Kovid-19’un dışkı yoluyla kanalizasyonlara ulaşmasının bu şebekelerde, terfi merkezlerinde ve atık su arıtma tesislerinde çalışanlar için sağlık tehdidi oluşturduğu görüşünde:

Kovid-19, önceki koronavirüs örneklerindeki gibi solunum yoluyla bulaşıyor. İnsan dışkısı yoluyla kanalizasyona yayılsa da vücuda su yoluyla girmiyor ama şu nokta çok önemli, arıtma tesislerinde, kanalizasyon şebekelerinde, terfi merkezlerinde ve yanlış kullanılan tuvaletlerde ortam havasına karışan damlacıklar ile aerosoller, solunum yolu ile insan vücuduna girebiliyor! Bu sebeple özellikle kanalizasyon şebekesi, terfi merkezleri ve atık su arıtma tesisi gibi yerlerde çalışanlara virüs bulaşmış damlacık ve aerosol içeren kirli havyı solumaması için koruyucu önlemlere çok dikkat etmeleri gerekiyor.

 

Fotoğraf: Reuters