Koronavirüs cepten yiyor!

Koronavirüs cepten yiyor!
10 Eylül 2020 18:38

Türkiye İstatistik Kurumu’nun(TÜİK), ağustos ayına dair paylaştığı tüketici fiyat endeksine göre; haracama kalemlerinde en önemli artış yüzde 14,68 ile sağlıkta gerçekleşti.

 

 

Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’ye konuşan Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, yurttaşların ödemeleri artarken bir yandan da yoğun bakım önlerinde ve test kuyruklarında çile çektiklerini öne sürdü.

Doktorlar salgında yurttaşın cebinden yaptıkları harcamanın artmasının iki önemli nedeni olduğunu söyledi:

 

 

“Salgın ile birlikte kamu hastanelerinin neredeyse tamamının pandemi hastanesi ilan edilmesi özellikle riskli gruplara yönelik sağlık hizmetlerine erişimde bir planlama yapılmaması nedeniyle yaşlı hastalar, gebeler, hematoloji-onkoloji hastaları, kronik hastalığı olanlar, acil ameliyat olması gerekenler özel sağlık kuruluşlarına yönelmişlerdir.

Salgının başlangıcından bugüne bu durumu fırsat olarak gören birçok özel hastane ve sağlık kuruluşu yoğun bakım ücretleri dahil olmak üzere yüzde 200 ve üzeri informel ücret almaya devam etmişlerdir. İkincisi ise hane halkları tarafından tedavi, ilaç vb. amaçlı yapılan cepten sağlık harcamalarına bir de maske, yüz siperliği, hijyen malzemesi, ateş ölçer vs. kişisel koruyucu ve tıbbi malzemelerin ücretleri de eklenmiş oldu.”