Korona salgınında Türkiye’nin en büyük hatası ne?

Korona salgınında Türkiye’nin en büyük hatası ne?
17 Mayıs 2020 10:14

Korona virüsü salgınında düşüş eğiliminin ardından normalleşme adımları atılmaya başlandı.

 

 

 

Türkiye; ABD, İngiltere, İspanya ve İtalya’da on binlerce kişinin ölümü dikkate alındığında salgına karşı başarılı bir mücadele verdiğini savunuyor. Bir Bilim Kurulu üyesine göre de başarıyı getiren kararlar Bilim Kurulu’nun ocak ayı başında oluşturulması, ilk vakadan 2 ay önce tanı ve tedavi rehberinin hazırlanmış olması, uluslararası uçuşların arka arkaya durdurulması, okulların hızla kapatılması, 65 yaş üstü ve 20 yaş altına getirilen sokağa çıkma yasağı oldu.

 

 

Yine sosyal güvenlik ve sağlık sistemi de Türkiye’nin salgınla mücadeledeki en büyük avantajlarıydı. Türkiye’nin bu önlemlerle 5. haftada piki yakaladığına ve vaka sayısının inişe geçtiğine dikkat çekiliyor.

 

Peki hiç hata yapılmadı mı?

 

Bilim Kurulu üyelerinin büyük kısmının kabulüne göre en büyük hata umreciler konusunda yapıldı. Buradaki sıkıntının kaynağı Suudi Arabistan’ın verilerinin çok sağlıklı olmaması ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu verilere fazla güvenmesiydi. Aynı konuda bir diğer hata ise umrecilerin izolasyonunda yaşandı. Öyle ki umrecilerin izolasyona alındığı yurtlarda toplu ibadetler yapıldığı, namazlar kıldığı ortaya çıktı ve bu da bulaşı öngörülenden fazla arttırdı.

 

Fotoğraf: AP / B. Özbilici