Köprü bakım ve onarım trafiği sürücünün cebine nasıl yansıyor?

Köprü bakım ve onarım trafiği sürücünün cebine nasıl yansıyor?
4 Temmuz 2019 08:32

27 Haziran 2019 tarihinde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde başlayan ve toplamda 52 gün sürmesi beklenen bakım ve onarım çalışmaları yüzünden köprü üzerinde ulaşım 8’den 4 şeride indirildi. FSM Köprüsü ve bağlantı yollarındaki trafik yoğunluğu en az iki kat daha arttı. Bu durumdan etkilenen araç sayısı dikkate alındığında, İstanbul trafiğine kayıtlı olan 4 milyon araçtan en az yüzde 50’sinin ‘mağdur’ olduğu gözleniyor.

 

 

 

Fatih Tan / Sözcü

Ulaştırma Bakanlığı tarafından bakıma alınan ve 4 şeridi kapatılan Fatih Sultan Mehmet (FSM) Köprüsü İstanbul’da trafik yoğunluğunu da beraberinde getirdi. Vatandaşların, köprüde yapılan çalışma nedeniyle alternatif güzergahlara yönelmesi İstanbul’un bir çok noktasında yoğunluğa ve aksamalara neden oldu ve oluyor.

27 Haziran tarihinde başlayan bu bakım ve onarım çalışmaları 17 Ağustos 2019 tarihine kadar devam edecek. Bu süre zarfında Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Avrasya Tüneli ile birlikte belirli noktalardan yapılan arabalı feribot seferleri hizmet vermeye devam edecek.

 

Köprü onarımı araç arızalarını da beraberinde getiriyor!

 

Trafiğin en yoğun olduğu saatlerde ve lokasyonlarda göze çarpan bir diğer unsur da arıza yapmış araçlar. Trafik yoğunluğunun belirli bir yaşın üzerinde olan araçlara böyle bir etkisi oluyor. Bu etkiyi en aza indirmek veya ne tarz sorunlarla karşılaşacağımızı öğrenmek için Maslak Atatürk Oto Sanayi Sitesi’nde hizmet veren Santana Otomotiv Sahibi Ömer Akıncı ile görüştük. Kendisi bu konuyla alakalı bize 5 maddeden bahsetti. İşte o arızalar ve engellemek için dikkat edilmesi gereken hususlar.

– Bakımlarınızı zamanında yaptırmazsanız yoğun trafikte aracız hararet dediğimiz motor suyu kaynatma gibi kötü bir durumla sizi yüz yüze bırakabilir. Bunun için periyodik bakımlarınızı 15 bin km’de bir ise 10 bin km yaptırmanızı öneririm. Ayrıca bu yoğun güzergahı kullanan biri iseniz ve bakım zamanınız gelmediyse şimdiden aracınızın bakımını yaptırın!

-Dur kalk trafiğin yoğun olduğu şu günlerde frenlerinizi daha sık kontrol ettirmenizde fayda var.

– Yağ ve motor suyu kontrolleri için servis ziyaretini beklemenize gerek yok. Bu kontrolleri siz de kolay bir biçimde yapabilirsiniz. Bunlara ek olarak aracınızın fan motorunun çalışıp çalışmadığını da kontrol edin.

– Lastik havalarınızı, lastik basınç sensörlerine güvenmeden her gün kontrol edin. Doğru lastik basınçları kapı içinde yer alan barkod üzerinde yazar.

– Düz vites kullanan sürücülere yoğun trafikteki en önemli uyarımız ayaklarını debriyaj pedalının üzerinde bekletmemeleri. Eğer bekletirlerse debriyajlarında sorun çıkabilir, yolda kalabilirler.

– Yoğun trafikte yer alan otomatik vitesli araçlarda ise şanzıman ısınması gibi sorunlarla karşılaşılabiliyor. Bunu engellemek için önerimiz araç durduğunda vitesi N konumuna getirmeleri.

 

 

https://www.sozcu.com.tr/2019/otomotiv/kopru-bakim-ve-onarim-trafigi-surucunun-cebine-nasil-yansiyor-5211637/