Kontenjanların yüzde 33’ü boş kaldı!

Kontenjanların yüzde 33’ü boş kaldı!
16 Eylül 2018 11:00

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS), “Ek Yerleştirme Kılavuzu”nun ilan edilmesiyle beraber üniversitelerde yerleşme ve açık kontenjanlarla ilgili veriler de açığa çıktı. Kılavuza göre, lisans düzeyinde ek yerleştirme için tercih yapılabilecek 141 bin 41 boş kontenjan kaldı. Önlisans düzeyinde ek yerleştirme için tercih yapılabilecek boş kontenjan sayısı ise 139 bin 68 oldu.

 

Mustafa Mert Bildircin / Birgün

 

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’nin bu yıl ilk kez düzenlenen YKS’ye ilişkin açıkladığı veriler, lisans düzeyinde bir programa yerleşen 51 bin 355 öğrencinin yerleştiği bölüme kaydını yaptırmadığını ortaya koydu. Verilere göre, 100 bin 246 öğrenci ise sınav sonucuna göre yerleştiği iki yıllık bölümlere kaydını yaptırmadı. Yerleştiği halde kaydını yaptırmayan öğrenci sayısı lisans ve önlisans düzeyinde toplam 151 bin 601 oldu.

 

Üniversitelerin herhangi bir bölümüne yerleşemeyenler için önceki gün başlayan ek tercihler için lisans düzeyinde 141 bin 41, önlisans düzeyinde ise 139 bin 68 olmak üzere toplam 280 bin 109 kontenjan boş kaldı. Lisans düzeyinde açık kontenjanların toplam açık kontenjanlara oranı yüzde 29 olurken iki yıllık bölümlerdeki açık kontenjanların oranı yüzde 39 oldu. Üniversitelerde ayrılan toplam kontenjanların yüzde 33.3’ü boş kaldı.

 

‘Planlama eksikliği’
ÖSYM’nin açıkladığı verilerin yükseköğretim ile ilgili var olan durumun sorunlu olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Eğitim Sen Yükseköğretim Sekreteri Özgür Bozdoğan, “Veriler, özellikle üniversitelerin, fakültelerin ve bağlı bölümlerin açılmasında ciddi bir planlama eksikliği yaşandığını ortaya koymaktadır. YÖK ve üniversite yönetimlerinin başta Rektörler olmak üzere konuya yaklaşımlarındaki sorunlu bakış açısını ortaya koyan bir tablo ile karşı karşıyayız” diye konuştu. Toplum yararına bilim üretmesi gereken üniversitelerin siyasi iktidarın ve piyasanın gereksinimlerini karşılayan kurumlara dönüştüğünü savunan Bozdoğan, “Üniversitelerin açılacağı iller ve bölümler bilimsel ölçülere göre değil siyasetin ve piyasanın taleplerine göre belirlenmesi sonucunda öğrenciler bazı üniversiteleri ve bazı bölümleri tercih etmemektedir” dedi.

 

https://www.birgun.net/haber-detay/kontenjanlarin-yuzde-33-u-bos-kaldi-230599.html