Kontenjana hücum

Kontenjana hücum
3 Temmuz 2015 08:09

Yabancı özel okullar kontenjanlarını doldurdu. Özel okullara bu kadar rağbet olması, bu okullarda öğrenim görmeye ekonomik durumu yetmeyen öğrencilere, Anadolu liselerinde daha çok fırsat yaratacak.

 

Özel okulların ilk kayıt dönemi sona erdi. Yabancı özel okullar, ilk kayıt dönemi sonunda kontenjanlarını doldurdu. Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan, velilerin en çok ön kayıt yaptırdığı okullarda önümüzdeki günlerde boşalmalar olabileceğini ama bu okulların, 10 Temmuz’a kadar dolacağını tahmin ettiğini söyledi. Gülan, Türk özel okulları içinse, “kontenjanlar henüz dolmasa da, kayıtlar iyi gidiyor” dedi.

 

Yedek listelerde yer alan öğrenciler dün okul bahçelerinde saatlerce kontenjanların boşalmasını bekledi. Bu durumun yaşandığı okullardan biri de Notre Dame de Sion Fransız Lisesi’ydi. Saat 14.00’te başlayan yedek listedeki öğrencilerin kayıt süreci dramatik anlara da sahne oldu.

 

Kayıt heyecanı

 

Kontenjanların boşalmasını bekleyen öğrenci ve veliler, önceden Notre Dame de Sion’a kayıt yaptırmış ama başka bir okulda kontenjan açılması sonucu, kaydını iptal ettiren çocukların haberini aldıkça büyük sevinç yaşadılar. Taban puanı 860 olan ve kontenjanı 152 olan okula yapılan ön kayıt başvurusu 600’ü aşınca, veliler ve öğrencilerin kayıt beklentisi de işlemlerin tamamlanacağı saat 17.00’ye kadar sürdü. Başka okula kayıt yaptıran öğrencilerin haberi salonda duyulduğunda ise bir kontenjan daha boşalmış olması, sevinç alkışlarına neden oldu.

 

Konuştuğumuz velilerin çoğu, çocuğunu hem Notre Dame de Sion hem de Saint Joseph Fransız Lisesi’ne ön kayıt yaptırmıştı. Bu yüzden veliler, taban puanları aynı olan bu iki okulun kontenjan durumlarını takip etmeye çalıştılar.

 

Taban puanı daha yüksek olan okullara ön kayıt yaptıranlar ise aralarında iş bölümü yapmışlardı. Çocuklar anne ya da babalarıyla Notre Dame de Sion’un bahçesinde beklerken, öbür ebeveyn de bir başka okulda kontenjan takibi yapıyor ve telefonla devamlı bilgi aktarıyordu.

 

Kayıt süreci

 

İlk dönem kesin kayıtlarının tamamlanmasıyla birlikte bugünden itibaren özel okullarda serbest kayıt dönemi başlayacak. Okullar, 10 Temmuz’a kadar boş kalan kontenjanlara kayıt alacak. 14 Ağustos’ta tercih sonuçları açıklandıktan sonra aynı gün devlet okullarında, 17 Ağustos’ta ise özel okullarda boş kalan kontenjanlar için kayıt dönemine sıra gelecek.

 

Teşvik başvuruları ağustosta

 

Özel okullarda eğitim gören öğrencilere verilen eğitim öğretim teşviği için bu yıl müracaatlar ağustosta alınacak. Bu yıl teşvik için, özel okula kayıtlı öğrenciler de başvuru yapabilecek. Geçen eğitim öğretim yılında, teşvik için devlet okuluna kayıtlı olup özel okula kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler başvurabiliyordu.

 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın illere gönderdiği yazıda, TEOG sınavları sonucu 2015- 2016 eğitim öğretim yılında özel okullara kayıt yaptırmak isteyen öğrenci velilerinin, eğitim desteği için müracaat edip edemeyeceği yönünde bilgiler aktarıldı ve “2015-2016 eğitim öğretim yılı için eğitim desteğine müracaatlarla ilgili 2015 Ağustosu’nun ilk haftasında yayımlanacak e-kılavuza göre özel okula kayıtlı olan öğrenciler de teşvik için başvuru yapabileceklerdir” denildi.

 

 

Kaynak: Deniz Ülkütekin / Cumhuriyet