Konsolosluk ve apostil onay işlemleri

Konsolosluk ve apostil onay işlemleri
13 Kasım 2018 13:20

Resmi belgelerde birçok onay şekli bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de apostil onayı işlemidir. Apostil kısaca tanımlanmak gerekirse bir ülkede resmi olarak geçerli bir evrakın ülkemizde de geçerli olması için resmi kurumlarca yapılan onaydır. Ülkeler arasında imzalanan yasal belge ve anlaşmaların her iki ülkede geçerli olabilmesi için bu onayın kesinlikle yapılması gerekmektedir. İlk apostilli belge ise 1961 yılındaki Lahey Antlaşması’nın onaylanmasıyla yapılmış, apostil onaylı belge çeviri bürolarında bu tür bir hizmetin verilmeye başlanmasının da miladı olmuştur. Günümüzde yine uluslar arası anlaşmalar ve sözleşmelerde, farklı ülkelerden alınan diploma ve sertifikaların onayında kullanılmaktadır. Bu onayın sağladığı en büyük avantaj ise bazı belgelerin konsolosluk onayı almaksızın bu yöntemle onaylandıktan sonra serbest dolaşımının sağlanabilmesidir. Bu sayede zaman alıcı bürokratik işlemler ortadan kaldırılmaktadır.

 

ap

 

Apostil Onayı Nerede Yapılır?

Apostil işlemleri resmi işlemler oldukları için kanunlarla belirtilen kurumların yapması zorunludur. Türkiye’de bu yetki illerde valiliklere, ilçelerde kaymakamlıklara, adli belgelerin onaylanması durumundaysa Ağır Ceza Mahkemelerine verilmiştir. Adli durumlarda eğer bulunulan yerde ağır ceza mahkemesi bulunmuyor apostil etme yetkisini Adalet Komisyonu Başkanlığı ve Adliye Encümenliğindedir. Arapça belgelerin apostil işlemleriyse son düzenlemeyle doğrudan ilin yetkili valiliğine verilmiştir. Apostil onayı yaptırmak için ilgili kurumlardan randevu talebine gerek olmayıp doğrudan başvuru yapılmaktadır. Yoğunluk olması durumunda işlemlerin geç kalmaması adına erken saatlerde ve belge teslim tarihine zaman varken bu işlemler yaptırılmalıdır.

r2

 

 

Apostil Onayı Nasıl Yapılır?

Her belge tasdikinde olduğu gibi apostil onayı sırasında da bir işlem sırası bulunmaktadır. Apostil edilecek resmi belgeler işinin ehli tercüme bürolarında yeminli tercümanlar tarafından hedef dile tercüme edilmektedir. Ardından yeminli tercüman sicilinin bulunduğu noterden belgeyi noter tasdiki yaptırır. Bu işlemlerin ardına belgeniz apostil edilmek için valilik, kaymakamlık ya da adli birimlere gönderilmektedir. Buradaki işlemin ardından onay belgesi verilmektedir. Apostil edilen belge istenilen kuruma apostil belgesi, noter onaylı çevirinin aslı ve yeminli tercümanın doğruluk beyanıyla birlikte sunulmaktadır. İşlemlerin çabuk yapılması için profesyonel hizmet veren çeviri büroları tercih edilmelidir. Aksi halde gecikmeler ve yanlışlıklar olabilmektedir.

Her türlü apostil ve konsolosluk onayı işlemleriniz için https://www.metropolceviri.com/ ile iletişime geçebilirsiniz.