Kömürden çıkış planı şart: 6 ayda 44 milyon ton yaktık!

Kömürden çıkış planı şart: 6 ayda 44 milyon ton yaktık!
30 Ağustos 2018 11:15

Türkiye’de termik santralların toplam kömür tüketimi 2018’in ilk altı ayında yüzde 19.5 artışla 44 milyon 124 bin 976 tona yükseldi. Son 6 ayda 44 milyon ton kömür yakıldı.

 

 

Hazal Ocak/ Cumhuriyet

 

Türkiye’de termik santralların toplam kömür tüketimi 2018’in ilk altı ayında yüzde 19.5 artışla 44 milyon 124 bin 976 tona yükseldi. Termik santralların ağır maliyeti bir kez daha gözler önüne serildi. Çevre aktivistleri ve uzmanlar kömüre bağlı kirli enerjinin, iklime, kalkınmaya, ekonomiye ve sağlıklı bir yaşama olan negatif etkilerine dikkat çekerek bir kez daha çağrıda bulundu: “Kömürden çıkış planı şart.”

 

 

Dünya bırakıyor

 

 

Türkiye İstatistik Kurumu katı yakıt verilerine göre; 2018 yılında termik santrallar ilk altı ayda 44 milyon 124 bin 976 ton kömür yaktı. Termik santrallar sadece haziran ayında toplam 7.75 milyon ton kömür yakmış. 2017 yılında da termik santrallar ilk altı ayda 36 milyon 917 bin 693 ton kömür yakmıştı.

 

Verileri değerlendiren Greenpeace Akdeniz Projeler Hukuk Danışmanı avukat Deniz Bayram, TÜİK’in verilerine göre, 2017 yılından 2018 yılına termik santrallarda kullanılan kömür miktarındaki artışın son yıllarda, kömür ve linyit odaklı enerji politikalarını doğrulayan bir tablo olduğunu belirtti.

 

Bayram, “Daha uzun dönemi kapsayan verileri incelediğimizde, termik santrallarda kömüre dayalı enerji üretiminin giderek artış gösterdiğini görüyoruz. Geçtiğimiz aylarda, içinde kömür madenlerinin de olduğu yaklaşık 600 madenin faaliyete açılacağının duyurulması maalesef kömürü teşvik eden politikaların yakın gelecekte de devam edeceğinin bir göstergesi” dedi.

 
“Dünyada, kömüre bağlı kirli enerjinin, iklime, kalkınmaya, ekonomiye, sağlıklı bir yaşama olan negatif etkilerini kabul etmeyen ülke yok” diyen Bayram, “Bu yüzden her geçen gün, ülkeler, büyük enerji şirketleri, sigorta şirketleri kömürden çıkış planları hazırlıyor ve uygulamaya koyuyor. Türkiye, enerji politikalarını kömüre odaklayarak yenilenebilir enerji politikalarını teşvik etmek yerine kömüre öncelik vererek dünyadaki gelişmenin gerisinde kalıyor” ifadelerini kullandı.