Kömür sahaları su kaynaklarına kadar ulaştı: Bodrum’a kömür madeni tehdidi

Kömür sahaları su kaynaklarına kadar ulaştı: Bodrum’a kömür madeni tehdidi
2 Eylül 2019 11:00

Yeni kömür sahaları açmak için Milas’ın köylerine istimlâk ihtarnameleri gönderilmeye başlandı. Kömür ocaklarının Bodrum’a içme suyu sağlayan su kuyularının bulunduğu bölgeye ulaşması tepkiye neden oldu

 

 

Nevzat Çağlar Tüfekçi / Birgün

 

 

Muğla Milas sınırları içinde bulunan Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini işleten ‘Yeniköy-Kemerköy Elektrik Üretim Ticaret AŞ’ tarafından, yeni kömür sahaları açmak için Çamköy ile İkizköylüler’e istimlâk ihtarnameleri gönderilmeye başlandı. İstimlâk edilecek arazilerin, Bodrum ve Milas çevresine içme suyu sağlayan su kuyularının bulunduğu bölgeye ulaşması bölgede endişeye yol açtı.

Bodrum’un susuz kalmasına yol açacak tehlike için bölge belediye başkanları, milletvekilleri, köy muhtarları ve uzmanlar BirGün’e konuştu.

 

 

SU HAVZASI ZARAR GÖRMEMELİ

 

 

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, kömür üretimi için yapılacak patlatmalar ve kazıların, suyun doğal akışını değiştireceğine dikkat çekti. Başkan Aras “Bodrum Yarımadası’nın içme suyunu sağlayan bu bölge büyük bir tehlike ile karşı karşıya. Turizm sektörünü yaşatabilmemiz için doğamıza, çevremize, suyumuza, kaynaklarımıza sahip çıkmamız şart” dedi.

 

 

TURİZM DOĞRUDAN ETKİLENECEK

 

 

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da, “Bu havzadaki kaynakların buradaki çalışmalardan etkileneceği kaçınılmazdır. Bu projeler ulusal ve uluslararası tüm turizm ağını doğrudan etkileyecek bir duruma gelecek. Bunları göz önüne alacak şekilde istimlâk çalışmalarını tekrar gözden geçirmekte ve revize etmekte yarar var. Su, kömürden daha önemli” diye konuştu.

 

 

SANTRALLAR KAPATILMALI

 

 

CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan ise kömür çıkarma faaliyetlerinden dolayı Bodrum ve Milas yerleşim alanlarına su sağlayan kuyuların bundan mutlaka zarar göreceğini, bu nedenle buradaki istimlâk çalışmalarının durdurulması gerektiğini kaydetti. Özcan şöyle konuştu: “Teknolojik ömrünü tamamladığı söylenen Yeniköy termik santralının kapatılması, bu haliyle çalıştırılmaması gerekir. Bölgemizde doğal habitatı yok eden fosil yakıtlı enerji üretimi yerine, rüzgâr ve güneş enerjisi üretimine yönelik planlama ve yatırımlar yapılmalıdır.”

 

 

SUSUZLUK MEYDANA GELECEK

 

 

İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun de, “Kömür madenleri için tahsis edilen bölgelerde ortaya çıkacak olan doğa katliamlarının hiçbir maddi ikamesi olmayacaktır. Kömür çıkarma çalışmaları sırasında yeraltı su kaynakları kirlenecek ve yakın gelecekte çok ciddi susuzluk tehlikesi ortaya çıkacaktır” şeklinde konuştu.

 

 

ÇALIŞMALAR DURDURULSUN

 

 

Havzadaki su kuyularından 3 bin dönüm tarım arazisinin sulandığını belirten yöre muhtarları Mehmet Emin Soydan ve Ali Polat ise, ellerinden alınmak istenen arazilerin, verimli tarım arazileri ve zeytinlikler olduğunu, geçim kaynaklarından vazgeçmek istemediklerini belirtti. Ayrıca muhtarlar, susuz kalmak istemediklerini ve istimlak çalışmalarının durdurulmasını istedi.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan ise, bölgedeki kömür madenlerine tepki göstererek şunları dile getirdi: “Bodrum ve Milas ilçelerine su sağlayan Çamköy su havzasına alternatif yeni bir alan bulunmadan, bu alanda açık ocak kömür madenciliği işletmesi yapılmamalıdır.”

Çevre mühendisi Deniz Gümüşel de,“Müştereklerimiz olan değerli su varlıklarımızın, su canavarı kömür madenleri ve termik santrallara mı tahsis edeceğimizi; yoksa yöre insanının içme/kullanma ve tarımsal su ihtiyacını karşılamak için mi kullanacağımızın kararı bilim insanlarının yol göstericiliği ve halkın katılımı ile karar alınması gereken acil bir sorundur” ifadelerini kullandı.