Komşuda sol kazandı CHP Sevindi

Komşuda sol kazandı CHP Sevindi
27 Ocak 2015 10:00

Yunanistan’daki seçimi, radikal solun lideri Aleksis Çipras kazandı.

 

41 yaşındaki Aleksis Çipras rakiplerine fark attı. Yunanistan umutlu bir başlangıca yelken açtı. İktidar sağdan ortak aldı.

 

Radikal Sol İttifak (Syriza), kazandığı seçim zaferiyle merkez sağdaki Yeni Demokrasi (ND) ve sosyal-demokrat PASOK hükümetlerinin 41 yıllık hakimiyetini de Kammenos sona erdird.  149 vekil kazanarak, tek başma hükümet kurma fırsatım iki sandalyeyle kaçıran Syriza, merkez sağa Bağımsız Yunanlar (ANEL) partisi lideri Panoyiotis Kammenos ile koalisyon kurmak için anlaştı. Kemer sıkma önlemlerine karşı çıkıp ND’den kopanların kurduğu ANEL, 13 vekil kazandı.

 

Felaketiniz sona erdi

 

Sonuçların belli olmasının ardından Syriza taraftarları sokakları doldurdu. Halka seslenen Cipras ise “Avrupa’yla çatışmayacağız. Ama esir de olmayacağız” dedi.

 

SABAHA KADAR UYUMADILAR

 

Syriza taraftarları, zaferin kesinleşmesinden sonra başta başkent Atina olmak üzere birçok kentte sokaklara döküldü. Kutlamalar sabaha dek sürdü. Solcu Syriza’nın seçim zaferinin kesinleşmesinin ardından, parti taraftarları kendilerini sokağa attı. Atina’nın Populea Meydanı’na toplanan taraftarlarına seslenen Syriza lideri Aleksis Çipras, zaferi ‘Ekonomik kriz yüzünden Yunanistan’ı terk etmek zorunda kalan binlerce gence ve bilim insanına’ atfetti. Çipras, “Seçimlerde, Yunanistan’daki elit, oligarşik ve anti-demokratik güçler kaybetti. AB ile kalıcı ve adil bir çözüm için müzakereye hazırız. Kötümser kehanetleri yalancı çıkaracağız. AB ile ne karşılıklı felaketi getirecek bir çatışma olacak buna karşı ne de yaşadığımız esaret devam edecektir. Felaket getiren kemer sıkma politikalan geride kalmıştır. Yunan seçim sonuçlan Avrupa’ma artık değiştiğine işarettir.” dedi.

 

TROYKA DÖNEMİ ARTIK BİTTİ

 

Çipras, Yunan halkının seçimlerle verdiği mesajın ‘Troykamn (AB, IMF ve Avrupa Birliği Merkez Bankası) bitişi’ olduğunu söyledi. Seçimi kaybeden Yeni Demokrasi lideri Andonis Samaras ise Tsipras’ı telefonla arayarak tebrik etti. 2.5 yıllık iktidarları nedeniyle vicdanının rahat olduğunu söyleyen Samaras, “Ekonomik krizden çıkmakta olan bir Yunanistan teslim ediyorum” dedi. Batı Trakya’da 3 Türk vekil meclise girdi BATI Trakya Türk azınlığına mensup üç aday Yunan Meclisi’ne girmeye hak kazandı. Rodop ve İskeçe illerinde Syriza adayları Ayhan Karayusuf, Mustafa Mustafa ve Hüseyin Zeybek, parlamentoya girdi. Karayusuf ve Zeybek 2012’de yapılan genel m. ıvıubidid seçimlerde de aynı partiden listelerinde birinci olarak milletvekili seçilmişlerdi. Mustafa da 1996 yılında bir dönem milletvekili seçilmişti. İşte bu evde SYRİZA lideri Aleksis Çipras, yaşamıyla da diğer siyasetçilerden ayrılıyor. Lise arkadaşı Betty Batziana ile 1987’den beri birlikte olan 41 yaşındaki liderin iki çocuğu var. Çocuklarından birinin adım ise idolü olan Che Guevara’dan esinlenip Emesto koymuş. Çipras, ailesiyle Atina’nın orta sınıf mahallelerinden Kypseli’deki mütevazı bir apartman dairesinde yaşıyor. Yunan halkını 6 yıldır inim inim inleten kemer sıkma paketini yırtıp atma sözü verdi. Asgari ücreti artırmayı, yoksullara ücretsiz elektrik vermeyi vaat etti. AB’ye ve Merkel’e kafa tuttu. Solcu lider Çipras, şimdi ülkesinin umudu oldu Yunanistan’da pazar günü yapılan genel seçimlerden çıkan sonuç, 2009’dan beri ekonomik krizden kurtulamayan halkın artık eski siyasetçilerden umudunu kestiğini gözler önüne serdi. Yunanlılar sandık başma gittiğinde, AB’nin baskısıyla yıllardır uygulanan sıkı tasarruf önlemlerine rağmen hâlâ halkın sıkıntıları son bulmamıştı. Ülkede ekonomi yüzde 20 küçülmüş, işsizlik yüzde 25’e ulaşmıştı. Devlet borcu milli gelirin yüzde 175’ine çıkmıştı. Bu tabloda kemer sıkma politikalarının sadece finans çevrelerinin işine yaradığım savunan Radikal Sol İttifak’ın (Syriza) lideri Aleksis Çipras büyük bir çıkış yakaladı. Çipras, tasarruf paketini rafa kaldırmayı, ülkenin dış borçlarım silmeyi, faizlerini düşürmeyi, asgari ücreti artırmayı, yoksullara ücretsiz elektrik, ulaşım imkanları sağlamayı ve zenginlere ek vergiler getirmeyi vaat etti.

 

TEK BA$INA İKTİDARI KUPAYI KAÇIRDI

 

Dün resmi sonuçlar açıklandığında Çipras’ın partisi ezici bir farkla ipi göğüsledi. % 36oy alan Syriza, 300 sandalyeli  149 milletvekili soktu. Geçen dönemin iktidar partisi Yeni Demokrasi ise 76 milletvekiliyle yetindi. Irkçı Allın Şafak Partisi ise 17 sandalye kazanarak üçüncü oldu. Yorgo Papandreu’nun KİDİSO isimli hareketi ise meclise giremedi.

 

AB TARİHİNDE BİR İLKE İMZA

 

Bu sonuçlar, tüm dünyada da büyük yankı yarattı. Özellikle Çipras’m ülkesini Euro bölgesinden çıkmaya götürecek adımlar atma ihtimali AB içinde tedirginliğe yol açtı. 41 yaşındaki solcu lider, “AB içinde Brüksel istemediği halde seçilen ilk başbakan” olarak tarihe geçti.

 

SOLU ETKİLEYEBİLİR

 

İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, “Yunan solcuların zaferi, Euro birliğinin gözdağım devirdi. Syriza çok önemli bir zafer elde etti ve bu durum Avrupa’daki benzer partilere ilham olabilir” yorumunu yaptı. Çipras’m zaferinin özellikle ekonomik krizden en kötü etkilenen ülkelerden İspanya ve İtalya’da sol hareketler üzerinde heyecan yarattığı belirtiliyor.

 

GUARDIAN: SİYASETİ ALAŞAĞI ETTİ

 

Guardian gazetesinin manşetinde ise “Syriza’nın tarihi zaferi, Yunanistan’ı Avrupa’yla ihtilafa sürüklüyor. Syriza gibi yeni ve gücü hiç denenmemiş bir partinin elde ettiği zafer, Avrupa’da siyaseti alaşağı ettiğini gösteriyor” ifadesi kullanıldı. Independent gazetesinden Patrick Cockburn ise “Syriza başarırsa, AB’de ekonomik bir kuşatmayı kışkırtabilir” yorumunu yaptı.

 

 

Kaynak: Sözcü