‘Koca iki yıl geçti, elde ne var? Ayasofya!’

‘Koca iki yıl geçti, elde ne var? Ayasofya!’
10 Haziran 2020 11:57

Salgın günleri sıkıntısı savuşturulsun diye 5.5 milyon aileye 1000 TL yardım yapıldı. Tutarı 252 milyar TL ilk destek paketi açıldı; “ama çarpan etkisi de var” dediler: Ve aktarılan paranın aslında çarpan etkisiyle 600 milyar TL’yi bulduğunu açıkladılar. Devlet bankalarının düşük faizli konut ve taşıt kredisi dağıtmasını da “Dünyada ilk kez bulunmuş fakirliği, işsizliği, durgunluğu aşma aşısı” diye övüp göklere çıkardılar.

 

Necati Doğru / Sözcü

© REUTERS / Murad Sezer

 

 

Elde var: Ayasofya!

9 milyon kayıtsız işçi işsiz kalmıştı, henüz işbaşı yapamadı. Sınırlı kapasitede üretime başlayan fabrikalar “kanser tedavisi görmüş, kalp krizi geçirmiş, tansiyonu olan işçilerine” mektup gönderip “İşe gelmeyin” haberini yolladı.

Turizm durmuştu.

500 bin kişi çalışıyordu.

Henüz tık yok.

Vergi indirimi.

Vergi affı.

Vergi öteleme.

Faizi düşük kredi.

Bol teşvik.

Kredi erteleme.

Eski yaptıklarını yaptılar, bildiklerini tekrarladılar, korona ile hızlanan ekonomik krizi aşamadılar.

Aşamıyorlar.

Çöküş sürüyor.

★★★

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, 2018 yılının Temmuz ayında başlamıştı. Ekonomi uçacaktı. Bu ay bitince 2 yılı dolacak. Bu 2 yıl içinde Cumhurbaşkanlığı ülke ekonomisinin uçuşa geçmesi için 24 kararname çıkarmış, fakat bu kararnamelerdeki eksiklik ve yanlışlıkları fark edip “31 adet düzeltme kararnamesi” daha çıkarmış.

Yani koca iki yıl geçti.

Elde ne var?

Ayasofya!

Zaten 1991 yılından beri ezana, namaza, duaya açık Ayasofya’yı ibadete açma göz boyacılığını ısıtıp yeniden dile dolayarak “işsizliğin- yoksulluğun- gelir dağılımı adaletsizliğinin unutturulacağını” umuyorlar.

Sultanahmet Camii dolmuyor.

Çamlıca Camii de dolmuyor.

100 bin cami var.

Hiçbiri dolmuyor.

Ayasofya’yı açacak.

Dertler unutulacak.

Gazeteciye casus diyecek.

Sorunlar konuşulmayacak.

Milletvekilini hapse koyacak.

İşsizlik dile gelmeyecek.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ağzı “Ayasofya’yı açma şarkısı” söylüyor, vatandaşın duygusu acı içinde. Cumhurbaşkanın “Ayasofya için direktif verdim dediği” gün 4 milyon aile elektrik faturasını ödeyemediği için elektriği kesilmişti.

 

Yazının tamamını okumak için tıklayın